Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Eugen Coroianu

21 Iunie 2013
Vizualizari: 1440
Comentează add

Protestatarii denunţă precaritatea serviciilor publice de bază, cheltuirea nejustificată a unor mari sume de bani publici, violenţa poliţiei şi corupţia.

Brazilia, zguduită de proteste

eugen-coroianu

Protestarii au atacat prefectura din Sao Paolo. Foto: captură youtube.com

Virusul protestelor de stradă pare a fi migrat din Europa spre America Latină, unde Brazilia este zguduită de circa 10 zile de cea mai vastă mişcare socială din ultimii 21 de ani cu manifestaţii cotidiene ale tinerilor de pe întreg cuprinsul ţării.

Protestatarii care cereau la început anularea unei creşteri a tarifelor în transportul în comun şi chiar transport comun gratuit sunt pe cale de a obţine câştig de cauză, dar ei denunţă acum, între altele, precaritatea serviciilor publice de bază.

Cheltuirea nejustificată a unor mari sume de bani publici, violenţa poliţiei şi corupţia.

Totul a început pe 11 iunie, când 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat pe Bulevardul Paulista, principala arteră din San Paolo, capitala economică a ţării pentru a protesta faţă de creşterea cu 7% a preţurilor la biletele de autobuz.

S-au înregistrat atunci pagube importante, autobuze incendiate, vitrine sparte şi au avut loc confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine.

Două zile mai târziu, tot la San Paolo, manifestaţia care a degenerat a fost dur reprimată de poliţie, întregistrându-se circa 100 de răniţi şi peste 230 de arestări.

Mobilizarea a continuat apoi în marile oraşe, aproape zilnic cu cifre ajungând până la sute de mii de persoane.

A continuat şi represiune în diverse grade ale forţelor de poliţie.

Cheltuielile pentru evenimente sportive, printre nemulţumirile protestatarilor

De la biletele de autobuz mai ieftine, pe care deja le-a obţinut, tinerii cer acum locuinţe şi denunţă sumele colosale, aproape 11 miliarde de euro, investite pentru organizarea Cupei Confederaţiilor în acest an şi a Campionatului Mondial de Fotbal din 2014.

Paradoxal este, scrie ziarul spaniol "El Pais", că în urmă doar cu câteva luni sondajele arătau că brazielienii sunt o societate fundamental mulţumită şi optimistă în aşteptarea unor mari evenimente sportive şi deodată strazile s-au umplut cum nu s-a mai văzut de la sfârşitul dictaturii, la jumatatea anilor '80.

Şefa statului, Dilma Rousseff, care se bucura de o mare aprobare în sondaje, este primită acum cu fluierături.

Guvernul Partidului Muncitorilor se întreabă ce se întâmplă şi cu cine să negocieze, dar în stradă este o mişcare fără lideri.

80% dintre participanţi nu militează pentru niciun partid şi nici nu au revendicări unitare.

Pentru "The New York Times"însă situaţia nu este chiar atât de surprinzătoare.

Ziarul crede că brazilienii exprimă nemulţumiri reţinute de mai multă vreme.

Ei sunt împovăraţi de impozitele mari şi de creşterea preţurilor beneficiind în schimb de servicii publice de proastă calitate şi de un sistem de guvernare marcat de corupţie.

Publicaţia americană subliniază că sloganul îndobşte întâlnit în cursul demonstraţiilor a fost fără partide.

Ceea ce se speră să rezulte în urma protestelor este ca guvernanţii să înţeleagă că noi suntem la putere şi nu ei, iar politicienii trebuie să înveţe să ne respecte - afirmă o tânără aflată în piaţa centrală din San Paolo.

În sfârşit, găsirea unor paralelisme cu protestul din Turcia este inevitabilă.

Ambele ţări au basculat aproape instantaneu de la stabilitate la contestări masive.

În ambele ţări, totul a pornit de la motive relativ minore, în ambele ţări represiunea poliţienească a potenţat indignarea, iar reţelele sociale online au fost instrumentul cheie în propagarea mobilizărilor.


Etichete BraziliaCMFotbal2014Rio De JaneiroSao Paolomanifestanţipoliţiştiprotestetarifetransport

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live