Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

2 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1554
Comentează add

Banca Naţională a României păstrează neschimbată rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% anual, pentru a controla evoluţia inflaţiei în ţară, susţin analiştii financiari.

BNR "ţine sub control" nivelul inflaţiei

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Agerpres.

Banca Centrală caută să ţină sub control evoluţia inflaţiei din România, iar pentru acest lucru, susţin analiştii, păstrează neschimbată de ceva vreme rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% anual, dar şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, aplicabile şi pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia anunţată marţi de consiliul de administraţie al BNR nu aduce schimbări în domeniu, dar nici nu pare a arăta o disponibilitate a băncilor comerciale de a relaxa condiţiile de creditare - spun analiştii.

Decizia Băncii Centrale a fost din nou anticipată de majoritatea analiştilor economici, aceştia apreciind că în condiţiile interne şi externe actuale BNR nu avea foarte multe opţiuni.

Lucian Anghel, vicepreşedintele asociaţiei analiştilor financiar-bancari din România crede că este o decizie care denotă prudenţă.

"Decizia de azi a Băncii Centrale denotă prudenţă, în condiţiile în care incertitudinea, în special pe partea de măsuri fiscale rămâne ridicată. Analiştii în general estimau această menţinere a dobânzii de politică monetară.

"Cred că BNR nu a avut, de asemenea, foarte multe opţiuni, fiindcă în momentul de faţă, în condiţiile în care economia nu este complet refăcută, este greu să majorezi dobânda de politică monetară, fiindcă acest lucru probabil că nu ar influenţa pozitiv stabilitatea macroeconomică", afirmă analistul Lucian Anghel.

"Pe de altă parte o reducere a dobânzii de politică monetară în momentul de faţă este încă relativ dificil de realizat, în condiţiile în care, evident, inflaţia probabil că va fi la nivel consistent peste ţinta de inflaţie stabilită, firesc datorită majorării de TVA, de la 1 iulie."

"În aceste condiţii probabil că o îmbunătăţire a procesului de consolidare fiscală, fără să existe alte derapaje, ar permite băncii centrale, în prima parte a anului viitor, să relaxeze politica monetară, nu neapărat o reducere a nivelului de dobândă, ci probabil am putea să asistăm şi la reduceri de rezerve minime obligatorii", a spus Lucian Anghel.

Din 2013, inflaţia se va situa la 2,5%

Consiliul de administraţie al BNR a mai decis menţinerea ţintei de inflaţie pentru 2012 la nivelul de 3%, plus minus un punct procentual, dar şi ca începând din anul 2013, Banca Centrală să adopte o ţintă anuală staţionară de inflaţie, situată la 2,5% plus minus un punct procentual.

În comunicatul consiliului de administraţie al BNR, se arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,77%, în luna septembrie, pe fondul transmiterii etapizate a efectului majorării cotei de TVA, dar şi al propagării asupra preţurilor produselor agroalimentare, a influenţelor adverse resimţite pe pieţele specifice interne şi internaţionale.

În document se mai arată şi că posibilitatea manifestării unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, o eventuală ajustare mai pronunţată a preţurilor administrate, precum şi incertitudinile privind efectele măsurilor de consolidare fiscală, în contextul unui climat politic şi social tensionat, reclamă în continuare o conduită prudentă a politicii monetare.


Etichete BNRMugur IsărescuinflaţieLucian AnghelRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live