Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

4 August 2015
Vizualizari: 1129
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că decizia a fost influenţată şi de impactul pe care reducerea TVA la alimente l-a avut asupra preţurilor.

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an

iulian-olescu

Mugur Isărescu. Foto: Arhivă Agerpres. 

Consiliul de administraţie al BNR a hotărât astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul minim istoric de 1,75% pe an. 
 
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că decizia a fost influenţată şi de impactul pe care reducerea TVA la alimente l-a avut asupra preţurilor.  
 
Efectele extinderii reducerii TVA la toate alimentele începând cu luna iunie au fost mai semnificative decât se anticipa iniţial şi vor determina o situare a inflaţiei în teritoriul negativ în următoarele trei trimestre - a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.  
 
"Şocul dezinflaţionist produs de efectele de runda întâi ale scăderii cotei TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare, produse care acoperă preţurile a circa 30% din bunurile şi serviciile din coşul de consum, a fost mai accentuat decât cel anticipat. Datele statistice relevă o scădere a preţurilor mărfurilor alimentare la care s-a redus cota TVA de 9,8% în luna iunie faţă de luna precedentă", mai spune Mugur Isărescu.  
 
Guvernatorul Băncii Centrale spune că în ciuda acestei dinamici a preţurilor nu se poate vorbi de un pericol de deflaţie în România pentru că există presiuni inflaţioniste din direcţia creşterii salariilor bugetarilor, iar consumul se află pe un trend ascendent. 
 
Guvernatorul a punctat din nou că Banca Naţională nu este împotriva relaxării fiscale sau a Codului fiscal, dar este îngrijorată de aplicarea concomitentă a mai multor măsuri cu impact bugetar semnificativ. 
 
Riscul derivă şi din situaţia externă pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de Grecia şi al evoluţiilor economice din China - a mai spus şeful BNR. 

Etichete Rata anuală a inflaţieiGuvernatorul BNRMugur IsărescuTVAalimenteGreciaChina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live