Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

11 Februarie 2022
Vizualizari: 266
Comentează add

Evoluția este generată de scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale care au dus la creșterea inflației.

BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară

iulian-olescu

  Foto arhivă

Realizator: Ciprian Sasu - Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat ieri la 3,53% pe an, de la 3,29 de procente. Această valoare nu s-a mai înregistrat de acum opt ani, din februarie 2014. În mare, aceste evoluții sunt generate de scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale care au dus la creșterea inflației. În acest context, Banca Națională a luat recent o decizie care a intrat ieri în vigoare: creșterea ratei dobânzii de politică monetară. Aceasta a ajuns la 2,5% pe an, de la 2%. BNR estimează că inflația va trece în trimestrul al doilea din 2022 de 10%. Iulian Olescu relatează.

Reporter: Creşterea dobânzii BNR, cu 0,5 puncte procentuale, se va transmite iniţial spre dobânzile practicate între băncile comerciale pe piaţa interbancară, însă, în timp, se va reflecta, într-o măsură mai mare sau mai mică, şi în indicatorii de referinţă utilizaţi în calculul ratelor la creditele în moneda naţională acordate atât populaţiei, cât şi companiilor. Analistul economic Aurelian Dochia crede că noua creştere de dobândă se va vedea în special în cazul creditelor, deoarece în prezent băncile au suficiente depozite şi nu sunt presate să atragă alţi bani de la clienţi.

Aurelian Dochia: Nu este, cred, de neaşteptat ca imediat o creştere de 0,5% a tututor dobânzilor din piaţă să se întâmple. Probabil că lucrurile vor evolua treptat, chiar dacă mergem către o creştere a dobânzilor pentru creditele nou acordate, ea va fi graduală şi principalul argument în favoarea unei asemenea perspective este acela că în momentul de faţă băncile dispun de rezerve suficiente. 

Reporter: Din păcate, şansele ca BNR să continue să crească dobânda cheie şi la următoarele şedinţe de politică monetară sunt foarte mari, în condiţiile în care inflaţia urcă puternic şi va depăşi cel mai probabil 10% în prima jumătate a acestui an, conform ultimelor estimări ale experţilor Băncii Centrale.


Etichete (ii)dobanzicrediterobor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live