Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Radu

2 Mai 2019
Vizualizari: 1238
Comentează add

Reprezentanţii BNR spun că nu pot face proiecţii în ceea ce priveşte evoluţia noului indice, prescurtat IRCC.

BNR a anunţat noul indice de referinţă pentru creditele în lei

catalin-radu

Consilierul de strategie al Băncii Centrale, Adrian Vasilescu. Foto: Agerpres.

Banca Naţională a anunţat, azi, pentru prima dată, valoarea noului indice bancar ce înlocuieşte ROBOR-ul în calculul dobânzilor variabile la creditele în lei, pentru contractele care se vor încheia de acum înainte.

Valoarea acestuia este de 2,36%, mai mică decât ROBOR la trei luni - stabilit pentru azi la 3,22 de procente.

Reprezentanţii BNR spun că nu pot face proiecţii în ceea ce priveşte evoluţia noului indice, prescurtat IRCC, după cum i-a explicat reporterului nostru Cătălin Radu, consilierul de strategie al Băncii Centrale, Adrian Vasilescu.


Adrian Vasilescu: Acest indicator este variabil, care să înregistreze ca un seismograf /..../. Nu știu cum va fi, va fi mai mare, va fi mai mic. Asta vom vedea.


Reporter: Dacă acest indice va avea, totuși, o valoare mai mică decât ROBOR-ul, cei care au deja credite în derulare pot solicita ca ratele să fie calculate în funcție de acesta?


Adrian Vasilescu: Nu, pentru că legea respectivă este o lege civilă și, potrivit Constituției, legea civilă nu-l retroactivează.


Realizator: Astfel, pentru ca în calculul dobânzii la un credit să fie inclus noul indice, clienţii băncilor trebuie să încheie un nou contract, de refinanţare.

IRCC va fi publicat zilnic de Banca Naţională, fiind calculat exclusiv în baza tranzacţiilor inter-bancare, ca medie aritmetică a ratelor zilnice ale tranzacţiilor dintr-un trimestru. Valoarea anunţată astăzi reprezintă media pentru trimestrul 4 al anului trecut.

Reporterul nostru, Cătălin Radu, aminteşte că în Parlament există o iniţiativă legislativă care urmăreşte aplicarea noului indice bancar şi la creditele în derulare, dar propunerea încă nu a ajuns la vot.


Etichete bnrroborindice bancarirccadrian vasilescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live