Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

12 Iunie 2022
Vizualizari: 433
Comentează add

Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje, afirmă un oficial ucrainean.

"Blocaje la exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România"

rador

 Portul Constanta. Foto:radiovacanta.ro

Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și pentru a evita o criză alimentară globală, însă, din cauza unor blocaje, lanțul de aprovizionare este încetinit, a declarat, duminică, adjunctul ministrului de externe de la Kiev.

Dmitro Senik a spus că securitatea alimentară globală este în pericol, întrucât invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale ale Kievului prin Marea Neagră, provocând o penurie alimentară extinsă şi o creştere semnificativă a preţurilor.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume, iar autorităţile de aici spun că aproximativ 30 de milioane de tone de cereale sunt depozitate pe teritoriul deținut de Ucraina, care încearcă să le exporte pe rute rutiere, fluviale şi feroviare.

Ucraina a purtat discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a spus Senik, fără a oferi detalii privind cantitatea de cereale deja transportată sau care ar urma să fie transportată prin aceste rute.

"Aceste rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul ca în timp, să dezvoltăm aceste rute," a declarat oficialul ucrainean pentru Reuters, în marja unui summit de securitate desfăşurat în Asia, la Singapore.

Sistemul feroviar ucrainean funcționează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, așa că cerealele trebuie să fie transferate în alte trenuri la graniță, unde nu există multe facilități de transfer sau depozitare.

Redirecționarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre și încărcarea mărfurilor în barje pentru a ajunge în portul Constanța - un proces complex și costisitor. Moscova, care numește războiul o operațiune militară specială și neagă că ar fi atacat obiective civile sau agricole, afirmă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și minele marine amplasate de Ucraina sunt factorii ce au cauzat scăderea exporturilor de alimente și creșterea prețurilor globale.

Şi Rusia este un exportator major de cereale. Războiul din Ucraina a dominat discuţiile de la summitul din Singapore, Dialogul Shangri-La.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat delegaților sâmbătă, prin videoconferinţă, afirmând că sprijinul națiunilor lor este crucial nu doar pentru a învinge invazia rusă, ci și pentru a menține ordinea mondială bazată pe reguli.

(REUTERS)


Etichete cerealeexportucrainaromaniapoloniacriza alimentaramarea neagrapreturipenuriedmitro senik

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live