Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constantin Paşol, Argeş

21 Martie 2015
Vizualizari: 2575
Comentează add

Mutarea cuibului de barză mutat prin ordin de ministru pare a fi o mişcare total neinspirată, după ce berzele s-au întors şi stau pe câte un stâlp, în apropierea vechii adrese.

"Berzele evacuate" din Schitu Goleşti s-au întors la vechiul cuib

constantin-pasol-arges

Foto: Constantin Pașol-arhivă. 

Mutarea cuibului de barză mutat prin ordin de ministru se dovedeşte a fi o mişcare total neinspirată.

Povestea capătă accente din ce în ce mai dramatice pentru păsările călătoare, după ce atât masculul cât şi barza s-au  întors zilele acestea la Schitu Goleşti, lângă Câmpulung Muscel. 
 
Păsările i-au înduioşat până la lacrimi pe săteni, şi capătă iz de telenovelă. Acum zburătoarele stau fiecare pe câte un stâlp, în apropierea vechii adrese şi nu se dau duse la cuibul relocat. Ele  au cuibărit la vechea adresă mai bine de 30 de ani şi nu recunosc noua construcţie. 
 
Mai mult, în localitate mutarea cuibului în baza ordinului ministerial publicat în Monitorul Oficial al României din 10 martie 2015 i-a împărţit pe localnicii de la Schitu Goleşti în două tabere. Cei înduioşaţi de dramatismul scenariului şi cei care-i dau dreptate lui Corneliu Pârşan, semnatarul plângerilor care au obligat autorităţile locale să relocheze cuibul.
 
Cuibul pe care zburătoarele nu l-au mai găsit la vechea adresă a fost mutat la 600 de metri spre vest. Prea departe, spun ornitologii, care afirmă că şansele ca berzele să accepte schimbarea sunt minime.
 
“Berzele sunt păsări care dezvoltă un ataşament foarte puternic faţă de perechile lor şi faţă de cuib. Masculul, care are atribuţii organizatorice, se întoarce mai devreme, tocmai pentru a crea condiţiile de cuibărire, după care vine şi femela. Motivul pentru care nu acceptă relocarea cuibului este legat de distanţa prea mare faţă de locul unde au stat iniţial, ceea ce le face să nu recunoască acel cuib ca fiind al lor. Dacă mutarea cuibului s-ar fi făcut la câteva zeci de metri, situaţia ar fi fost alta”, spune ornitologul Adrian Mestecăneanu, membru al Consiliului Director al  Societăţii Ornitologice din România.
 
Localnicii înduioşaţi de drama păsărilor pomenesc în şoaptă de blestemul berzei, o superstiţie locală spune că celui care a mutat cuibul îi va arde casa.

Etichete Stiri SudArgescuibbarzăstalp de electricitateSchitu GolestiCampulung MuscelRucar BranAdrian Mestecăneanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live