Ascultă Radio România Actualitaţi Live

BCE, încrezătoare în privința reluării creşterii economice în zona euro

Există creştere economică în zona euro, afirmă Benoit Coeuré, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene într-un interviu pentru France Presse.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 24 Aprilie 2015, 10:37

Un oficial al Băncii Centrale Europene se declară încrezător în reluarea creşterii economice în zona euro.

Benoit Coeuré, membru în conducerea instituţiei, spune însă că e nevoie în continuare de eforturi din partea guvernelor din statele membre.

Există creştere economică în zona euro, afirmă Benoit Coeuré, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene într-un interviu pentru France Presse.

Vestea cea bună este că această revenire se bazează pe cererea internă, spune oficialul BCE, care ţine însă să atragă atenţia că această creştere este încă fragilă şi extrem de inegală, iar mulţi se tem să nu fie vorba doar de un foc de paie.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Pentru a împrăştia aceste temeri, Banca Centrală Europeană a lansat recent un aşa numit program de relaxare cantitativă, prin care încearcă să susţină revenirea economiei în zona euro.

În fiecare lună sunt cumpărate active, inclusiv obligaţiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro până în septembrie 2016.

Banca îşi propune să cheltuiască în total, în cadrul acestui program, peste o mie de miliarde de euro.

Este extrem de important să încurajăm creşterea economică pe termen lung, iar pentru acest lucru este nevoie şi de o reformă pe piaţa muncii, dar şi de un climat de afaceri favorabil investiţiilor, crede Benoit Coeuré.

Mario Draghi respinge zvonurile privind o ieșire a Greciei din zona euro

Şi şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a declarat încrezător în avansul zonei euro.

El crede că redresarea inegalăși slabăînregistrată anul trecut va deveni mai robustă și sustenabilă. Conform unor prognoze revizuite, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5 la sută faţă de 2014.

Marea problemă a zonei euro rămâne însă Grecia, dependentă în continuare de ajutorul financiar extern.

Sâmbătă, Mario Draghi, a respins speculaţiile privind o posibilă ieşire a acestei ţări din spaţiul în care se foloseşte moneda unică europeană.

Remarcile lui Draghi au fost făcute în contextul accentuării temerilor pe pieţele internaţionale privind un eventual eşec al Greciei de a ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.

Discuţiile au fost reluate sâmbătă, iar Mario Draghi a refuzat să facă orice comentariu în privinţa reacţiei pe care Banca ar avea-o în cazul unui faliment al Greciei, spunând că nu doreşte să se gândească la un asemenea scenariu.