Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 17 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

2 Octombrie 2010
Vizualizari: 1378
Comentează add

În Italia s-a iscat o nouă polemică odată cu publicarea unei înregistrări video în care premierul Silvio Berlusconi îi atacă pe magistraţii italieni şi povestește un banc despre evrei.

Bancurile lui Berlusconi irită opoziţia

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Premierul Silvio Berlusconi şi vicepreședintele Camerei Deputaților, Rosy Bindi.

Premiul italian Silvio Berlusconi se află din nou în centrul presei din Italia cu o polemică iscată de publicarea unei înregistrări video de 32 de secunde în ediţia on-line a ziarului ”La Repubblica” în care Berlusconi îi atacă pe magistraţi şi povestește un banc despre evrei.

Premierul a făcut afirmațiile în cadrul unei discuții cu un grup de tineri, tineri care veniseră la Palazzo Grazioli, la reședința sa din Roma, pentru a-l complimenta de ziua sa (29 septembrie).
 

Înregistrarea video a fost făcută de un amator, aflat în respectivul grup.
 

Silvio Berlusconi se amuză cu tinerii pe seama purtătorului său de cuvânt, Paolo Bonaiuti, despre care spune că ”s-a tâmpit deja” de câte dezminţiri a trebuit să dea despre declaraţii false publicate de presă.
 

Premierul a mai făcut referire la magistratura italiană, despre care afirmă că ar avea în spate ”o asociaţie criminală” care vrea să răstoarne rezultatul obţinut la alegerile din 2008.

Premierul consideră că este necesară ”o comisie parlamentară de anchetă care să spună numele şi prenumele celor care fac parte dintr-o asociaţie criminală.”
 

Referitor la procesul Mills, în care este acuzat de corupţie, Berlusconi susține că ”este un banc” şi deoarece ”se apropie prescripţia” au ”inventat” altă poveste.

”Nici unul să nu mă trădeze...”
 

La final premierul le povestește tinerilor un banc despre evrei, după care le spune pe un ton amenințător ”Oh, nici unul să nu mă trădeze...”
 

Bancul este considerat ”antisemit” de opoziţie şi criticat de asociaţiile evreieşti din Italia.
”Atacuri la adresa judecătorilor, bancuri antisemite şi să se împăuneze cu calităţile lui fizice: pe Berlusconi îl interesează numai asta şi lasă deoparte ţara şi problemele ei”, declară deputatul Michele Ventura, reprezentant al Partidului Democrat.
 

În faţa criticilor cu privire la banc, Silvio Berlusconi a emis o notă în care susține că era vorba de o ”poveste care se spunea în Parlament în urmă cu un an”, care ”nu ofensa pe nimeni” şi avea numai scopul de a „stârni râsul”.

”Îmi pare rău dacă cineva s-a simţit rănit, dar nu cred. L-au folosit ca pretext pentru noi atacuri ipocrite”, completează premierul Berlusconi.
 

La ultimele afrmații făcute de premier a reacționat și Asociaţia Naţională a Magistraţilor (ANM), care, potrivit unui comunicat, susţine că ”invenţiile” lui Silvio Berlusconi ”contribuie la alimentarea unui climat de tensiune care nu face decât să dăuneze ţării”.
 

Polemica este accentuată de publicarea unei alte înregistrări video publicate de săptămânalul ”L'Espresso” în care Berlusconi în timpul unei vizite în oraşul L'Aquila, după cutremur, spune un banc despre preşedintele PD, actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților, Rosy Bindi.
 

”Sunt acte şi expresii inacceptabile din partea premierului. Este incredibil că o persoană în stare să spună atâtea vulgarităţi poate să ne guverneze ţara”, comentează secretarul național PD, Pier Luigi Bersani.


Etichete Silvio BerlusconiItaliamagistraţiRomaLa RepubblicabancuriRosy Bindi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live