Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

9 Iunie 2022
Vizualizari: 246
Comentează add

Banca Mondială a scăzut perspectivele de creștere ale economiei mondiale.

Banca Mondială a scăzut perspectivele de creștere ale economiei mondiale

florin-lepadatu

Foto: sjc-cjs.org

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Banca Mondială a scăzut perspectivele de creștere ale economiei mondiale care înregistrează, potrivit ultimului raport, cea mai drastică încetinire din ultimii 80 de ani.

Doina Saiciuc din Washington: ”Viitorul economiei arată mult mai rău decât cu câteva luni în urmă și pentru o majoritate a ţărilor va fi dificil să evite o recesiune - spune raportul Băncii Mondiale privind perspectivele economiei globale, publicat ieri. Dacă economia globală a intrat în 2022 cu o tendință sănătoasă, invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat inflația în ce privește produsele de bază, ca benzina și hrana. Banca Mondială a revizuit în scădere previziunile economice pentru 2022. Economia globală ar crește cu 2,9% în acest an, și nu cu 4,1% cât prognozase Banca Mondială în luna ianuarie.


David Malpass: ”Va fi dificil pentru fiecare țară să evite o recesiune. Nu este încă o recesiune globală, riscul este însă că ar putea avea loc o recesiune globală. Una dintre variabilele cheie este dacă resursele vor redeveni disponibile pentru a adăuga creșterea economică și pentru a încetini rata inflației. Este cea mai drastică încetinire din ultimii 80 de ani, este un fenomen global dar lovește în special țările în curs de dezvoltare. Există o mare inegalitate în lume. Economiile avansate și în special persoanele din topul acestora au dus-o foarte bine în ultimul deceniu. Motivul pentru care acesta este un risc pe termen lung pentru lume este că venim dintr-o perioadă de rate ale dobânzilor extrem de reduse și avem de asemenea, date demografice care arată o încetinire graduală. Problema centrală este cea a lipsei resurselor și a nefuncționării lanțurilor de aprovizionare. Energia este în centrul acestor probleme. Cu energie producem îngrășăminte, electricitate și pentru că Rusia este exclusă din lanțul de aprovizionare, aceasta conduce la un mare deficit de energie care nu este substituit de noi resurse.”

Între cele mai mari riscuri în ce privește o posibilă redresarea economică este stagflația care se referă la perioade de creștere economică slabă și de o înaltă inflație persistentă. David Malpass a spus, introducând raportul Băncii Mondiale, că stagflaţia ar putea inversa mare parte din progresele economice ale ultimilor doi ani, mai ales dacă va fi la scară globală. Războiul din Ucraina a lovit deja țările care nu pot plăti un preț mai mare pentru energie și hrană. Datoriile externe publice din țările în curs de dezvoltare s-au ridicat la niveluri record, ori aici intervine factorul China care joacă în asemenea țări cartea diplomatică a capcanei datoriilor, prin acordarea de împrumuturi.


David Malpass: ”China a fost, în toată această perioadă, cel mai mare creditor al țărilor sărace, cât și al țărilor cu venit mediu.” a spus David Malpass pentru televiziunea Bloomberg.

David Malpass: ”Una din îngrijorările noastre este că datele arată că 60% dintre țări sunt fie înecate în datorii, fie sub înalt risc de a fi înecate în datorii, o mare parte a datoriilor acordate de către China. Trebuie să găsim căi de a restructura aceste datorii și să determinăm China să fie mai transparentă. Contractele care au fost încheiate în ultimii ani au clauze colaterale, ca și clauze secrete. Acum riscul implicat de datoriile masive se răspândește la țările cu venit mediu. Este imperativ să existe mai multe resurse în lume în special de energie.” ”


Etichete banca mondialaBM

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live