Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 18 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

7 Februarie 2020
Vizualizari: 854
Comentează add

Avocatul Poporului despre cazul Ditrău

diana-surdu

Mai multi localnici din comuna Ditrau sunt nemultumiti ca o fabrica de paine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka (in imagine), oamenii sustinand ca le e teama ca la ei in comuna 'sa nu vina un val de migranti', care sa le impuna cultura lor si sa le puna in pericol siguranta. Foto: AGERPRES:

Situaţia din localitatea Ditrău, din judeţul Harghita, unde comunitatea locală şi-a manifestat nemulţumirea faţă de angajarea a doi sri-lankezi la o brutărie, a apărut pe fondul unui conflict mai vechi, de natură economică, între firma în cauză şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia.

Este una dintre concluziile anchetei desfăşurate de Avocatul Poporului, care s-a autosesizat în acest caz.  

Apariţia bărbaţilor din Sri Lanka a acutizat acest conflict preexistent şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni.

Potrivit Avocatului Poporului, un rol însemnat l-au jucat lipsa de informaţii şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi la brutărie, alături de conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate, care a contribuit la aprofundarea conflictului, în contextul unor informaţii eronate şi nefundamentate venite din surse mass-media.

Instituţia notează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea amplă în mediul online.

Reprezentanţii Avocatului Poporului au vorbit cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka şi au constatat că situaţia se calmase, comunitatea regretă că s-a ajuns într-o situaţie nedorită, iar cei doi muncitori se simţeau în siguranţă şi continuau să vină la lucru.

Primarul localităţii a gestionat corespunzător situaţia şi a iniţiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai pentru campanii de informare, notează aceeaşi sursă.

Cazul va rămâne în atenţia Avocatului Poporului, care pregăteşte un raport special privind discursul instigator la ură care va conţine inclusiv lipsa de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Şi preşedintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a confirmat existenţa unui conflict mai vechi între locuitorii din Ditrău şi proprietarul brutăriei.

El a adăugat însă că situaţia a escaladat din cauza fricilor induse de campanii constante privind subiectul migraţiei, campanii promovate în special de Ungaria.


Etichete ditrauavocatul poporuluibrutariesri-lankamuncitori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live