Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

11 Octombrie 2012
Vizualizari: 1596
Comentează add

Avionul sirian, forţat să aterizeze la Ankara, avea la bord muniţie rusească, susţine primul minustru turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de BBC.

Avionul sirian interceptat de aviaţia turcă "transporta muniţie"

alexandra-coslea

Avion Airbus A-320. Foto: Reuters Arhivă.

Prim ministrul Turciei, Recep Erdogan, spune că armamentul de la bordul avionului, care se afla pe ruta Moscova-Damasc, este destinat pentru ministerul apărării din Siria, informează BBC.

Siria şi Rusia au reacţionat rapid privind incidentul, negând acuzaţiile privind unui transport cu o încărcătură suspectă, acuzând Turcia că a pus în pericol viaţa oamenilor de la bordul avionului.

Rusia a cerut explicaţii Turciei în legătură cu incidentul de miercuri, când un avion sirian de pasageri de pe ruta Moscova-Damasc a fost forţat să aterizeze la Ankara de aviaţia militară turcă şi a fost percheziţionat timp de mai multe ore, transmite corespondentul Radio România Actualităţi la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Ministerul rus de externe a acuzat autorităţile turce că, prin acţiunile lor, au pus în pericol viaţa şi securitatea pasagerilor, între care se aflau 17 cetăţeni ruşi, de faptul că nu au informat Moscova de prezenţa acestora.

De asemnea, autorităţile ruse susţin că s-a încălcat convenţiei bilaterale consulare, deoarece nu au permis diplomaţilor şi medicilor de la Ambasada Rusă să se întâlnească cu pasagerii ruşi, cărora autorităţile turce nu le-au permis să părăsească aeroportul şi nu le-au asigurat hrană timp de 8 ore.

Ministerul rus de externe a cerut Turciei să ia măsuri ca asemenea incidente să nu se mai repete.

Oficialii ruşi nu au comentat esenţa incidentului respectiv, declaraţiile autorităţilor turce privind confiscarea unei încărcături ilegale neprecizate aflate la bordul avionului.

Presa turcă afirmă că ar fi vorba de piese de schimb pentru staţii radio militare, sau elemente ale unei rachete sau alte arme.

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a afirmat că Turcia va continua să percheziţioneze avioanele siriene ce survolează teritoriul său, dar şi-a exprimat opinia ca actualul incident nu va afecta relaţiile cu Rusia.

Autorităţile turce bănuiau că la bord s-ar fi aflat obiecte cu destinaţie militară, dar la Moscova se crede că este o încercare de intimidare, în contextul tensiunilor de graniţă turco-siriene.

Experţii ruşi, citaţi de mediile de la Moscova, consideră însă incidentul un gest antirusesc şi un act de presiune la adresa Moscovei pentru poziţia acesteia în criza siriană, ceea ce poate da naştere la tensiuni în relaţiile ruso-turce.

Ministerul turc de externe a respins acuzaţiile Moscovei, susţinând într-un comunicat că pasagerii avionului sirian interceptat nu au fost în nici un moment în pericol.


Etichete SiriaTurciaavionRusiaAnkaraDamascAirbusmuniţiearmament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live