Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

14 Noiembrie 2019
Vizualizari: 689
Comentează add

Diabetul nu afectează doar pacientul, ci şi familia acestuia, cu atât mai mult, cu cât este vorba despre copii şi tineri, spun specialiștii.

Avertisment lansat de Ziua Mondială a Diabetului

adriana-turea

Diabetul nu afectează doar pacientul, ci şi familia acestuia, cu atât mai mult, cu cât este vorba despre copii şi tineri - este avertismentul lansat astăzi, de Ziua Mondială a Diabetului, de către specialişti, mai cu seamă că tema din acest an a evenimentului a fost "Diabetul şi familia".

Totodată, medicii subliniază că screening-ul periodic, depistarea precoce şi îngrijirea optimă sunt absolut necesare pentru asigurarea calităţii vieţii şi creşterea speranţei de viaţă a persoanelor cu diabet, dar şi pentru reducerea costurilor de îngrijire.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar: Cea mai importantă etapă ar fi prevenţia diabetului zaharat. Dacă în cadrul diabetului zaharat de tip 1 prevenţia este aproape imposibilă, în cadrul diabetului zaharat de tip 2 această prevenţie este posibilă. Al doilea pas important ar fi depistarea precoce. În diabetul zaharat de tip 1, de regulă depistarea coincide cu momentul debutului. În diabetul zahart de tip 2, deseori depistarea se face la distanţă faţă de debutul afecţiunii, uneori la ani sau chiar zeci de ani. Al treilea lucru important este un management corect al persoanei cu diabet zaharat; management care prevede, pe de o parte, modificarea stilului de viaţă, pe de altă parte, medicaţia, de tratament a diabetului zaharat, controlul sau autocontrolul glicemic şi educaţia pacientului cu diabet zaharat.

În România, 823.000 de oameni sunt în prezent diagnosticaţi cu diabet. Medicii avertizează că, la fiecare pacient identificat cu această boală există cel puţin un altul, nediagnosticat.


Etichete diabetavertisment

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live