Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

9 Iunie 2010
Vizualizari: 1564
Comentează add

În Italia, administraţiile locale demolează taberele ilegale de rromi sau construiesc ziduri înalte lângă acestea.

Autorităţile italiene iau măsuri împotriva taberelor ilegale

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

În Italia, administraţiile locale de dreapta demolează taberele ilegale de rromi, în timp ce acolo unde consilierii majoritari sunt de stânga, mai nou se construiesc ziduri înalte lângă coloniile de cocioabe.

După ce acum câteva luni s-a construit un astfel de zid la Padova, acum a început ridicarea altuia într-o suburbie a metropolei Milano.

Consilierii locali motivează că zidul nu este construit pentru a-i ţine la distanţă pe rromi, ci este o barieră pentru delimitarea şi securizarea unui teren, pe care se vor construi mici intreprinderi.

În apropierea gării din Sesto San Giovanni, un cartier de la marginea oraşului Milano, primăria construieşte de o zi un zid de beton armat, lung de 400 m şi înalt de trei metri exact pe locul unei tabere ilegale de cetăţeni români de etnie rromă.

Accesul la terenul pe care se află tabăra ilegală a nomazilor este blocat din cauza acestui zid. 40 de români au fost nevoiţi să evacueze zona marţi, iar alţi 60 în miercuri dimineaţă.

Primarul Giorgio Oldrini, membru al unui partid din opoziţie, susţine că nu este vorba de un zid împotriva rromilor, ci doar de o barieră folosită pentru securizarea terenului respectiv, pe care se vor constui câteva fabrici de IMM-uri.

Edilul suburbiei subliniază în plus că spre deosebire de Milano, unde administraţia locală este de dreapta şi duce o politică dură la adresa taberelor de nomazi, la Sesto San Giovanni măsurile de restabilire a legalităţii au fost sprijinite de primărie şi de alocarea unor fonduri pentru integrarea socială a rromilor.

Una dintre măsuri este chiar construirea acestei bariere.

Un zid asemănător de 80 m a fost ridicat în urmă cu câteva luni la Padova, pentru a-i proteja pe localnici de imigranţii şi nomazii dintr-o tabără mărginaşă a oraşului.

Decizia de construcţie a respectivului zid aparţine tot unui primar de stânga.


Etichete Etnia romăItaliaPadovaedilzidurirromi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live