Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

27 August 2018
Vizualizari: 708
Comentează add

Procurorul general Augustin Lazăr: Ministerul Public a acţionat în mod transparent în legătură cu demersurile privind protocoalele cu SRI.

Augustin Lazăr: Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent

diana-surdu

Procurorul General al României, Augustin Lazăr Foto: Agerpres.

Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului - a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Acesta a calificat perioada actuală ca fiind una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi cu CSM, pe tema protocoalelor cu SRI. 

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că Ministerul Public a acţionat în mod transparent în legătură cu demersurile privind protocoalele, iar Consiliul Superior al Magistraturii şi ministrul justiţiei au fost în permanenţă informaţi de toate demersurile.

Augustin Lazăr a spus că încă din martie au fost trimise celor două instituţii cele două protocoale încheiat de Ministerul Public cu SRI, respectiv cel din 2009, de 18 pagini, şi cel din 2016, de şase pagini.

Procurorul general Augustin Lazăr precizează.


Augustin Lazăr: Toate protocoalele încheiate cu Serviciul Român de Informaţii au fost denunţate de părţi, fiind lipsite de efecte. Ele au fost încheiate în cadru legal, ca mod de lucru instituţional generalizat în România, la data încheierii, apoi au fost denunţate prompt şi lipsite de efecte, în contextul suspiciunilor apărute în dezbaterea publică. Se poate lucra şi fără protocoale, dar mereu profesioniştii au avut în vedere faptul că, atunci când faci ceva, trebuie să faci pe baza unor proceduri tehnice de specialitate. Probabil că greşeala a fost că ele au fost secretizate, dar, dacă ne uităm la ce se refereau unele dintre protocoale, cum este cel din 2016, şi avem în vedere că e vorba de siguranţa naţională, atunci putem înţelege că un document ar trebui să aibă caracter de secret de stat şi nu să fie plimbat pe toate site-urile şi pe toate posturile de televiziune, în care dacă ar fi comentat de specialişti în domeniu am putea spune că e ceva.


Reporter: În corespondenţa care ni s-a pus la dispoziţie de către Ministerul Public există un răspuns al ministrului justiţiei către Consiliul Superior al Magistraturii în care i se cerea ministrului un punct de vedere referitor la efectele şi conţinutul protocolului încheiat în anul 2009, între Ministerul Public şi SRI.

Ministrul a răspuns în luna mai CSM: "Vă comunicăm - citez - că Ministerul Justiţiei, în calitate de organ al Administraţiei Publice Centrale, nu are atribuţia legală de a analiza şi de a emite un punct de vedere referitor la conţinutul şi efectele unui protocol încheiat între alte instituţii publice".


Etichete Procurorul general Augustin LazărMinisterul Publicprotocoalele cu SRI

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live