Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 18 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marcela German

2 Iulie 2021
Vizualizari: 784
Comentează add

Interviu cu Dan Matei, supravieţuitor al atacului unui urs.

Atacat de urs: „În acel moment am realizat că este ziua în care mor”

marcela-german

Foto: Arhivă.

S-a întâmplat în aprilie, anul trecut, iar bărbatul de 47 de ani a fost perfect conştient în tot timpul cât ursul uriaş l-a mușcat de 12 ori. Au urmat operaţii şi luni de recuperare, dar spune că şi-a revenit.

Nu același lucru se poate zice despre prietenul care îl însoțea la schi, pe munte și care, deși nu a fost atacat de urs, a rămas marcat pe viață.

Victima ursului povestește public drama sa, în speranța că autoritățile vor trata cu mai multe responsabilitate amenințarea pe care o reprezintă urșii la adresa vieții umane. Marcela German a stat de vorbă cu el.

Dan Matei: Mă numesc Dan Matei, sunt supraviețuitor unui atac de urs foarte mare, care m-a mușcat de 12 ori și ca să pot supraviețui, de fapt, a fost un gest mai mult disperat, am sărit în prăpastie cu el.

Reporter: Așa îşi începe bărbatul de 47 de ani relatarea întâmplării din iarna anului trecut, pe când schia cu prietenul în Munții Călimani.
Dan Matei: Avea cam înălțimea umărului meu în patru labe și m-a atacat pur și simplu pentru că nu mai era acea frica instinctivă de om. A venit direct pe mine, s-a înfipt în mine, am strigat o dată la el "ho, mă", nimic. Instinctiv, cu mâna stângă l-am prins de nas, cu mâna dreaptă l-am prins de ureche. El încerca să mă muşte, eu împingeam în el, moment în care m-a muşcat pe umărul stâng, umărul drept, ochiul stâng aproape mi l-a scos din cap. În momentul când m-am băgat sub el, mi-am dat seama că urmează să dea cu ghearele. Cum am ieşit prin lateral, m-a prins de piciorul stâng, l-am lovit cu clăparul în gură, a urlat o dată foarte puternic.

În momentul în care m-a prins de piciorul drept, a început să mă scuture stânga, dreapta, după care a început să mă dea peste cap și în momentul ăla am realizat pentru prima dată că este ziua în care mor. Groaza de a nu fi mâncat de viu, m-am prins de o creangă de jneapăn, am sărit în prăpastie. L-a împins și Dumnezeu puțin de fund și am căzut în prăpastie cam 40-50 de metri și la un moment dat m-am trezit pe spate, am văzut o chestie albă, cea mai frumoasă imagine pe care am văzut-o în viața mea, am realizat că de fapt trăiesc.

La vreo 300 de metri am văzut ursul cum alearga pe partea cealaltă, deci nu a murit în căzătură. Scalpul îmi atârna pe faţă, ochiul îmi era  ieşit din orbită, m-am legat cu o bandană. În schimb, la piciorul drept nu mai simțeam nimic. Aveam tot timpul în rucsac cordelină, mi-am făcut un garou pe genunchi, mi-am mai făcut pe urmă încă un garou în zona inghinală, pe vena femurală. M-am chinuit să ies afară din prăpastie, am ajuns la prietenul meu. Acesta era în stare de şoc.

Reporter: Au fost recuperați de elicopterul SMURD și echipajul Salvamont. Nu a cerut daune până acum, sperând că statul va lua măsuri că asemenea atacuri să nu mai aibă loc.
Dan Matei: Internat în spital patru luni de zile. Recuperarea durează și acum, adică nu pot să pășesc cu piciorul pe vârf, nu pot să mă sprijin în călcâi.

Reporter: Care este mesajul dumneavoastră?
Dan Matei: Din fericire eu nu am suferit o traumă emoțională, deoarece merg pe munte de la vârsta de cinci ani cu tatăl meu, însă prietenul meu nu mai iese cu familia la pădure, are frică. În momentul când vede pădurea, începe să tremure și practic este un om care va fi tarat toată viața. Cel puțin de două ori pe lună în spune că are coşmaruri cu urs.

Reporter: Ce așteptări aveți de la autoritățile care iau decizii?
Dan Matei: Primul pas care ar trebui făcut este să facem o evaluare corectă a vieții cetățenilor români, pentru că anul trecut au fost 20 de oameni omorâți de urși, dar nu spune nimeni câți au fost fost schilodiți de rangul întâi, care stau în cărucioare: 249.

Realizator: Iar săptămâna aceasta a avut loc mai multe proteste în județele Covasna și Harghita, solicitând guvernului luarea de măsuri urgente pentru limitarea pagubelor provocate de urși şi protejarea vieților oamenilor amenințați de aceste animale. Conform ministrului mediului, în luna iunie au fost înregistrate chiar și 30-40 de alertă pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Ministerul propune o intervenție graduală în cazul urșilor care vin în localități și în preajma acestora.


Etichete (ii)atacurssupravietuitor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live