Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

8 Mai 2014
Vizualizari: 1419
Comentează add

Curtea Constituţională consideră că în cazul celor care s-au adresat deja justiţiei, instanţa trebuie să le soluţioneze cauza, pe care autorităţile o vor pune apoi în aplicare.

Articol din legea retrocedării imobilelor, "neconstituţional"

costi-dumascu

Proprietarii imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist şi care s-au adresat deja instanţelor pentru soluţionarea retrocedării, vor fi nevoiţi să aştepte decizia definitivă a acestora.

Ei nu vor beneficia de prevederile actului normativ adoptat anul trecut, după ce judecătorii Curţii Contituţionale au declarat unul dintre articolele acestuia ca fiind neconstituţional.

Articolul 4 al Legii din 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti este neconstituţional, dacă se aplică şi în cazul dosarelor aflate în curs de judecată la instanţe, a hotărât Curtea Constituţională.

Concret, dispoziţiile acestei legi se aplică doar în cazul cererilor de restituire, formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege.

Judecătorii Curţii au considerat că în cazul celor care s-au adresat deja justiţiei, instanţa trebuie să le soluţioneze cauza, pe care autorităţile prevăzute de lege o vor pune apoi în aplicare.

Rămânerea textului în forma actuală ar scoate dosare de pe rolul instanţelor

Curtea apreciază că rămânerea textului în forma actuală ar presupune ca toate dosarele aflate în curs de soluţionare să fie scoase de pe rolul instanţelor prin declararea lor ca inadmisibile sau premature şi să fie trimise către autorităţi pentru a le rezolva.

Actul normativ adoptat anul trecut rămâne valabil şi este cât se poate de clar pentru cei care nu s-au adresat justiţiei.

La articolul 34 se menţionează că dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni - adică 5 ani - de la data intrării în vigoare a legii, cu excepţia celor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni, adică 3 ani.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.


Etichete Curtea Constituţionalăjudecătorilegea retrocedărilorcasecomunismautorităţidecizieimobil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live