Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Aprilie 2015
Vizualizari: 1524
Comentează add

Armenia comemorează un secol de la începutul deportărilor şi masacrelor din Imperiul Otoman, în timpul Primului Război Mondial. Turcia marchează începutul bătăliei de la Gallipoli.

Armenia şi Turcia marchează evenimente diferite ale Primului Război Mondial

radiojurnal

Flacăra eternă din Compelxul Memorial al Muzeului Genocidului Armean din Erevan. Foto: wikipedia.org.

Armenia comemorează un secol de la începutul deportărilor şi masacrelor din Imperiul Otoman, în timpul Primului Război Mondial.

La Erevan au fost depuse coroane de flori şi a fost păstrat un minut de tăcere în memoria celor un milion şi jumătate de victime, canonizate ieri de Biserică.

Sunt prezenţi în capitala armeană preşedinţii francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin.

Armenia şi alte aproximativ 20 de ţări consideră că a fost vorba de un genocid, termen cu care Turcia, în calitate de moştenitoare a fostului Imperiu Otoman, nu este de acord.

De altfel, pentru a pune în umbră ceremoniile de la Erevan, autorităţile turce marchează astăzi 100 de ani de la un alt eveniment important al primei deflagraţii mondiale.

Este vorba de bătălia de la Gallipoli, una dintre cele mai sângeroase şi lungi.

Prinţul Charles al Marii Britanii, dar şi premierii Australiei şi Noii Zeelande merg astăzi la locul confruntărilor care au durat 9 luni.

Peste 140 de mii de oameni, potrivit unor surse, au murit în această campanie, incluzând 10 mii de militari australieni şi neo-zeelandezi.

Alte surse spun că au fost nu mai puţin de 400 de morţi şi răniţi.

Pentru Turcia, bătălia de la Gallipoli are şi o semnificaţie specială.

Este momentul afirmării comandantului Mustafa Kemal Ataturk, cel care avea să devină fondatorul statului laic, aminteşte France Presse.  


Etichete ArmeniaErevanTurciaAnkaravictime canonizategenocidul armeanImperiul OtomanPrimul Război Mondialcomemorarebătălia de la GallipoliMustafa Kemal Ataturk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live