Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Constanţa

26 Februarie 2021
Vizualizari: 386
Comentează add

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat că Patriarhul Daniel a acceptat această propunere în mod tacit.

Arhiepiscopul IPS Teodosie solicită înființarea Mitropoliei Tomisului

radio-romania-constanta

  Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu (dreapta). Foto: Arhivă.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a înregistrat la Cancelaria Sfântului Sinod, de la  Patriarhia Română, o adresă prin care solicita înființarea Mitropoliei Tomisului. În aceasta sunt cuprinse argumentele care susțin acest demers, urmând toate demersurile canonice, care trebuie să pună în evidență acest Scaun Mitropolitan, înscris dealtfel și în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice, după cum ne-a declarant Înaltul Ierarh.
 
“Am avut iniţiativa aceasta din 2002. Am venit în 2001 aici. În 2002 am făcut demersuri. Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să îmi propună. Aceasta a făcut-o şi profesorul Rădulescu care a fost în 90, primul Rector al Universităţii “Ovidius”. Atunci s-au dezbătut, chiar până în 2005, s-a spus că nu sunt destule argumente. Acum fiind argumentele, mulţimea de izvoare recuperate…sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican. Sunt date că a existat mitrolopit în fiecare secol”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
 
Mitropolia a fost la Tomis încă din sec al.V-lea e.n., dar s-a pierdut acest statut pentru că teritoriul a trecut sub stăpânire musulmană. Dar chiar și în perioada comunistă, recunoscută pentru faptul că a desființat mai multer Arhiepiscopii în România, la Constanța Episcopia a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie în 1975.
 
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a mai declarat că Patriarhul Daniel a acceptat această propunere în mod tacit și, două-trei luni, urmează demersurile canonice, iar în final va trebui și aprobarea Sfântului Sinodului. 

Etichete TomismitropolieTeodosie. Arhiepiscop

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live