Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

16 Iunie 2021
Vizualizari: 293
Comentează add

Jandarmeria din Amiens a reținut două persoane, suspectate că l-au ucis pe șoferul român Mihai Spătaru, într-o parcare din nordul Franței.

Arestare în Franța în cazul șoferului român ucis în parcarea de TIR-uri

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhiva

Doi migranți de origine irakiană au fost arestați în Franța sub acuzația de crimă asupra șoferului român de camion Mihai Spătaru, ucis luna trecută într-o parcare din nordul țării. Corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman, a obținut informații în exclusivitate de la procurorul din orașul Amiens, în nordul Franței, care se ocupă de acest caz.

Reporter: După o lună de anchetă, în care au fost audiați martori, au fost analizate înregistrări de pe camerele video și probe ADN, jandarmii din orașul Amiens i-au reținut weekendul trecut pe cei doi presupuși autori ai crimei. Șoferul de tir de 39 de ani Mihai Spătaru a fost ucis în noaptea de 16 spre 17 mai într-o parcare de pe autostrada A28, din nordul Franței, sub privirile soției sale, și ea șoferiță de camion, cei doi conduceau în pereche pe drumurile europene. În noaptea tragediei, ei opriseră pentru a se odihni.

La miezul nopții. când a mers în spatele camionului, pentru a verifica încărcătura, Mihai Spătaru a fost înjunghiat de cei care încercau să fure marfa din camion. Soția sa a văzut totul, însă strigătele ei de ajutor nu au făcut să reacționeze pe niciunul dintre ceilalți camionagii aflați în parcare. S-a vorbit mult despre această indiferență, atât în presa din România, cât și în cea din Franța, iar lipsa de solidaritate a indignat opinia publică din ambele țări. Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități, procurorul republicii din Amiens, Alexandre de Bosschère, a explicat în ce situație se află cei doi presupuși criminali.

Alexandre de Bosschère: Este vorba de doi cetățeni irakieni care trăiesc de câțiva ani pe teritoriul francez, unul este migrant ilegal, iar cel de-al doilea avea un titlu temporar de sejur și avea și un loc de muncă. Pentru moment, ei neagă faptele, dar avem dovezi serioase împotriva lor. Amândoi au fost plasați în detenție provizorie. Mobilul cel mai probabil al crimei a fost furtul. Șoferul i-a întrerupt, se pare, iar atunci a fost lovit cu armă albă și a murit la scurt timp. Știm că el s-a apărat pentru că unul dintre agresori a fost rănit la umăr. Cei doi au fost puși sub acuzare pentru crimă și tentativă de furt cu violență provocatoare de moarte. Pentru aceste fapte pedeapsa maximă în Franța este închisoare pe viață.

Reporter: Procurorul din Amiens, Alexandre de Bosschère, a precizat că soția și familia șoferului român au fost anunțate despre prinderea presupușilor autorii ai crimei. El a subliniat că este foarte important ca opinia publică din România, care a fost foarte marcată de tragedia șoferului, să știe că justiția franceză acordă la fel de multă atenție și importanță pentru găsirea vinovaților, indiferent de naționalitatea victimei. 

Alexandre de Bosschère: Am ținut să informez familia victimei, prin intermediul Ambasadei României. Știm că această faptă a avut un ecou de amploare în România. Pentru noi, cel mai important este ca familia acestui om și mai ales soția sa, care s-a aflat la fața locului și care a trăit o experiență traumatizantă, să afle adevărul. 

Reporter: Această crimă a stârnit în urmă cu o lună mobilizarea șoferilor români care fac transport internațional. Peste tot pe unde se aflau, pe autostrăzile din Europa, ei au tras pe banda de urgență și au claxonat îndelung câteva minute în semn de protest față de lipsa de siguranță și de protecție.


Etichete (ii)crimasoferfranta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live