Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

2 Februarie 2019
Vizualizari: 945
Comentează add

Nemulţumirile lor vizează sumele acordate în actualul proiect de buget pentru serviciile sociale acordate copiilor din orfelinate, precum şi adulţilor şi minorilor cu dizabilităţi.

Aproximativ 30 de persoane, copii şi adulţi, în fața Min. de Finanțe

marilena-francu

Ministerul de Finanțe. Foto: Agerpres.

Aproximativ 30 de persoane, copii şi adulţi, s-au strâns în această dimineaţă, în faţa Ministerului de Finanţe, unde au cerut o audienţă.

Nemulţumirile lor vizează sumele acordate în actualul proiect de buget pentru serviciile sociale acordate copiilor din orfelinate, precum şi adulţilor şi minorilor cu dizabilităţi.

La această oră, reprezentanţii acestora se află la discuţii cu responsabilii din minister.

Colega noastră Marilena Frâncu a stat de vorbă cu câţiva dintre cei prezenţi în stradă.


-: Ajutoarele care erau şi aşa minimale sunt oricum derizorii şi terapiile costă oricum peste salariul care ni se dă.


-: În loc să fiu acasă cu copilul meu cu autism, să o duc la terapii, stau şi plâng pe treptele ministerelor. Acum am văzut minunata veste cu buget zero pentru dizabilităţi.


-: Sunt aici în calitate de reprezentant al unui ONG, lucrez cu părinţi care au copii cu dizabilităţi. Ne temem că aceşti oameni care se chinuie să recupereze copiii, practic neavând alocat un buget pentru această problemă, oamenii aceştia se vor confrunta cu probleme foarte grave de la hrană, terapii şi absolut tot ce înseamnă problemele unui copil cu dizabilităţi sau ale unei persoane cu dizabilităţi.

Reporter: Într-o informare de presă, Ministerul Muncii anunţă că finanţarea serviciilor sociale destinate protecţiei copiilor şi persoanelor cu handicap din centrele publice, precum şi indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu hanidicap se asigură încă de la începutul anilor 2000 din bugetele autorităţilor administraţiilor publice locale şi judeţene, cărora li se adaugă după caz sumele provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat.

Potrivit proiectului de buget, aceste sume nu se mai regăsesc în vechile anexe şi se asigură tot de la bugetul de stat prin cedarea 100% a impozitului pe venit către autorităţile locale şi judeţene.

Maria Mădălina Turza, mama unei fetiţe cu dizabilitaţi şi preşedinta Centrului European pentru Drepturile Copiiilor cu Dizabilităţi.


Maria Mădălina Turza: "Este extrem de îngrijorător pentru că primăriile deja au reacţionat, sunt în ţară sute de părinţi cărora li s-a spus că vor intra în şomaj de asistenţi personali, iar oricum primăriile aveau probleme cu banii. Cu siguranţă nu vor putea încasa din veniturile loale banii necesari pentru a acoperi sistemul de protecţie specială a copilului şi asistenţă socială".


Reporter: Maria Mădălina Turza a adăugat ca numărul persoanelor afectate de aceste măsuri depăşeşte 100.000.


Etichete ministerul finanteloraudienta,proiect de bugetnemultumiriservicii socialecopii din orfelinatedizabilitaticopiiterapiionghranaministerul munciihandicap

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live