Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Duminică, 15 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 August 2019
Vizualizari: 588
Comentează add

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este comisar şef de poliţie Cristian Andrieş, ofiţer specialist în cadrul Direcţiei de Poliţie Rutieră din IGP Române.

Apel Matinal: Noul Cod Rutier

radiojurnal

Arhivă Foto: Alex Lancuzov

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este comisar şef de poliţie Cristian Andrieş, ofiţer specialist în cadrul Direcţiei de Poliţie Rutieră din IGP Române.

Redactor: Pe cine ajută, practic, noile prevederi modificate şi aprobate de guvern, apropo de telefon? 

Cristian Andrieş: Aş dori să vă spun de la bun început faptul că, chiar accidente asemănătoare cu acestea au fost şi fundamentul pentru care a fost întocmit acest proiect de lege tocmai a fost aprobat ieri şi care urmează să intre în vigoare, iar acesta, după cum bine ştiţi, urmează a nu permite în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul aflat în mişcare ca, conducătorul acestuia să ţină în mână sau să folosească în orice mod telefonul mobil sau orice alt dispozitiv prevăzut cu funcţie de înregistrare sau redare text, foto sau video, pentru a preveni şi a preîntâmpina asemenea evenimente nedorite.  

Realizator: Aici intră evident tabletele, chiar şi GPS-ul, apropo de ceea ce ne-aţi spus.  

Cristian Andrieş: Absolut, aşa cum prevede şi textul de lege va fi interzisă ţinerea în mână sau folosirea oricărui asemenea dispozitiv, tocmai în ideea de a nu atrage şi a distrage atenţia şoferului în timpul conducerii. După cum bine vedeţi, apare şi sintagma autovehicul aflat în mişcare, deci avem posibilitatea să oprim pe partea dreapta, pornim telefonul, răspundem la telefon, dar nu în timpul condusului, pentru că acest lucru afectează şi poate duce la evenimente nedorite.  

Realizator: Da, cârcotaşii vor veni aici cu câteva chestiuni pe care trebuie să le precizăm în mişcare, adică la semafor, dacă te opreşte culoarea roşie, te poţi uita pe telefon. Corect? 

Cristian Andrieş: Ideea de bază, dacă îmi permiteţi, este ca în momentul în care ai un telefon, poţi răspunde, dar să nu rămâi, în momentul în care ai plecat de la semafor, cum spuneţi dvs., să rămâi cu telefonul în mână sau să începi să butonezi pentru a transmite un mesaj pe text sau orice altceva, să poţi răspunde atâta timp cât ai un handsfree un car kit sau un orice asemenea element, care te ajută dar care îţi permite să fii atent la drum şi la ceilalţi participanţi la trafic.  

Realizator: Da, sau o maşină nouă, unde sistemele de conectivitate sunt, ştim bine, în pas cu tehnologia, dar agentul constatator, vine poliţistul rutier, te vede că stai la semafor cu telefonul, uiţi să-i dai drumul, după care evident te opreşte. Ştim că de cele mai multe ori sunt contestaţii, contravenienţii recurg şi la fel şi fel de tertipuri. Ce mijloace de probaţiune au? Au mai apărut ceva noutăţi? 

Cristian Andrieş: Nu, nu au mai apărut alte mijloace noi, însă, tocmai în ideea de a evita eventuale discuţii cu un eventual contravenient, tocmai de aceea a fost folosită şi această sintagmă în ideea de a-i sancţiona pe cei care chiar încalcă legea şi cei care, făcând acest lucru, nu fac altceva decât să-şi facă rău şi lor, dar şi celorlalţi participanţi la trafic, după cum bine menţionaţi şi dvs. accidentul de acum câteva zile în care persoanele vinovate aflate în curte au avut de suferit de pe urma unor asemenea şoferi.  

Realizator: Am parcurs şi noi textul legii, eu şi Alex Lancuzov şi totuşi mai avem o nedumerire. De ce se aplică 6-8 puncte amendă pentru abaterea simplă cu telefon în mână, apropo de nerespectarea noilor prevederi care se va sancţiona cu 4 puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă şi doar 4-5 puncte amendă pentru telefon şi altă regulă de circulaţie, cea pentru care se reţine şi permisul 30 de zile? 

Cristian Andrieş: Dacă îmi permiteţi să vă şi explic, exact ăsta este şi raţionamentul pentru care amenda contravenţională, să spunem că este redusă faţă de situaţia în care este constată pur şi simplu această faptă de folosire a telefonului mobil, dar vreau să reţineţi un aspect, şi anume această folosire a telefonului concomitent cu încălcarea unei alte reguli privind circulaţia vehiculelor este o sancţiune de sine stătătoare care urmează a fi introdusă în legislaţia românească, după intrarea în vigoare a acestui act normativ, însă, trebuie precizat faptul că aceasta vine ca o a doua sancţiune. Haideţi să vă dau un exemplu. 

Realizator: E ca la fotbal, acum am priceput, vă rog.  

Cristian Andrieş: Înţelegeţi, va fi un cumul de contravenţii, tocmai de aceea legiuitorul a hotărât în acest fel, astfel, dacă vorbim de o nesemnalizare la schimbarea direcţiei de mers, concomitent cu folosirea telefonului mobil, vor fi două sancţiuni diferite, care vor veni, pe lângă acestea urmând a fi aplicată şi sancţiunea contravenţională complementară constând în suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe această perioadă de 30 de zile.  

Realizator: Să ştiţi că am primit foarte multe mesaje de la ascultători. Marea majoritate cam toţi sunt de acord că trebuia să se facă totuşi ceva, apropo de toate întâmplările nefericite, dar mai am totuşi o chestiune de rezolvat. N-aţi luat în calcul şi sancţiunea asemănătoare pentru pietoni, pentru biciclişti, pentru cei cu trotineta, pe care de multe ori eu unul, nu mai spun de ceilalţi, i-am văzut rulând cu telefonul în mână.  

Cristian Andrieş: Ba da, ţin să precizez faptul chiar acest proiect de act normativ care tocmai a fost aprobat prevede o sancţionare cu aceeaşi amendă, dacă pot spune, pe care o va primi şi un conducător de autovehicul, deşi vorbim aici despre conducătorul unui vehicul pe drumul public pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, deci aici pot intra bicicliştii, cei care conduc trotinete sau alte asemenea vehicule, sancţiunea va fi aplicată şi acestora în situaţia în care folosesc sau ţin în mână telefonul mobil în timpul coducerii.


Etichete cod rutierapel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live