Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Felix Crainicu

5 Septembrie 2019
Vizualizari: 475
Comentează add

Apel matinal: Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero Apel matinal: Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero - Conține audio

felix-crainicu

  Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Foto: Radio Chisinau.

AUDIO Apel matinal: Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 septembrie, ora 8:30:47) - Realizator: O statistică oficială ne relevă că în afara granițelor noastre trăiesc până la patru milioane de conaționali. Consistența e dată de românii care au ales să trăiască în alte țări din spațiul Uniunii Europene, dar sunt numeroși şi cei stabiliți pe alte continente. Ţara de origine rămâne referința geografică și sufletească pentru mulți, în pofida puseelor critice care apar din când în când. De astăzi și până duminică, se desfășoară la București Forumul Românilor de Pretutindeni - o formulă de asociere temporară pentru relaționare. Invitata "Apelului matinal" este doamna Natalia Intotero, ministru de stat pentru românii de pretutindeni. Bună dimineața!
Natalia Intotero: Bună dimineața! Să aveți o zi bună dumneavoastră și toți radioascultătorii.
Realizator: Vă mulțumim! Acordăm deseori atenție conaționalilor noștri aflați în Europa Occidentală și pe alte meleaguri îndepărtate. Dar pentru românii din Ucraina și Serbia, mai numeroși decât în Ungaria, ce mesaj concret aveți?
Natalia Intotero: Aș începe prin a spune că astăzi debutează Forumul Românilor de Pretutindeni și acest forum reunește peste 120 de reprezentanți ai românilor din diaspora, dar și din comunitățile istorice. Vor participa români din Ucraina, Republica Moldova, Albania, Cipru, Grecia, Spania, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Danemarca, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Suedia, Austria, Africa, Australia, Turcia, Suedia, Malaezia și Canada. De fapt, toţi românii reprezintă o prioritate pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni, indiferent că se află în comunitățile istorice sau în diaspora. Ne dorim ca acest forum, prin dezbaterile și atelierele de lucru pe care le oferă, să fie o bună ocazie de a aduce la masa discuțiilor problemele cu care se confruntă conaționalii noștri dincolo de granițele țării, de a împărtăși experiențele acumulate în anii petrecuți departe de casă, de a interacționa cu reprezentanți ai instituțiilor statului pe teme de interes legate de educație, cursurile în limba română, investiţiile și oportunitățile de revenire în România, informarea cetățenilor români din afara granițelor privind drepturile și libertățile pe care aceștia le au, activitatea ministerului și modalități de accesare a fondurilor nerambursabile, votul în străinătate, posibilitatea exercitării votului prin corespondență, dat fiind că în scurt timp ne pregătim pentru alegerile prezidențiale și, nu ultimul rând, foarte important, promovarea imaginii României, a limbii, a culturii și a civilizației, a exemplelor de succes, a românilor care scriu istorie pretutindeni în lume.
Realizator: Statul român a oferit sau a susținut financiar comunitățile românești din jurul frontierelor. Îi putem proteja și în viitorul apropiat pe ai noștri plecați în străinătate?
Natalia Intotero: Vom face toate demersurile ca și până acum pentru susținerea identității. Aș aminti aici, în Ucraina, susținerea educației prin acordarea sprijinului financiar, bursele pentru elevii etnici. În cursul anului 2018, au fost acordate aceste burse pentru elevii claselor I, pentru anul 2019 am extins acordarea acestora pentru clasele I și clasa a II-a și ne dorim ca de la an la an să creștem cu câte o etapă de studiu acordarea acestor burse şi, de ce nu, un exemplu de bune practici şi pentru celelalte comunități istorice.
Realizator: Aţi amintit de români prezenți în toate colțurile lumii. Totuși, putem lărgi aria de cuprindere prin noi proiecte? Ne puteți spune ceva din acest punct de vedere?
Natalia Intotero: Bineînțeles. Şi, așa cum am menționat, acest forum reprezintă modalitatea de a face o analiză a proiectelor desfășurate până în momentul de față atât din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care are ca principală atribuţie păstrarea identității românești pretutindeni în lume, dar și o analiză privind impactul proiectelor, programelor Guvernului României pentru cei din diaspora - și aici, măsuri privind reîntoarcerea acasă și de asemenea, în a asculta problemele cu care aceștia se confruntă și a veni cu soluții concrete prin viitoarele proiecte pe care ni le dorim să le avem în sprijinul și în atenția conaționalilor noștri.
Realizator: Un ultim subiect pe care să îl atingem: mișcarea de lobby sau de sprijin a României în țările Europei Occidentale nu este de anvergura pe care ne-am dori-o. Împreună cu colegii dumneavoastră de la Ministerul de Externe, ați putea crea câteva vârfuri de lance dintre asociațiile românești pentru o susținere de mai mare impact?
Realizator: Așa cum am menționat, un punct foarte important este acela de promovare a imaginii României și a modelelor de succes prin conaționalii noștri pretutindeni în lume, dar și încurajarea acestora de a se implica prin promovarea și susținerea României, iar pentru cei care nu își doresc acasă să încercăm să îi determinăm, cu experiența pe care şi-au acumulat-o, de a se implica pentru proiecte, programe privind dezvoltarea economică a țării.
Realizator: Vă mulțumim și mult succes pentru Forumul Românilor de Pretutindeni!
Natalia Intotero: Şi eu vă mulţumesc!
Realizator: În direct, Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni, "Apel Matinal".
   


Etichete Apel matinalministrul pentru românii de pretutindeniNatalia Intotero

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live