Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal: Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în medicină

Apel Matinal: Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în medicină
Foto: Arhivă/ Gabriel Sava.

Articol de Radio România Actualităţi, 25 Ianuarie 2021, 10:21

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 ianuarie, ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Apariția în România a noi tulpini de coronavirus, confirmată inițial la o tânără din Giurgiu, iar mai apoi și la alte persoane, ar putea să ducă la creșterea nivelului de alertă epidemiologică. Noua tulpină este mai contagioasă și se transmite cu până la 70% mai repede, ceea ce poate duce la un număr mai mare de îmbolnăviri în perioada următoare, după cum consideră și președintele Centrului de Inovație în Medicină, medicul Marius Geantă, invitatul de astăzi al Apelului Matinal. Bună dimineața!

Marius Geantă: Bună dimineața!

Realizator: Înainte de toate o întrebare pe înțelesul tuturor. Această nouă tulpină poate fi diferențiată, nu știu, de la prima vedere, după semnele distinctive sau numai în urma testelor PCR?

Marius Geantă: Boala pe care o determină noua tulpină este identică bolii determinate de, să spunem, tulpina sau tulpinele pe care le știam până acum, deci din punct de vedere clinic nu se poate face o diferențiere. Un semnal de alarmă este ridicat în urma testării PCR, celebra testare PCR, la care unele teste pot să fie neconcludente. Acum, acest tip de informație care vine din testarea PCR cu plată, cu faptul că știm deja tulpina circulă, cum e cazul în București, sau la contacții acelei persoane în școala din sectorul 2, genul acesta de corelație ridică foarte mult probabilitatea ca să fie tulpina cea care infectează persoanele respective, dar diagnosticul se pune printr-o tehnică numită 'secvențiere de nouă generație', e diferită de tehnicile uzuale de laborator. Această tehnică este nouă, este puțin folosită în multe țări europene, de fapt, cu excepția Marii Britanii, cu excepția Danemarciei, a Irlandei n-aș putea să numesc, eu știu, alte țări extrem de avansate din acest punct de vedere. Sigur, Franța, Germania, Olanda fac secvențiere, dar nu la nivelul Marii Britanii.

Realizator: Epidemiologii, mai ales ei, spun că până la urmă atunci când apare un virus este normal să dezvolte și alte tulpini. Aceasta însă, întâlnită mai ales în Marea Britanie, ar trebui să ne aducă un plus de temere sau poate de grijă?

Marius Geantă: Cu siguranță, da. Și așa cum foarte bine ați spus virusul trecând de la o persoană la alta, fie își adaugă material genetic, fie pierde material genetic./ahincu/ În cea mai mare parte, în majoritatea cazurilor aceste modificări nu au nicio relevanţă pentru noi, adică nu fac, de exemplu, ca virusul să se transmită mai repede, nu determină forme mai grave de boală. Tulpina aceasta numită B117 pune probleme, pentru că în Marea Britanie, în Irlanda, în Israel, şi vedem acum în ultimele zile în Portugalia, se asociază cu o creștere foarte mare exponenţială al numărului de cazuri. Este foarte aproape de ceea ce noi am văzut ca dinamică, încă nu am văzut ca impact pe sistemul de sănătate, ci am văzut în urmă cu un an în Italia, adică o creștere foarte rapidă a numărului de cazuri într-un timp foarte, foarte scurte, iar această creștere este corelată cu prezenţa acestei tulpini. De exemplu, timpul necesar ca tulpina să devină majoritară, deci să treacă de 50% din numărul de cazuri, acest timp este de aproximativ trei luni de zile de la identificarea pentru prima dată a tulpinii. În Marea Britanie asta s-a întâmplat în septembrie, iar numărul de cazuri a început să crească în decembrie.

Realizator: Să ne temem de un posibil val trei, apropo de noua tulpină?

Marius Geantă: Cu siguranță, da. Cred că valul trei va exista. Singură întrebare este când anume se va întâmpla acest lucru. Dacă am aplica acelaşi mădel din Marea Britanie și din Danemarca, cel puțin pentru București, este rezonabil să credem că majoritatea persoanelor din acea școală poartă această tulpină. Dacă raportăm acest număr la numărul de cazuri diagnosticare în București în acea zi, vom vedea că suntem undeva la 2,8-2,9% din cazuri care poartă această tulpină. De aici și până la a ajunge la 50% în general e nevoie de șapte săptămâni. Deci, dacă aplicăm această unitate de măsură vom vedea că undeva la nivelul lunii martie, cel puțin în București dacă nu vor fi restricţii sau dacă nu vor fi respectate restricţiile, ne aşteptăm să avem o creștere de acest tip, adică un val trei.

Realizator: Da. Mai ales că, știi bine, și Bucureștiul a intrat într-o perioadă în care măsurile au fost ridicate, parțial ce-i drept, o relaxare până la urmă a restricțiilor. Dar revin însă la această tulpină, am primit şi mai multe mesaje de la ascultători. Practic, testele PCR pe care mulți dintre noi le-am făcut în mod obișnuit la foarte multe clinici. Toate acele cabinete, acele laboratoare pot depista această tulpină sau trebuie să mergem doar la Balș, ori la Victor Babeș?/rpatulea/pvelisar

Marius Geantă: Dacă vorbim despre confirmarea diagnosticului, știm că sunt acele trei centre care pot să facă secvențierea. Din păcate, capacitatea de secvențiere este limitată în acest moment în România și, la fel, durata, timpul necesar pentru a face testarea. De exemplu, în Marea Britanie acest timp este de câteva ore, maximum o zi, o zi și ceva. În România e nevoie cam de o săptămână pentru a face genul acesta de testări. Totul ține de capacitate în termen de resurse umane și de experiență în a face aceste lucruri. Apoi laboratoarele, cele în care se face testarea PCR ar putea să identifice probabilitatea prezenței acestei tulpini dacă folosesc anumite chituri de PCR. Iar în acele chituri se va vedea o expresie incompletă, de fapt, în momentul în care se încearcă amplificarea genelor respective, adică e un semnal de alarmă care poate să apară. De altfel, Portugalia, unde spuneam că în aceste zile are loc cea mai mare creștere dintre toate țările din toată lumea a numărului de cazuri, folosește foarte mult analiza datelor din testarea PCR la nivel național, ei nu au capacitate de secvențiere cum are Marea Britanie, dar folosesc acest element indirect pentru a-și da seama exact cum stau lucrurile.

Realizator: Ca să sintetizez, e clar, pandemia nu a trecut, dacă va veni sau nu valul trei ține doar de noi, trebuie să rămânem la fel de vigilenți, îmi permit să cred asta și să ținem cont de toate recomandările de până acum. Practic, pe românește spus, să nu ne lăsăm pe tânjală, greul nu a trecut, corect?

Marius Geantă: Cu siguranță nu. Din păcate campania de vaccinare abia a început, 2% dintre români sunt vaccinați, nu ne așteptăm să vedem un impact al campaniei de vaccinare asupra amplitudinii valului trei, e încă prea devreme. Probabil pe valurile următoarelor o să vedem un impact al vaccinării. De aceea, acum e important, așa cum spuneați, să nu lăsăm garda jos, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o tulpină care se transmite cu 30% până la 50% mai repede și atunci e de la sine înțeles că și măsurile sau modalitățile de protecție ale noastre trebuie să fie, păstrând analogia, nu știu dacă neapărat...

Realizator: Mai ridicate.

Marius Geantă: Mai ridicate, cu 30-5-% mai ridicate, dar oricum mai ridicate.

Realizator: Iar, pe final de interviu, am și o curiozitate, de fiecare dată i-am întrebat pe invitații "Apelului matinal" dacă s-au vaccinat. Dumneavoastră, ca medic, teoretic ați fost încă din primul val al campaniei de vaccinare, v-ați vaccinat sau nu?

Marius Geantă: Da, m-am vaccinat și aștept să-mi vină rândul și pentru a doua doză. Eevident că în perioada aceasta păstrez toate celelalte măsuri, port masca, păstrez distanța și evit activitățile neesențiale, cum de fapt am făcut și anul trecut, tot anul.

Realizator: Cred că asta trebuie să facem cu toții, pentru că le spuneam și ascultătorilor noștri, este oarecum "incredibil", cu ghilimelele de rigoare, foarte mulți dintre medicii de la Spitalul "Matei Balș", din București, deși lucrează de aproape un an într-un mediu în care SARS-CoV-2 circulă la el acasă, nu s-au infectat, tocmai pentru că au ținut de fiecare dată tot ceea ce trebuie, au respectat practic toate indicațiile. Îi mulțumesc medicului Marius Geantă, invitatul de astăzi al "Apelului matinal", președintele Centrului de Inovație în Medicină.

(PH)

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii
Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
România 19 Aprilie 2024, 15:43

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei

Săptămâna viitoare va înscrie la Biroul Electoral şi lista pentru Consiliul General, pentru că aşteaptă eventuale negocieri...

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
România 19 Aprilie 2024, 14:46

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată

Reparaţiile sunt parte a proiectului "Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile...

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
România 19 Aprilie 2024, 14:07

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța

În cele patru zile ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu, discuțiile cu oficialii din Qatar și...

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța