Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

3 Februarie 2021
Vizualizari: 889
Comentează add

În ce condiții începe școala ne spune invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

"Apel matinal" - Invitat: Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei

radio-romania-actualitati

Foto: arhivă gov.ro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 februarie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator:  Daniela Petrican - Începând de săptămâna viitoare se vor redeschide școlile, liceele și grădinițele, chiar dacă autoritățile atrag atenția că suntem încă în pandemie, iar unitățile de învățământ vor putea primi elevii doar în localitățile unde numărul de infectări cu COVID-19 este scăzut.

Decizia autorităților române a fost anunțată în urma discuțiilor purtate la Palatul Cotroceni de președintele României cu premierul, miniștrii sănătății și educației și cu responsabilii din sistemul sanitar, fiind în concordanță cu cea a majorității statelor Uniunii Europene, unde învățământul s-a reluat cu prezența fizică a elevilor în școli.

În ce condiții începe școala discutăm acum cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Bună dimineața!


Sorin Cîmpeanu: Bună dimineața!


Reporter: Domnule ministru, cum arată schema exactă a modului în care se pot relua activitățile școlare, în funcție de scenariile COVID în care se află fiecare localitate?


Sorin Cîmpeanu: În localitățile care vor fi încadrate în scenariul vede, așa-numit verde, cu rată de infectare sub unu la mie, vor fi deschise toate școlile. În localitățile încadrate în scenariul galben, cu o rată de infectare între unu și trei la mie, vor fi deschise grădinițele, învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare și clasele terminale, a VIII-a , a XII-a și a XIII-a, cei care vor susține examene naționale. La rata de infectare peste trei la mie, dar nu mai mare de șase la mie, pentru că la rata de infectare de șase la mie întreaga localitate se carantinează. Aș vrea să vă spun că în acest moment în România există o singură localitate carantinată, este vorba de Havârna, județul Botoșani. Și sigur că da, nu ne dorim să avem mai multe localități carantinate /.../


Realizator: Dată fiind această situație, ce responsabilități revin autorităților locale?


Sorin Cîmpeanu: Da, în primul rând, va trebui astăzi, până la finalul zilei, să avem un ordin de ministru comun care să prevadă toate regulile ce vor trebui respectate în școli odată cu deschiderea cu prezență fizică a celui de-al doilea semestru. Acest ordin de ministru comun va prezenta absolut toate reguilele care vor trebui /respectate/. În acelaș timp, mâine vom avea o videoconferință din nou, am avut și ieri o videoconferință cu toți inspectorii școlari județeni, la care probabil că va fi invitată și presa, care va avea ca obiect exact modul în care sunt pregătite școlile din toate perspectivele pentru a începe cel de-al doilea semestru, cea mai mare parte a elevilor cu prezentă fizică, pentru a putea recupera cea ce, din păcate, s-a pierdut pe parcursul predării online.
Realizator: Mulți părinți se întreabă cine, cum și cât de strict va putea controla starea de sănătate a elevilor la intrarea în unitățile școlare?


Sorin Cîmpeanu: Vom vedea. Să avem răbdare să apară astăzi ordinul de ministru şi vom vedea în ce măsură va face acest triaj. Un lucru este sigur, cu toţii avem datoria să veghem la starea de sănătate a noastră şi a celor apropiaţi, masca va fi obligatorie, cei care prezintă simptome evident că nu se recomandă a intra în colectivitate, fie că sunt elevi, fie că sunt profesori, cei care au vulnerabilităţi medicale de asemenea, trebuie limitate ca atare. Vom vedea în ordinul de ministru, la care muncim chiar acum, deci, o să încercăm să vă răspund la întrebări, pentru că asta facem şi este cronometru. Am promis, toată lumea aşteaptă acest ordin de ministru în această seară.


Realizator: Aţi spus că masca va fi purtată permanent, dar numărul de elevi în clase va fi redus sau vor învăţa în schimburi?


Sorin Cîmpeanu: Nu vor învăţa în schimburi, va fi redus numărul de elevi în clasă, deci, am anunţat încă de pe data de 15 ianuarie că din punct de vedere al educaţiei scenariul hibrid nu şi-a dovedit în nicun fel eficienţa, scenariul hibrid în sensul în care jumătate din efective sunt în online şi cealaltă jumătate sunt cu prezenţă fizică. S-a renunţat la această variantă sistemică, nu se renunţă însă, tocmai ce am încercat să precizez aceste lucruri cât se poate de clar, în cazul elevilor care au avut vulnerabiltăţi ei sau aparţinătorii, în cazul elevilor care prezintă simptome, sigur că da aceştia, stând acasă, având dreptul la învăţătură, vor trebui să continue şcoala online.


Realizator: Domnule ministru, acum ar fi fost perioada simulărilor. Se vor mai ţine acestea?


Sorin Cîmpeanu: Simulările s-ar putea să fie mai importante decât oricând acum, tocmai pentru că în acest fel putem să realizăm cât au pierdut elevii şi unde au pierdut elevii, pentru a putea compensa aceste pierderi.


Realizator: Dar despre teze, ce ne puteţi spune? Cum vor fi ele susţinute?


Sorin Cîmpeanu: Eu vă mulţumesc foarte mult pentru interesul acordat subiectului. Haideţi să vedem cum facem să deschidem şcoala şi în prima zi de şcoală vom vedea ce măsuri luăm la nivel educaţional. Am anunţat deja faptul că examenele naţionale se doresc a fi susţinute la datele planificate cu prezenţă fizică, pentru a asigura predictibilitatea şi relevanţa acestor examene naţionale, că tematica va fi corelată, adaptată la realităţile acestui an şcolar şi, după ce vom avea şi regulile de respectat odată cu deschiderea şcolii, vom vorbi despre toate celelalte elemente. Vă mulţumesc mult.


Realizator: Vă mulţumim şi noi pentru aceste minime precizări. Invitatul "Aeplului matinal" a fost în această dimineaţă ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

(RS)


Etichete exclusiv radioApel matinalSorin Cîmpeanuministrul educaţiei(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live