Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

1 Septembrie 2020
Vizualizari: 2741
Comentează add

Apel matinal-Invitat, secretarul de stat în Min. Economiei, Răzvan Pîrjol

radio-romania-actualitati

Probleme la zi. Foto: RRA.

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican -

Restaurantele și cafenelele își pot folosi de astăzi și spațiile interioare pentru a primi clienți, iar numărul persoanelor care pot sta la aceeași masă a crescut de la patru la șase.

Tot de astăzi sunt deschise cinematografele și teatrele, dar doar la cel mult la jumătate din capacitate și doar în funcție de amploarea pandemiei din fiecare județ.

Rămân însă închise locurile de joacă pentru copii, barurile, cluburile și discotecile din centrele comerciale. Toate aceste măsuri, dar și altele se regăsesc în normele în domeniu, publicate ieri de Guvern.

Discutăm pe această temă cu secretarul de stat în Ministerul Economiei, Răzvan Pîrjol. Bună dimineața!


Răzvan Pîrjol: Bună dimineața!


Realizator: Vestea bună este că restaurantele și cafenelele își deschid și spațiile interioare, la fel și spațiile unde se desfășoară jocuri de noroc, intervine însă un dacă, dacă incidența cazurilor de COVID-19 cumulată în ultimele 14 zile nu depășește 1,5 cazuri confirmate la mia de locuitori. Asta înseamnă că, deși unele spații vor fi deschise de astăzi, ele vor putea fi închise din nou dacă se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri în județul respectiv?


Răzvan Pîrjol: Absolut, absolut. Dați-mi voie să mai completez o informație, inlcusiv restaurantele, barurile, cafenelele din incita hotelurilor, cred că este important de menționat acest lucru.


Realizator: E foarte important, într-adevăr.


Răzvan Pîrjol: Pentru că a fost o discuție, știți foarte bine, mai veche și destul de aprinsă, prin faptul că nu am reușit să deshidem diferențiat, dacă vreți, interiorul localelor și, în special, cele ale hotelurilor. Deci, într-adevăr, în funcția de evoluția epidemiologică, există întotdeauna posibilitatea să se revină la măsuri restrictive, chiar și pe zone acum.


Realizator: În ceea ce privește teatrele și cinematografele, înțelegem că vor putea funcționa la maximum jumătate din capacitate. Cum se va aplica măsura aceasta, de fapt? Va fi folosită doar jumătate din sală sau se va lăsa spațiu de cel puțin un scaun între spectatori?


Răzvan Pîrjol: Cred că fiecare operator va vedea, în funcție de dispoziția sălii, cum poate să aplice această măsură. Deci, lucrurile cred că sunt destul de clare. Jumătate din capacitate, bineânțeles respectând în același timp distanțarea fizică.


Realizator: Și atunci...


Răzvan Pîrjol: În cazul restaurantelor, iertați-mă, ați văzut probabil că am aplicat o regulă la interior, de o masă da, o masă nu.


Realizator: Dar în care dintre spații și în ce condiții va fi obligatorie purtarea măștii de protecție?


Răzvan Pîrjol: În cazul restaurantelor și al teraselor, masca va fi obligatorie la interior, bineînțeles, în spațiile comune și la exterior în cazul în care se produc aglomerări. Dar altfel, la masă, bineînțeles că vor putea fi scoase.


Realizator: Asta voiam să vă întreb, și cum va mânca omul dacă în...


Răzvan Pîrjol: Ar trebui să păstrăm, zic eu, logica şi bunul simţ, bineînţeles.


Realizator: Da, era o glumă. O serie de afaceri, în special din domeniul HORECA, au suferit pierderi majore din cauza măsurilor impuse până acum. O parte dintre ele sunt în pragul falimentului. Credeţi că prin noile măsuri o parte din aceste afaceri au şanse să îşi revină, nu ştiu, poate aveţi o prognoză, chiar şi sumară, a afacerilor pe care noile măsuri le pot ajuta măcar să supravieţuiască?


Răzvan Pîrjol: V-aş spune în primul rând că undeva vestea bună este că până astăzi nu avem cunoştinţă de o multititudine, dacă vreţi, de falimente sau insolvenţe. Ştiu de o agenţie de turism care efectiv a intrat în insolvenţă, dar cumva mă gândesc că operatorii economici au ştiut să îşi drămuiască un pic rezervele şi să gestioneze cât se poate de bine situaţia. Dificultatea a constat în special la agenţii, pentru că, dacă un hotel sau un restaurant au reuşit să îşi reducă pierderea închizând sau, practic, nedeschizând-se, în cazul agenţiilor acest lucru nu a fost posibil, pentru că au trebuit în toată această perioadă să gestioneze, dacă vreţi, situaţiile delicate atât cu clienţii, cât şi cu prestatorii de servicii pentru eventuale rambursări, reprogramări ş.a.m.d. Acum, aceste măsuri sigur că sunt pozitive şi, mai ales, într-o perioadă în care, în fine, este prima zi de septembrie astăzi, vremea ne ajută şi sperăm să dureze, dar va veni sezonul rece, unde era absolut imperativ să ne gândim cum vor funcţiona aceste activităţi. Nu uitaţi că vor veni şi granturile ca şi ajutor pentru capital de lucru şi investiţii, care cred că vor da din nou un respiro acestei activităţi. Rămâne acest mare semn de întrebare, în ce măsură modul de a consuma acest produs s-a schimbat, în ce măsură clienţii sunt mult mai precauţi şi evită să se consume ca înainte. Dar cred că, dacă ne gândim la sezonul estival, operatorii de pe Litoral, în special, cred că zâmbesc puţin mai mult decât înainte, în sensul că estimările iniţiale cred că au fost prea negative şi au reuşit să recupereze o parte din pierderea cauzată de COVID în acest an.


Realizator: Care este explicaţia pentru care anumite spaţii rămân închise? Nu mă refer aici la locurile de joacă pentru copii, deoarece este evident că este greu să le impui purtarea măştii şi păstrarea distanţării fizice. Mă refer la barurile, cluburile şi discotecile din spaţiile comerciale. Mulţi patroni se plâng că, de fapt, conform codurilor CAEN, aceste spaţii sunt în acte baruri, nu restaurante.


Răzvan Pîrjol: Da. Cred că, repet, Codul CAEN este una, gândirea logică și precauția sunt alta. Este de înțeles că într-o discotecă, într-un bar ş.a.m.d. este mult mai dificil să îți aduci aminte şi să păstrezi această distanţă fizică. Este absolut uman şi normal. Dar legiuitorul a vrut totuşi să evite pe cât se poate, dacă vreţi, să revenim eventual la o creştere a cifrelor prin aceste măsuri de relaxare. Aţi văzut că şi la 1 iunie, când am deschis terasele, speranţa a fost ca pe 15, la două săptămâni distanţă, să deschidem şi interiorul, nu s-a putut. Undeva gestiunea poate mai riguroasă și mai strictă ca în alte părți, care ne-au permis la un moment dat o relaxare, ne-au adus înapoi la un moment dat la măsuri restrictive. Or, în acest caz, din nou, precauție, precauție, precauţie. Este un pas înainte pe care îl facem astăzi, dar sub nicio formă nu trrebuie coborâtă garda şi trebuiesc păstrate aceste măsuri de precauţie absolut.


Realizator: Vă mulțumesc pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost secretarul de stat în ministerul economiei Răzvan Pîrjol.

(RS)


Etichete exclusiv radioapel matinalrazvan pirjolministerul economieirra(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live