Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 20 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

8 Octombrie 2018
Vizualizari: 2483
Comentează add

Apel matinal - Invitat: profesorul universitar doctor Ioan Mărginean

Foto: Radio România.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Oficial, referendumul pentru redefinirea familiei s-a încheiat în această dimineaţă la ora 7:00, când s-au închis şi secţiile de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite şi a Canadei.Din primele estimări, la vot au participat puţin peste 3,7 milioane de români, dar cifrele nu sunt cele finale. Discutăm despre acest subiect alături de invitatul Apelului Matinal de astăzi, profesorul universitar doctor Ioan Mărginean de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti şi de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. Bună dimineaţa, domnule profesor!

Ioan Mărginean: Bună dimineaţa!
Realizator: Care ar fi primele concluzii acum, la cald, după cele două zile în care a avut loc referendumul pentru redefinirea familiei?
Ioan Mărginean: Având în vedere câţi oameni au semnat petiţia de s-a declanşat acest referendum mă aşteptam să fie o prezenţă de cel puţin 30%, pentru că au semnat petiţia trei milioane şi presupuneam că cel puţin încă o persoană se mai duce pe lângă cel care a votat petiţia. Din păcate, n-a fost aşa şi spun din păcate, pentru că totuşi, dacă s-au dus aproape patru milioane de oameni la vot, ei au făcut efortul de s-au dus la vot. Nu poate fi spus, ştiu eu, că a fost chiar inutil. A fost un examen, poate nu prea bine pregătit sau, pur şi simplu, tema pentru oameni li s-a părut prea cunoscută. E normal pentru noi, românii, că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, că aşa merge la biserică, aşa merge la starea civilă. Cred că a fost mai degrabă o înţelegere tacită a fenomenului şi nu s-a considerat necesar să mai meargă la vot. O altă chestiune care îmi vine în minte astăzi, când m-am gândit la chestiunea asta, este că din moment ce există un cvorum, el putea fi şi mai mic. Dacă de la 50 s-a redus la 30, de ce n-ar fi şi 10? Mă rog, nu zic neapărat să fie 10, dar poate fi şi mai mic. În al doilea rând, n-ar mai trebui ca validarea să se lege de un anumit procent din numărul total al votanţilor ci din 50% al participanţilor şi atunci s-ar descuraja boicotul. Practic, aici a fost şi o, nu nepăsare, şi o ignorare, pentru că li s-a părut că tema nu este de pus în discuţie, pentru că ea e cunoscută şi, în al doilea rând, pentru a descuraja boicotul. Domne, nu mergi la vot, rişti să pierzi ceea ce crezi, pentru că nu faci votul necesar, nu ajungi la procentul necesar din voturile exprimate. Cred că aşa s-ar rezolva mai bine teme de acest fel, importante fără nicio îndoială, dar depinde cum o judecă fiecare şi eu cred că mulţi au judecat-o că este un fenomen, un proces, cum vrei să îi spunem, de la sine înţeles. Familia se bazează pe căsătoria dintre bărbat şi femeie.
Realizator: Altfel spus, unii s-au gândit că nu îşi are rostul.
Ioan Mărginean: Femei cu copii, sau bărbăţi cu copii...asta este altceva, sigur că pot.
Realizator: Evident, da...vorbim de absenteism, poate şi de un boicot, aşa cum spuneaţi dumneavoastră, dar cu siguranţă un examen, mai puţin pregătit. Tot dumneavoastră aţi spus-o şi vă întreb, pentru că de exemplu, nici în judeţul Olt, unde teoretic exista şi o a doua întrebare pentru redefinirea judeţului Olt ori Romanaţi, lumea nu şi-a dorit, practic, să schimbe ceva.
Ioan Mărginean: Da, ce se întâmplă...cred şi acolo. Deci Romanaţi a fost acum 70 -75 de ani. Mă rog, 70 de ani. Câţi oameni mai au acum, peste 80 de ani, să fi ştiut că atunci aveau 7 ani şi se chema Romanaţi. Deci o nostalgie pe care generaţia de acum nu o trăieşte. Eu aşa văd.
Realizator: Da, dar apropo...
Ioan Mărginean: Poate fi o chestiune istorică, dar sigur se poate spune "domne, este prea mult. Oltul e şi Ţara Oltului acolo la nord de Transilvania şi ar fi bine să avem şi asta, însă nu cred că era necesar ăsta, chiar nu era necesar.
Realizator: Bine, poate s-au alintat, dar apropo de Referendum, diaspora însă a avut o reacţie surprinzătoare pentru că prezenţa în străinătate la vot a fost mai mare faţă de cea înregistrată la alegerile parlamentare din urmă cu doi ani. Cum apreciaţi?
Realizator: Da, cred că acolo este dorinţa de a schimba, pentru că trăiesc în ţări diferite, cu reglementări diferite. Probabil mai deschis pe inovaţie, cred. Este interesant să vedem cum au votat ei, dacă se vor da aceste date.
Realizator: În mod normal...
Ioan Mărginean: Şi atunci cei 20% să provină din câte sunt ele, 700 cam aşa ceva. 20%, 3,7 milioane, sunt 670 000, nu?
Realizator: În mod normal, ce credeţi că se va întâmpla, după acest Referendum? Va mai putea fi reluat la un moment dat, nu ştiu?
Ioan Mărginean: S-ar putea face o nouă petiţie, dar cred că exploatarea politică nu ar trebui să fie. Este dincolo de... nu îşi asumă nimeni în mod direct. Este adevărat, unii au spus că merg la vot, au şi fost, dar nu cred că poate fi pus ca o pierdere că nu ar trebui dar sigur, pe politicieni nu putem să îi învăţăm ce vor să facă pentru că fac ce cred ei că este mai bine pentru partidul lor, de aia s-au făcut partide.
Realizator: Da, cred că ar trebui să facă totuşi ce este mai bine pentru noi, cetăţenii României, dar vă mulţumesc...
Ioan Mărginean: Nu, deci ce se întâmplă...cred aşa...nu pot de şapte ori bine, dacă sunt şapte partide sau câte sunt...Toţi să facă bine...
Realizator: Am priceput
Ioan Mărginean: Probabil unul va face mai bine.
Realizator: Da, să sperăm...
Ioan Mărginean: Deşi am putea spune că fac toţi bine, dar unul trebuie să facă mai bine ca să ajungă în faţă.
Realizator: Rămânem optimişti. Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal".


Etichete Referendum 2018apel matinalIoan Mărginean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live