Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică

Apel matinal - Invitat: Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică
Foto: roaep.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Septembrie 2020, 09:30

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 septembrie, ora 8:30) - Realizator: Guvernul a stabilit măsuri de protecție pentru desfășurarea procesului electoral din 27 septembrie, în contextul în care starea de alertă a fost prelungită. Printre măsurile luate se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în secțiile de votare și dezinfectarea mâinilor atât la intrare, cât și ieșire. De asemenea, cărțile de identitate vor fi introduse de alegători în sistemul informatic. Pentru cei care prezintă buletine de identitate din hârtie, membrii comisiei din secția de votare vor introduce manual datele în sistem, dar îşi vor dezinfecta mâinile înainte și după operațiune. Pe aceatsă temă, dar şi despre alte aspecte care ţin de organizarea procesului electoral pentru alegerile locale din 27 septembrie discutăm acum cu președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică. Bună dimineața!

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Bună dimineața!

Realizator: Sunt foarte multe aspectele legate de această perioadă de pandemie, dar ce măsuri se vor lua împotriva celor care nu vor respect aceste reguli?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Regulile sunt stabilite de către legiuitor. În baza legii, este obligatorie purtarea măştii la intrare în secţia de votare. În hotărârea de guvern privind starea de alertă au fost fixate unele prevederi privind circuitul pentru exercitarea dreptului de vot şi, așa cum spuneaţi, este obligatorie purtarea măştii și la prevederea din Legea 55 spune că se oprești accesul persoanelor în instituțiile publice dacă nu este purtată masca, cât şi verificarea temperaturii. Şi, așa cum știți, secțiile de votare sunt investite cu titlu de autoritate publică și avem suplimentar, încă o dată, aceste reguli pentru perioada de pandemie.

Realizator: Alegătorii vor trebui să vină cu măști de acasă, li se recomandă să folosească și pixurile personale pentru a semna pe tabele, dar cine va asigura măștile și rechizitele pentru membrii secției de vot?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Legea spune că Ministerul Sănătății achiziționează materialele de protecție sanitară, măşti, mănuși, dezinfectanţi pentru membrii secții de votare şi măști și dezinfectant pentru cetăţenii care se prezintă la urne./mnecula/ Toți cetățenii care nu au mască vor primi de la nivelul secției de votare, potrivit dispozițiilor legale, mască, astfel încât să îi fie permis accesul în secția de votare în condiții optime și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară pentru această pandemie.

Realizator: Cum se va proceda cu ștampilele?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Toate materialele de protecție sanitară vor fi dezinfectate, înainte și după utilizare, de către alegător. Dacă acesta are mănuși, nu este necesară această dezinfectare, dar dacă cetățeanul intră în secția de votare, va trebui să se dezinfecteze la intrare, la momentul utilizării materialelor necesare votării, cât și la ieșirea din secția de votare, astfel încât să ne asigurăm că scade cât mai mult riscul de răspândire a acestui virus.

Realizator: În momentul recepției, primirii ștampilei de vot, masca de protecție va rămâne pe figura cetățeanului? La confruntarea cu buletinul, cu cartea de identitate.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La intrarea în secția de votare este necesară identificarea cetățeanului la operatorul de calculator, cât și la membrii secției de votare, acolo unde semnează lista electorală permanentă, suplimentară sau complementară, cetățeanul elimină pentru câteva secunde, masca, la o distanță de 1,5 metri de operatorul de calculator sau membrii secției de votare, astfel încât să poată fi identificat și să-și exercite pe mai departe dreptul la vot.

Realizator: Cei care sunt internați în spitale cu diverse afecțiuni, inclusiv cu COVID-19, în ce condiții vor putea vota?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Urna specială este reglementată pentru toate situațiile, pentru persoanele netransportabile, fie că vorbim de domiciliul cetățenilor netransmisibili la secția de votare, fie că vorbim de persoanele spitalizate în diverse secții din domeniul medical, în special măsurile suplimentare, așa cum am avut discuții cu Ministerul Sănătății și Institutul Național Sănătate Publică, măsurile suplimentare fiind necesare doar la secțiile de terapie intensivă, acolo unde este necesară purtarea unui combinezon și echipamente suplimentare de protecție sanitară, măștii și mănușilor și dezinfectării mâinilor corespunzător.

Realizator: Apropo de prezența cetățenilor într-o secție de votare. Câți alegători vor avea voie să se afle simultan? Şi mă gândesc aici și la fluxurile pentru cei care intră și pentru cei care ies din secția de votare./cmorozanu/dsirbu

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Cetățenii vor intra într-un număr limitat, așa cum este numărul limitat al cabinelor. Dacă sunt două cabine pentru exercitarea dreptului de vot, vor avea voie să intre în interiorul secției de votare pentru a-și exercita dreptul la vot decât două, trei, patru sau cinci persoane, în funcție de numărul de cabine existente în acea secție de votare. Nimeni nu are voie să staționeze, nu că ar fi avut și altădată, să staționeze suplimentar față de membrii secției de votare și observatorii acreditați.

Realizator: Da, până la urmă, e nevoie de înțelegerea tuturor. Dar în cazul în care se constată, de exemplu, la procesul de triaj că un alegător are temperatura ridicată, e clar, acestuia nu i se va permite accesul în secția de votare. Corect?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Ba da, i se va permite accesul în secția de votare oricărui cetățean care s-a prezentat la secția de votare, dar dacă se constată o astfel de temperatură crescută și este reglementată la acest moment 37,3. Peste 37,3 cetățeanul va fi prioritizat la accesul în secția de votare și, la fel, prioritizat spre a părăsi cât mai repede secția de votare, își va exercita dreptul de vot la cabina cea mai apropiată de ușa secției de votare, astfel încât acesta să nu stea prea mult în interiorul secției de votare, pentru a nu transmite un virus în interiorul secției de votare și, ulterior, secția de votare va fi aerisită corespunzător, pentru a asigura o protecție sanitară și membrilor secției de votare.

Realizator: Lucrurile sunt clare. Va vota indiferent de temperatura pe care o va avea, dar va fi lăsat să plece acasă sau, nu știu, se va anunța DSP-ul din partea celor care vor fi în secția de votare?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Dacă lucrurile vor părea complicate la momentul respectiv, membrii secțiie de votare, președintele, în special și personalul care asigură accesul în secția de votare pentru triajul epidemiologic, atunci aceștia pot lua măsura de a anunța personal medical specializat și a prelua această persoană, astfel încât să ne asigurăm că, ulterior, persoana respectivă nu va suferi mai multe complicații decât are.

Realizator: Sunt amănunte de care trebuie să ținem cont. Vă mulțumesc pentru informare, pentru prezența la "Apel matinal"!

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Cu plăcere!

Realizator: A fost în direct președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, pentru că ne așteaptă alegerile locale din 27 septembrie.

(PH)

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza