Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

29 Noiembrie 2021
Vizualizari: 396
Comentează add

"Apel matinal" - invitat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila

rador

 Alexandru Rafila. Foto: Arhivă.

Organizația Mondială a Sănătății cooperează cu partenerii săi tehnici pentru a înțelege impactul potențial al noii variante de coronavirus, numită Omicron. Analiza specialiștilor se concentrează asupra contramăsurilor existente, inclusiv asupra vaccinurilor, conform unui comunicat emis de Organizația Mondială a Sănătății, care a mai spus că nu este încă foarte clar dacă varianta Omicron este mai transmisibilă comparativ cu alte variante de Covid-19 sau dacă provoacă forme grave de infecție. Ce putem face în aceste condiții aflăm acum de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Bună dimineața!
 
Alexandru Rafila: Bună dimineața!
 
Realizator: Noua tulpină ar putea ajunge și în România. Suntem pregătiți pentru a face față răspândirii ei?
 
Alexandru Rafila: Fiind vorba de o tulpină cu transmisibilitate înaltă sigur că încercăm să aplicăm măsurile pe care le avem la dispoziție. Nu avem în România alte măsuri decât aplicată alte state...
 
Realizator: Şi ce se poate face în acest moment?
 
Alexandru Rafila: ... Ceea ce am şi făcut în acest moment a fost legat de limitarea călătoriilor cu recomandarea de evitare a călătoriilor în sudul continentului african în general, dar s-ar putea şi în alte ţări din Africa să se înregistreze în curând şi alte cazuri, mai ales în Egipt. Lucrul ăsta trebuie cunoscut de cetăţeni. Cei care vin din aceste zone intră în carantină pentru 14 zile şi sigur ceea ce au făcut alte ţări: suspendarea zborurilor directe. Nu s-a putut aplilca în cazul României, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că nu avem astfel de zboruri. Şi noi încercăm să monitorizăm cu mare atenţie situaţia. Chiar există în momentul de față nu o recomandare, o decizie, dacă vreţi, care a fost transmisă tuturor direcţiilor de sănătate publică și spitalelor din România, în sensul încercării de a detecta cât mai precoce existenţa unei tulpini care ar putea să pună probleme prin procedurile de secvenţiere şi în mod evident o să mergem în continuare cât se poate de rapid cu măsurile de sănătate publică, dacă acest lucru va fi necesar.
 
Realizator: Există riscul unui val 5?
 
Alexandru Rafila: Evident că există un astfel de risc, mai ales la nivelul de vaccinare existent în România, dar important este să dezvoltăm capacitatea ambulatorie de diagnostic şi tratament, dar şi de testare, pentru că lipsa unui diagnostic care trebuie confirmat printr-un test, în mod evident boala poate să evolueze într-un mod periculos pentru persoanele care sunt infectate şi bineînţeles trebuie să încercăm să recomandăm publicului să renunţe la această practică de se trata empiric la domiciliu şi să nu anunţe autorităţile de sănătate. Prezentarea tardivă la spital, din păcate, a fost una din principalele cauze care au dus la mortalitate aşa de mare înregistrată în ţara noastră.
 
Realizator: Din datele existente, cât de gravă este apariţia acestei noi mutaţii? Ce vă spun acum reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii?
 
Alexandru Rafila: Ea este de preocupare. Nu ştim încă dacă e gravă sau nu, se pare că se răspândeşte mai repede, dar nu sunt nici un fel de informaţii disponibile legate de o evoluţie particulară a infecţiei din punct de vedere clinic, pe de o parte, şi nici în ceea ce priveşte protecţia oferită de vaccin sau de trecerea prin boală. Primele informații vor veni în circa două-trei săptămâni, apropo de  aceste lucruri și evaluarea modului de evoluție a bolii, a bolii naturale, dacă vreți, așa se numește, va fi posibil când o să avem un număr mai mare de persoane infectate. Deocamdată, discutăm de câteva sute răspândite în mai multe țări, în special în sudul Africii.
 
Realizator: Testele PCR sunt, în continuare, efieciente în detectarea noii variante Omicron?
 
Alexandru Rafila: Da, da, da. Și testele PCR și testele pe bază de antigen sunt eficiente în detectarea acestei variante.
 
Realizator: Dar din ce știți, simptomele infecției provocate de varianta Omicron sunt diferite de cele ale variantei Delta?
 
Alexandru Rafila: Păi tocmai. Eu, exact lucrul ăsta vi l-am precizat de două ori de la  începutul interviului. Sunt prea puține..
 
Realizator: Este foarte important, domnule ministru, să tot spunem lucrurile acestea, pentru că..
 
Alexandru Rafila: Am înțeles. Sunt prea puține cazuri și prea puține zile de când a fost diagnosticat, în 24 noiembrie au fost diagnosticate, identificate primele cazuri, încât să putem să facem o astfel de apreciere.
 
Realizator: Și cum vor fi aceste sărbători? Vom vedea restricții, cum vedem că se întâmplă în alte țări?
 
Alexandru Rafilă: Evident că vor fi anumite restricții care să limiteze transmiterea. Noi ne dorim  să avem un comportament cât mai apropiat de realitate, dar asta depinde și de modul în care noi reacționăm, încât să avem un comportament care să nu favorizeze transmiterea. Asta înseamnă nu mare aglomerație, nu lipsa măștii, atunci când suntem nevoiți să intrăm totuşi într-o zonă mai aglomerată, igiena personală și, cel mai important, este să încercăm să ne imunizăm bătrânii, persoanele vulnerabile din  familie. Mai avem încă trei-patru săptămâni și putem să facem acest lucru.
 
Realizator: Vă mulțumim pentru prezența la "Apel matinal". Invitatul de astăzi a fost profesor doctor, Alexandru Rafila, ministrul sănătății.

Etichete Alexandru RafilaOmicronapel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live