Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

20 Iulie 2018
Vizualizari: 1058
Comentează add

Apel matinal - invitat: ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici

catalin-cirnu

   

Realizator: Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Bună dimineaţa! 

Eugen Teodorovici: Bună dimineaţa! 

Realizator: Suntem în 20 iulie 2018. S-a încheiat primul semestru, cum arată datele economice după primele şase luni? 

Eugen Teodorovici: Noi spunem la Ministerul de Finanţe că lucrurile sunt pe drumul cel bun, arată bine. O să avem o primă rectificare a bugetului acum la final de lună iulie. În 31 iulie va fi şedinţa de guvern pentru modificarea bugetului şi eu spun că principalele zone vor fi acoperite, în sensul că, adică proiectele de investiţii aflate în derulare, viitoarele proiecte de lansat şi, desigur, partea de salarii şi de pensii, şi cheltuieli de funcţionare. Deci lucrurile vor arăta /.../ una peste alta. 

Realizator: Ultima prognoză privind creşterea economică arată bine, dar totuşi a fost redusă de la 6,1% la 5,5 procente. Ce înseamnă, până la urmă, această creştere economică pentru România? 

Eugen Teodorovici: Este important că România menţine această creştere economică. Sunt variaţii pe timpul anului pentru diferite motive, dar o să vedeţi că pentru noi, ca şi an 2018, ce iniţial am anticipat, o creştere de peste 5%, se va întămpla până la final de an, dar repet, sunt variaţii poate normale. A fost un început de an, în fine, puţin mai dificil.

Vom începe, cu ceea ce conteză foarte mult, partea de investiţii. Ştiţi foarte bine, s-au făcut câteva modificări legislative, fie că vorbim de achiziţii publice, parteneriat public privat, s-au aprobat anumite proiecte de lansat în parteneriat public privat, proiecte pe care le-am început şi noi în forţă.

Sunt deja cerei foarte mari pentru plăţi la nivelul Fondului Naţional de Dezvoltare Locală şi eu zic că lucurile se vor duce într-o direcţie bună şi sustenabilă, asta este foarte important. 

Realizator: În ultimele zile s-a tot vorbit despre acel proiect privind amnistia fiscală. Când credeţi că va fi legiferat şi ce va aduce el practic? Ce va însemna el pentru economia românească? 

Eugen Teodorovici: Da, aici s-a purtat o discuţie foarte aprinsă pentru că, din păcate, în România oamenii nu mai aşteaptă să primească toate elementele şi combinat cu intenţia unora de a creea confuzie în rândul celor care ne ascultă, ne urmăresc. Care este de fapt ideea?

Ştiţi foarte bine, de foarte, foarte mulţi ani de zile sunt companii de stat care au datorii istorice şi de multe ori, de mulţi ani de zile se poartă discuţiile, atunci când FMI era la Bucureşti şi întreba foarte clar de ce în acele sume nerecuperabile, din diferite motive, fie că nu mai sunt companiile prezente, fie că sunt, nu ştiu, din diferite motive, nu mai sunt sumele recuperabile de ce le ţinem în evidenţele noastre şi atunci, acesta este un aspect.

Al doilea aspect, ar fi că trebuie să dai şi acestor companii o şansă în a intra respectiv în economie, de a fi poate în paterneriate cu alte..., pentru a face, a dezvolta proiecte. Acestea nu sunt direct interesate pentru că există datorie istorică legate de aceste companii ale statului, şi acesta este principalul motiv pentru care discutăm despre o amnistie, deci nu despre persoane fizice sau nu pentru cineva anume. A, că vor fi şi celelalte categorii poate parte la această amnistie fiscală, asta este o discuţie pe care  o purtăm pe timpul verii, pentru că undeva, în toamnă, dacă cineva, în fine, dacă vom avea foarte clar acest lucru şi o decizie în acest sens să şi prezentăm public un astfel de proiect. Dar astăzi nu este niciun fel de intenţie de a acorda o astfel de amnistie fiscală.  

Realizator: Practic este o restartare a unor companii? 

Eugen Teodorovici: Exact, şi este o şansă pe care am putea să o acordăm acestor mari companii de stat. Sunt zeci de mii de oameni care lucrează în aceste companii, dacă nu facem un astfel de lucru, peste câţiva ani de zile şansa acestora de a mai supravieţui dispare şi, practic, distrugem economia. Ăsta este singurul nostru argument şi, de fapt, intenţia noastră de a da eventual o astfel de amnistie. Numai că nu poţi să dai o amnistie doar pentru o anumită parte a economiei, pentru că ai probleme după aceea cu ajutorul de stat din partea Comisiei Europene şi de asta trebuie analizate şi din acest punct de vedere prevederile /din/ legea europeană a ajutorului de stat. Să vedem dacă este mai eficientă şi, eu ştiu, utilă o astfel de măsură şi, mai ales, de a doua zi să nu se întâmple acelaşi lucru, pentru că dacă dăm azi o amnistie şi de a doua zi revenim în aceeaşi situaţie, păi, nu s-a atins scopul.   

Realizator: Scopul. 

Eugen Teodorovici: Exact, şi atunci şi cei care sunt, de exemplu, la stat, de la stat, reprezentanţi ai ministerelor în diferite consilii de administraţie trebuie să fie cu adevărat oameni care să cunoască elemente de piaţă, nu doar să stea ca figuranţii în astfel de consilii. Astă este alt adevăr care doare. Statul a fost, din păcate, de ani de zile părtaş sau, în fine, a girat lucrurile prost întâmplate la nivelul companiilor de stat, pentru că au fost acolo, au avut mandat din partea unor miniştri.

Ce au făcut? Girează /.../ diverse lucruri, fie creşteri de preţuri, tarife în mod nejustificat, fie în realizarea investiţiilor, fie situaţii de acest tip pentru companiile de stat. Deci ceva trebuie schimbat şi în acest sens, la pachet. Altfel, cum acţionăm? 

Realizator: Vorbea de creşterea economică pe care România o va înregistra şi în acest an, inflaţia însă rămâne ridicată, cursul de schimb pare că s-a stabilizat. Cum vedeţi acestea?

Eugen Teodorovici: Un lucru per total, dacă... repet, cei care ne urmăresc, se uită şi la declaraţiile Băncii Naţionale şi la ale noastre ca guvernul, şi nu se iau în calcul tot felul de declaraţii alarmiste, vă daţi seama că lucrurile se aşază.

Şi guvernatorul Băncii Naţionale spunea foatre clar că în a doua parte a anului, în special în ultimul trimestru şi inflaţia şi ceilalţi, să zic aşa, indicatori macro se vor aşeza, astfel încât să fie aproape de cei pe care nu i-am luat în calcul când am făcut şi bugetul pe 2018 şi când s-a ţinut cont de alte astfel de elemente.

Deci eu zic că lucrurile se aşază şi din acest punct de vedere al inflaţiei, ROBOR şi curs. 

Realizator: Apropo de buget, o veste bună primită de la ANAF, colectarea merge bine, un plus de aproape 2 miliarde de lei, faţă de suma estimată iniţial de Ministerul Finanţelor Publice, rămânem optimişti, evident că lucrurile merg în direcţia dorită. Am elucidat câteva aspecte, vă mulţumesc pentru prezenţa în "Matinal". 

Eugen Teodorovici: Dacă îmi permiteţi, o scurtă intervenţie, vestea bună de la ANAF - eu am un alt tip de abordare şi sunt mult mai exigent atunci când e vorba de angajamentele asumate şi mai ales să fie respectate - vestea bună de la ANAF va fi când toate elementele componente ale planului de colectare făcut de ANAF vor fi respectate, adică în special sau în special TVA şi acciza, unde încă ANAF are mari deficienţe din punctul meu de vedere. 

Realizator: Da, vom încerca săptămâna viitoare, poate intrăm la "Apel matinal" cu reprezentantul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Vă mulţumesc pentru prezenţa şi astăzi.

Eugen Teodorovici: Vă mulţumesc şi eu. O zi bună în continuare.
 


Etichete Apel matinalministrul finanţelorEugen Teodorovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live