Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

7 Aprilie 2020
Vizualizari: 340
Comentează add

Apel matinal - Invitat: ministrul educaţiei, Monica Anisie

catalin-cirnu

    Monica ANISIE. Foto: Arhivă/ Alexandru Dolea

Apel matinal - Realizator: Cătălin Cîrnu - Până la finalul acestei săptămâni, Ministerul Educației și Cercetării va anunța măsurile pe care le va lua în ceea ce privește examenele naționale și modul de desfășurare a acestora. Ce se va întâmpla cu anul școlar și cât vor mai sta elevii acasă aflăm, printre altele, de la invitatul de astăzi al Apelului matinal, ministrul educației și cercetării, Monica Anisie. Sărut mâna, doamnă!
Monica Anisie: Bună dimineața!
Realizator: Starea de urgență urmează să fie prelungită, după anunțul președintelui României, Klaus Iohannis. În aceste condiții, ce se va întâmpla de acum încolo, sau din acel moment încolo?
Monica Anisie: În aceste condiţii, înseamnă că şi cursurile pentru unitățile de învățământ preuniversitar, precum și universitățile vor avea cursurile suspendate, aşa cum a fost şi în perioada aceasta a stării de urgență.
Realizator: Ce se va întâmpla cu anul școlar?
Monica Anisie: Anul şcolar va continua, deci îi asigur că nu este niciun pericol să fie înghețat anul școlar, în niciun spațiu din Europa nu s-a întâmplat lucrul acesta. Vom relua cursurile, atunci când copiii sunt în siguranță și sănătatea lor va permite să reluăm cursurile. Deci, prioritar pentru Ministerul Educaţiei este ca, atunci când revenim la cursuri, copiii, studenții să fie în siguranță - asta ne dorim cu toții. Prin urmare, aș dori să fac un apel către părinți să fie liniștiți, că vom relua cursurile atunci când evoluţia pandemiei în România ne va permite, dar în niciun caz nu va fi înghețat anul școlar. La Ministerul Educației, specialiștii au lucrat câteva scenarii, ne-am consultat și cu partenerii noștri educaționali, cu sindicate, cu reprezentanți ai Federaţiei Naţionale a Părinților, cu studenții şi, în curând, vom veni și vom prezenta public deciziile pe care le-am luat, dar repet, aceste decizii sunt în corelație cu evoluția pandemiei în România.
Realizator: S-a luat vreo hotărâre referitoare, de exemplu, la simulările examenelor naționale?
Monica Anisie: Da. Da, pentru că, după cum bine știți, în această perioadă noi suntem în vacanță, dar imediat ar fi trebuit ca simulările să fie, să fie date, dar cum am precizat și mai devreme, se prelungește starea de urgență./lalexandrescu/ Deci simulările au fost anulate. Deci asta pot să spun în mod clar, simulările sunt anulate, însă noi ne-am gândit că elevii de clasa a IX-a și clasa a XII-a trebuie să continue pregătirea pentru examenele naționale și de aceea Ministerul Educației a pus la dispoziție și vom pune la dispoziție săptămânal câte cinci teste de antrenament pentru pregătirea în vederea susținerii examenelor naționale. Deci în scenariile pe care Ministerul Educației le-a pregătit, în mod clar vom susține și examenele naționale.
Realizator: Apropo de testele de antrenament, aveți reacții din țară, de la profesori, cum se descurcă ei, cât de receptivi sunt elevii?
Monica Anisie: Da, să știți că ne-au scris și elevi și părinți și profesori, aceste teste de antrenament au fost rezolvate fie cu ajutorul profesorilor, dar ne-a fost semnalate de către elevi și faptul că au fost necesare și acele bareme pe care noi le-am pus la dispoziție, pentru că astfel au avut posibilitatea să se și autoevalueze. De altfel, aceste teste de antrenament, ele sunt rezolvate și prin intermediul emisiunii " Teleșcoala",  în felul acesta cadrele didactice vin și explică elevilor cum anume ar trebui să se pregătească pentru examenele naționale.
Realizator: Ascultătorii noștri au reacționat. Două întrebări pe final de interviu.
Monica Anisie: Vă rog.
Realizator: Ce se va întâmpla cu rezidențiatul?
Monica Anisie: Rezidențiatul va fi susținut probabil în luna noiembrie. Noi am prelungit anul final de rezidențiat până la 31 octombrie. Împreună cu Ministerul Sănătății am dat un ordin comun de prelungire a anului final de rezidențiat.
Realizator: Și ce se va întâmpla cu salariile profesorilor, apropo de toată această perioadă?
Monica Anisie: Salariile profesorilor vor fi date integral, așa cum am anunțat, nu vor fi scăderi salariale, în mod clar și în niciun caz nu se pune problema ca vreun profesor să intre în șomaj tehnic, așa cum a fost vehiculat în spațiul public în ultima perioadă. Deci nu scad salariile și nu se pune problema șomajului tehnic la cadrele didactice.
Realizator: Așteptăm așadar să definitivați setul de măsuri, dacă tot am stat de vorbă cu dumneavoastră, să le spun tuturor spor la învățătură! E corect?
Monica Anisie: Da. Și v-aș ruga să îmi permiteți...
Realizator: Vă rog.
Monica Anisie: Să fac un apel către elevi, studenți, către părinți să stea în casă, să continue învățarea de acasă și împreună vom trece cu bine peste această situație grea în care ne aflăm astăzi. Să aibă încredere că putem împreună să reușim să trecem de această situație grea.
Realizator: Da, trebuie să avem încredere unul în celălalt. Mulțumesc. Zi liniștită! Mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal".
Monica Anisie: Și eu vă mulțumesc. O zi frumoasă!
Realizator: Monica Anisie, ministrul educației și cercetării. 
 
(PH)

Etichete ministrul Educației și CercetăriiMonica Anisieapel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live