Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Caraculacu

14 Februarie 2020
Vizualizari: 437
Comentează add

Apel matinal - Invitat: Ministrul demis al mediului, Costel Alexe

victor-caraculacu

Ministrul mediului, Costel Alexe. Foto: Ministerul mediului

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie, ora 8:33:19) - Reporter: Victor Caraculacu
Realizator: Despre defrişările ilegale vorbim şi noi în continuare la "Matinal". România are la dispoziţie 30 de zile pentru a pune capăt exploatărilor forestiere ilegale, respectiv 60 de zile pentru adoptarea de programe de control al poluării. În caz contrar, Comisia Europeană poate institui sancţiuni suplimentare. Executivul de la Bruxelles a transmis deja la Bucureşti scrisori de punere în întârziere pe aceste domenii, care reprezintă, în fapt, deschiderea oficială a procedurilor de infringement.
Realizator: Ministrul demis al mediului, Costel Alexe, a amintit că autorităţile române au fost avertizate încă din anul 2016, dar răspunsurile primite atunci de la Bucureşti nu i-au convins pe cei de la Bruxelles. Victor Caraculacu l-a contactat pe ministrul mediului, Costel Alexe, înaintea discuţiile de astăzi de la Bruxelles pe tema tăierilor ilegale de pădure.
Reporter: Dle ministru, ce presupune procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană?
Costel Alexe: Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe tema tăierilor ilegale de pădure. Aş vrea să menţionez că decizia nu a fost luată astăzi sau peste noapte. Decizia a fost luată după trei ani de aşteptare a Comisiei Europene pe această temă. Prima scrisoare a Comisiei a venit în 2016, mai exact, în noiembrie 2016. De atunci România era întrebată de ce nu face nimic ca pădurea să rămână pădure şi nu o comoară luată cu asalt de hoţi. Mai bine de trei ani au trecut de atunci şi, din păcate, trei ani Comisia s-a arătat răbdătoare cu toţi cei care au condus acest sector şi această ţară. Trei ani de zile Comisia Europeană a aşteptat ca tăierile ilegale să înceteze şi, din nefericire, în aceşti trei ani cred că Europei i-a păsat mai mult de pădurile noastre decât guvernelor anterioare. Şi vreau să menţionez, pentru că e important să ştie ascultătorii dumneavoastră, în aceşti trei ani, nicio scrisoare de răspuns a guvenului social-democrat nu a putut convinge pe nimeni din Europa că lucrurile sunt sub control. Nicio scrisoare a guvernului anterior nu a putut convinge că vrea cu adevărat să oprească tăierile ilegele.
Reporter: Care va fi agenda discuţiilor de astăzi de la Bruxelles?
Costel Alexe: Chiar astăzi voi avea o discuţie cu comisarul european pentru mediu,Virginijus Sinkevičius şi am stabilit că îi voi transmite comisarului european ceea ce vrem noi să facem şi care este planul nostru pentru etapa următoare. O să facem acest lucru, spunându-i că vom urmări traseul fiecărui arbore din pădurile noastre. Acest lucru îl vom realiza prin operaţionalizarea sistemului de urmărire a materialului lemnos, celebrul SUMAL, care a fost tergiversat nu mai puţin de trei ani la rând de către guvernul social-democrat şi aş vrea să vă spun dumneavoastră şi ascultătorilor dumneavoastră că în câteva luni, SUMAL va permite nomitorizarea transportului de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la 5 minute. Accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor-ieşirilor materialelor lemnoase din depozite, cu confirmări de primiri online plus fotografierea transporturilor de lemne, câte trei fotografii pentru fiecare transport. Prin SUMAL, scopul nostru final este de a stopa mai multe transporturi de lemne cu acelaşi document sau, cum este cazul, de cele mai multe ori, cu încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în document, aceasta fiind una din practicile frecvente ale furtului lemnului din România.
Reporter: Vorbind de un plan de ansamblu, credeţi că se pot stopa tăierile ilegale în România? Poate fi schimbată legislaţia, de exemplu, pot fi aplicate sancţiuni mai aspre?
Costel Alexe: Tocmai acest lucru voi discuta astăzi cu comisarul european de mediu, pentru că, dincolo de implementarea şi operaţionalizarea cât mai rapidă a SUMALUL, vrem să avem aceste sisteme de alerte cu hărţile satelitare. După asta lucrăm şi la modificarea legii privind contravenţiile silvice, pentru introducerea, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră şi o reclamă ascultătorii dumneavoastră, introducerea unor sancţiuni mai drastice. De asemenea, am pregătit şi modificări substanţiale pentru Codul Silvic. Transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracţiune. De asemenea, orice tăiere sau furt de arbori din păduri şi din vegetaţia din afara Fondului forestier va deveni infracţiune, indiferent de valoarea prejudiciului produs.
Realizator: L-am ascultat pe invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Costel Alexe, ministrul demis al mediului, care ajunge la Bruxelles pentru discuţii pe tema tăierilor ilegale de pădure.


Etichete ministrul demis al mediuluiCostel Alexeapel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live