Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: Mihai Covaliu, președintele COSR

Apel matinal - Invitat: Mihai Covaliu, președintele COSR
Mihai Covaliu. Foto: frscrima.ro.

Articol de Cătălin Cîrnu, 14 Aprilie 2021, 10:35

Astăzi suntem în 14 aprilie 2021 și mai sunt exact 100 de zile până vor începe, în sfârșit, aș spune eu, Jocurile Olimpice de vară de la Tōkyō, în perioada 23 iulie-8 august, ediție ce trebuia să aibă loc anul trecut, dar care a fost amânată din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. Pandemie este și acum, însă jocurile vor avea loc, e adevărat, în altfel de condiții decât în mod normal. Bugetul se anunță unul record pentru edițiile de vară, vreo 13 miliarde de euro, în timp ce încasările vor fi vitale pentru mișcarea olimpică oricum fragilizată, spun, de criza sanitară. Până acum s-au calificat 60 de sportivi români reprezentând 13 discipline, dar mai sunt șanse și pentru alții să ajungă la Tōkyō. În legătură directă cu noi, la 8:30, este Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Bună dimineața sau, mai bine zis, 'howdy', este un salut japonez, m-am interesat.

Mihai Covaliu: Buna dimineața, Cătălin, și mulțumesc pentru invitație și pentru prezentarea extrem de exactă pe care ai făcut-o în acest moment, când mai sunt 100 de zile până la începerea jocurilor olimpice .

Realizator: Nu știu dacă funcția primează, apropo de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, dar eu îmi aduc aminte de Sydney 2000 și de cele mai multe ori prefer să spun campionul olimpic la sabie de la Sydney. Acum fiecare până la urmă cu funcția pe care este, corect?

Mihai Covaliu: Da, așa este. Mă bucur că îți aduci aminte de acele momente și de multe altele pe care împreună le-am petrecut și le-am trăit. Într-adevăr Jocurile Olimpice exprimă acea bucurie și acel moment unic în viața fiecărui sportiv, dar și a fiecărui om, pentru că o dată ce ai participat la o ediție a Jocurilor Olimpice nu are cum să nu te marcheze pentru întreaga viață.

Realizator: Avem o certitudine: jocurile se vor ține, i-am tot anunțat pe fanii "Matinalului" cine va fi invitatul "Apelului matinal". Au venit multe întrebări, care spun așa: "Cine va fi - începem cu una primită de la ascultători - portdrapelul României, până la urmă?"

Mihai Covaliu: Pentru această nobilă misiune aș putea spune, vor fi, de fapt, două persoane, va fi un băiat și o fată, pentru că așa este...

Realizator: Un dublu mixt.

Mihai Covaliu: Un dublu mixt, exact, pentru a promova egalitatea de gen, pentru a promova până la urmă această sărbătoare a Jocurilor Olimpice, care de-a lungul timpului a fost puțin, hai să-i spunem, dezechilibrată în ceea ce privește participarea băieților și a fetelor./eradu/atataru/ La Paris, în 2024, se va atinge acest procent de egalitate, unde locurile repartizate pentru băieți și pentru fete vor fi în proporție de 50 cu 50%. Deci, vom avea acum un procent apropiat de acest deziderat, da, de egalitate de gen, și procesul de desemnare a portdrapelului României se va face atunci când calificările vor fi încheiate pentru toate disciplinele care sunt în programul Jocurilor Olimpice. Desigur, vom primi toate propunerile și Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român va lua această decizie.

Realizator: 60 de sportivi români calificați până la această oră. Apropo de egalitate, nu am numărat, recunosc, câte fete sunt și câți băieți, dar ce șanse ar mai fi, la ce sporturi, apropo de sportivii ce ne-ar mai putea reprezenta pentru a întregi delegația României? Team România! - așa cum îi spune de ceva vreme.

Mihai Covaliu: Mai avem șanse individuale, aș putea spune, încă la 15 discipline. Sigur, mai avem concursuri de calificare, punctual, care vor începe în această lună, în aprilie, după aceea sportivii români mai pot obține calificarea prin atingerea baremului care permite calificarea la Jocurile Olimpice. Așa cum spuneam, 15 discipline de unde mai pot veni sportivi calificați, sigur, cu un mare avantaj pentru canotaj. Canotajul, care s-a întors recent de la Campionatele Europene cu medalii foarte, foarte importante - două de aur, patru de argint. Trebuie să ținem cont și de locurile 4 care au fost ocupate de bărcile noastre. La Lucerna, în luna mai, bărcile de 8+1 vor avea șansa să se califice la Jocurile Olimpice. Și eu cred că vom ajunge undeva în jurul cifrei de 100 de sportivi români calificați pentru Jocurile Olimpice.

Realizator: Avem deja și doi gimnaști - Maria Holbură și Marian Drăgulescu. Îi ținem pumnii și Larisei Iordache; și ea are șanse bune. Dar apropo de doi, îmi amintesc acum prima întrebare, portdrapel, nu? Va fi ediția cu numărul 5 pentru doi sportivi români, uite, mie mi-a ieșit un dublu mixt - Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu. Acum, ca fost olimpic român, cât de dificil este să te menții în elită? Repet, cei doi vor participa pentru a cincea oară la o ediție a Jocurilor Olimpice de Vară.

Mihai Covaliu: Este extraordinar, mai ales că ei au trecut, cum de altfel au trecut toți sportivii; nu a renunțat niciun sportiv care era în această cursă de calificare sau cei care au obținut calificarea și au continuat să se pregătească și în pandemie și după pandemie./asalar/atataru/ Un an de zile este enorm. Acum, când mai sunt 100 de zile, unii pot spune că mai este timp suficient, alții pot spune că e mâine. Dar noi suntem foarte bucuroși să-i avem și pe Marian Drăgulescu, și pe Ana Maria Brânză, și echipa de fotbal. Spuneam de paritatea aceasta între băieți și fete; echipa de fotbal masculin a echilibrat puțin această balanță în lotul olimpic, în Team România, pentru aceste jocuri olimpice. Aceşti sportivi şi-au dedicat viața acestui vis, acestui obiectiv, Jocurile Olimpice, și noi suntem extrem de onorați și de mândri că i-am putut sprijini, și suntem alături de ei și ei fac parte din Team România.

Realizator: Apropo de obiective, de țeluri: vom participa în premieră acum, la proba de triatlon, cu un francez naturalizat - e vorba de Felix Duchampt. Ni-l amintim și pe Saritov, care la Rio de Janeiro a reușit să cucerească o medalie de bronz pentru luptele românești. Ce șanse avem la medalii? Practic, ați creionat un obiectiv?

Mihai Covaliu: Da, am creionat un obiectiv. De fapt, pot spune că federațiile sportive naționale din România și-au stabilit obiective foarte-foarte îndrăznețe. Sigur, Comisia tehnică olimpică pentru sportul de performanță a Comitetului Olimpic și Sportiv Român a analizat obiectiv toate aceste obiective pe care și le-au propus federațiile, au rezultat, în urma forumului la care am analizat potențialul olimpic român, undeva la 14 medalii - 14-15 medalii. Comisia tehnică olimpică, analizând obiectiv, a venit cu un procentaj și un număr mult mai mic de medalii, undeva la 4-6 medalii. Eu sunt convins că vom depăși această această cifră 6 și cred că undeva în jurul cifrei 8 sunt șansele noastre reale, bazate pe performanțele sportivilor români. Sigur, cu încrederea că pot apărea și surprize plăcute.

Realizator: Surprize plăcute pe care ni le dorim - poate chiar naționala de fotbal de tineret, de ce nu?

Mihai Covaliu: Naţionala de fotbal, naționala de baschet. Sunt discipline care au șanse, care s-au calificat, și concursul de la Jocurile Olimpice este unul extrem de puternic, dar șansele pentru a accede în semifinale și, de-acolo, a te bate pentru medalii sunt foarte-foarte mari.

Realizator: Ați vorbit de federații. Ştim bine, sunt federații care își vor duce sportivii ceva mai devreme, tot din cauza pandemiei. Nu pot ajunge toți (deodată - n.r.) în satul olimpic. În fine, sunt restricții uriașe; este o bună acolo./cvanatoru/atataru/ Dar tot federaţiile, repet, s-au arătat nemulţumite de bugetele primite de la Ministerul Tineretului şi Sportului, asta în condiţiile în care cei de la canotaj, de exemplu, au stat în cantonament până la Europene aproape patru luni, undeva în Italia, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român are resurse financiare pentru a susţine pregătirea?

Mihai Covaliu: Canotajul a stat patru luni în Italia prin finanţarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Gândiţi-vă că patru ani de zile, cinci ani chiar, da, noi am muncit şi împreună cu echipa COSR am asigurat toate condiţiile şi tot suportul necesar - şi financiar, şi logistic,şi echipament - pentru a ne califica la aceste jocuri olimpice şi pentru a fi în cea mai bună formă acolo. În acest an 2021 ştim că am trecut printr-o pandemie, ştim că fondurile nu sunt suficiente niciodată. Eu cred că o analiză mai atentă asupra obiectivului principal putea fi făcută şi, în colaborare şi în cooperare cu COSR, Ministerul Tineretului şi Sportului putea face nişte alegeri mai bune.

Realizator: Poate cu mai multă inspiraţie, o întrebare de final, revenind la ceea ce se va întâmpla la Tōkyō. Reamintesc ascultătorilor,p ractic, va fi o altă ediţie a Jocurilor Olimpice, o bulă, doar prezenţa suporterilor japonezi va fi în tribune. Acum, ca fost sportiv, cum credeţi că va fi atmosfera pentru orice participant, în condiţiile în care japonezii, e clar, îi vor aplauda pe toţi, vor lipsi încurajările însă?

Mihai Covaliu: Da, după cum bine ai spus, regula este de a încuraja sportivii şi favoriţii doar prin apaluze. Vor fi reguli extrem de stricte, va fi o ediţie a Jocurilor Olimpice total atipică, va reuşi să câştige medalie acel sportiv care se va concentra şi împreună cu stafful său va reuşi să respecte regulamentul şi aceste restricţii ad-literam, ei vor avea mai multe şanse pentru a câştiga medalii.

Realizator: Vor fi restricţii dure însă şi pentru ziarişti, evident şi pentru ceilalţi participanţi. Ne vom reauzi, am certitudinea, şi sper şi peste alte 50 de zile, de ce nu, să mai aflăm veşti despre ceea ce se întâmplă la COSR şi, evident, pentru a cunoaşte şi numele celorlalţi români calificaţi la Tōkyō. Mulţumesc frumos şi zi minunată!

Mihai Covaliu: Hai România!

Realizator: Hai România! Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, invitat astăzi la "Apel matinal", cu exact 100 de zile până vor începe Jocurile Olimpice de Vară de la Tōkyō.

Transcriere realizată de agenția de presă RADOR.

Mijlocașul de la Sepsi, Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la controlul antidoping
Sport 18 Martie 2024, 19:14

Mijlocașul de la Sepsi, Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la controlul antidoping

Jucãtorul susține cã nu a folosit substanțe interzise, transmițând clubului doar cã în acea perioadã, la începutul lunii...

Mijlocașul de la Sepsi, Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la controlul antidoping
Simona Halep a aflat cu cine va juca la Miami
Sport 17 Martie 2024, 22:57

Simona Halep a aflat cu cine va juca la Miami

S-a efectuat tragerea la sorți a meciurilor din turneul WTA 1000 de la Miami, acolo unde Simona Halep revine în circuitul...

Simona Halep a aflat cu cine va juca la Miami
Naționala de rugby a României ratează podiumul Campionatului European
Sport 17 Martie 2024, 22:02

Naționala de rugby a României ratează podiumul Campionatului European

România a pierdut finala mică a Campionatului European de Rugby, 40-33 în fața Spaniei, într-o partidă jucată la Paris.

Naționala de rugby a României ratează podiumul Campionatului European
S-a simplificat lupta pentru promovarea din Liga a doua
Sport 17 Martie 2024, 11:10

S-a simplificat lupta pentru promovarea din Liga a doua

Toate cele patru echipe cu drept de promovare din Liga a doua de fotbal au deja asigurate locurile de baraj. Lupta se va...

S-a simplificat lupta pentru promovarea din Liga a doua
Trei victorii în Cupele Europene la handbal feminin
Sport 16 Martie 2024, 22:58

Trei victorii în Cupele Europene la handbal feminin

CSM București câștigă în Liga Campionilor la handbal feminin în deplasare cu Krim Ljubliana, la fel și cele două echipe din...

Trei victorii în Cupele Europene la handbal feminin
Selecţionerul României, Edward Iordănescu, a convocat 29 de jucători pentru meciurile amicale cu Irlanda de Nord şi Columbia
Sport 16 Martie 2024, 15:00

Selecţionerul României, Edward Iordănescu, a convocat 29 de jucători pentru meciurile amicale cu Irlanda de Nord şi Columbia

Naţionala de fotbal a României va disputa la sfarșitul acestei luni primele meciuri de pregătire înaintea Campionatului...

Selecţionerul României, Edward Iordănescu, a convocat 29 de jucători pentru meciurile amicale cu Irlanda de Nord şi Columbia
Liderul suporterilor rapidiști, arestat preventiv pentru 30 de zile
Sport 16 Martie 2024, 08:59

Liderul suporterilor rapidiști, arestat preventiv pentru 30 de zile

În dosar este cercetat în libertate și președintele clubului Rapid, fostul fotbalist Daniel Nicolae.

Liderul suporterilor rapidiști, arestat preventiv pentru 30 de zile
Cupa României la fotbal se va disputa la Sibiu în 15 mai
Sport 15 Martie 2024, 19:48

Cupa României la fotbal se va disputa la Sibiu în 15 mai

Vineri s-a desfășurat ședința Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, în care s-au luat mai multe decizii legate...

Cupa României la fotbal se va disputa la Sibiu în 15 mai