Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

12 Decembrie 2019
Vizualizari: 1126
Comentează add

Apel matinal - Invitat: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române Apel matinal - Invitat: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române - Conține audio

radio-romania-actualitati

Preşedintele Academiei Române, pr. univ. dr. Ioan Aurel Pop. Foto: Agerpres.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 decembrie, ora 8:30) - 'Apel matinal' - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cârnu.
Realizator: În aula academiei va avea loc, astăzi, ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pentru cele mai reprezentative creații științifice și culturale. Vor fi decernate 70 de premii, care recompensează performanța culturală și științifică românească, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare. Premiile vor fi înmânate în prezența biroului prezidiului și a membrilor adunării generale de academicieni. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și invitatul de astăzi al "Apelului Matinal". Bună dimineața!
Ioan-Aurel Pop: Bună dimineața!

AUDIO:


Realizator: Domnule preşedinte, premiile Academiei Române, supranumite adesea de jurnaliștii români premiile Nobel românești, au o frumoasă tradiție. Sunt ceva detalii neștiute de public?
Ioan-Aurel Pop: Sunt detalii care privesc alegerea premianților. Premiile Academiei Române, așa cum ați spus, sunt cele mai prestigioase premii în domeniul ştiinței și culturii din România, academia fiind cel mai important for de consacrare intelectuală a valorilor și aceste premii au intrat în tradiție. Acordarea lor este o operă laborioasă pe care o efectuează membrii academiei pe secții, pe specialități, după ce cântăresc în mai multe rânduri toate acele lucrări, care pot fi luate în considerare pentru acordarea premiilor. Uneori este foarte greu de ales. Sunt ani în care în anumite domenii producția este mai săracă și atunci anumite premii nu se acordă, pentru că Academia Română are un grad de exigență extrem de ridicat în legătură cu aceste premii. Ele poartă numele unora dintre cei mai importanţi savanți, oameni de cultură, scriitori, care s-au afirmat de-a lungul vremii în istoria și cultura românească. De pildă, la literatură avem premiul Timotei Cipariu sau premiul Bogdan Petriceicu Hașdeu, la secţia de Limbă şi literatură sau Ion Creangă sau Lucian Blaga, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu. La istorie, premiile Vasile Pârvan, Dimitrie Onciu, George Bariţiu, Xenopol, Bălcescu, Nicolae Iorga. În domeniul ştiinţelor matematice Simion Stoilow, Gheorghe Ţiţeica, Gheorghe Lazăr. La fel, în domeniul ştiinţelor fizice, în medicină, în ştiinţele comunicării, în filosofie. În toate domeniile vieţii premiile reprezintă o mare realizare, iar un cercetător care a primit premiul academiei, fireşte că are o carte de vizită mult mai bogată.
Realizator: Sunt multe domeniile pe care le veți atinge prin aceste premii, asta știm cu siguranță. Dar cine sunt laureații acestei ediții?
Ioan-Aurel Pop: Laureaţii sunt cercetători, mulți dintre ei din sistemul Academiei Române, adică lucrează în cadrul rețelei de institute de cercetări și de creații ale Academiei Române, sunt universitari, de regulă persoane care sunt la apogeul carierei sau în prima parte a carierei și care s-au afirmat după doctoratele pe care le-au trecut cu strălucire în țară sau în străinătate. Nu v-aş pomeni nume, pentru că sunt extrem de multe și i-aș nedreptăţi pe unii, dar sunt personalități, deja, ale culturii și care promit în viitor să ducă mai departe și cercetarea, și creația, să producă opere intelectuale, care să intre în patrimoniul culturii noastre.
Le va valida timpul, le va valida, sigur că da, publicul, cel care le va recepta. Deocamdată, membrii academiei şi-au făcut datoria, au selectat cele mai bune creaţii, suntem absolut convinşi, pe care premiul le recomandă. După ce se acordă acest premiu, multe dintre ele care sunt scrise în limba română vor primi oferte de a fi traduse în limbi străine şi sunt convins că vor circula pe mapamond, ducând un mesaj în legătură cu ceea ce se întâmplă cu cercetarea şi creaţia în România.
Ioan-Aurel Pop: Aşa este, pentru că premiile nu se acordă pentru lucrări elaborate foarte recent, ci pentru lucrări care sunt elaborate, publicate adică, cu doi ani înainte. De exemplu, în acest an, 2019, noi acordăm premii pentru lucrări care au apărut pe parcursul anului 2017, pentru că avem nevoie de validarea cititorilor, a publicului, de opinii. Şi discuţiile le începem la începutul anului calendaristic şi în mai multe etape ne întâlnim, le cântărim, discutăm, vedem exact conţinutul lor, primim observaţii din partea unor specialişti. Prin urmare, cum vă spuneam, într-adevăr, e o operă laborioasă, care presupun e o muncă din partea Academiei, iar pentru care ajung să le primească e un prilej de mare bucurie intelectuală, de satisfacţie, de realizare în viaţă.
Realizator: Apropo de bucurie intelectuală, am o curiozitate. Toată lumea vorbeşte despre decernarea Premiilor Nobel. Cred că eu unul simt nevoia, parcă, să discutăm mai mult despre aceste premii ale Academiei Române. Presa are, totuşi, vreun rol sau ar trebui să aibă un rol mai mare în tot acest proces?
Ioan-Aurel Pop: Sigur că da, presa are deja un rol. Majoritatea publicaţiilor cotidiene şi periodice - săptămânale sau lunare - reflectă acest lucru, în funcţie de specificul fiecărei publicaţii. Fireşte, revistele literare se apleacă mai mult asupra premiilor din domeniul limbii, literaturii, traducerilor; cele ştiinţifice se opresc asupra premiilor din matematică, fizică, chimie, biologie. Presa are un rol important însă şi după ce se acordă aceste premii, pentru că o parte din periodicele noastre de specialitate publică ulterior recenzii în legătură cu aceste premii. Unele sunt criticate, trăim într-o societate democratică, şi, fiind oameni, suntem supuşi erorii; încercăm să ne îndreptăm ulterior, în ceilalţi ani care vor veni. Rolul presei însă de feedback este extrem de important, şi nu numai de feedback, şi de susţinător al acestor lucrări premiate care pot avea o soartă mai bună. Ştiţi, romanii ziceau "habent sua fata libelli", deci cărţile au soarta lor, şi, prin urmare, premiul Academiei, să spunem, e doar un început pentru o carte foarte bună care poate ajunge în domeniul literaturii, să zicem, un bestseller, în domeniul ştiinţelor să fie tradusă, receptată, preluată, să servească drept suport pentru cercetarea ştiinţifică în ţară şi în străinătate.
Realizator: Detalii de la această ceremonie de decernare a Premiilor Academiei Române vom avea şi noi, şi astăzi, dar şi mâine, la "Matinal", graţie colegei noastre Mihaela Helmis. Radio România Actualităţi rămâne, evident, aproape de toate lucrurile frumoase care se întâmplă în ţară. Mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal".
Ioan-Aurel Pop: Şi eu mulţumesc şi spor mult Radioului, pentru că reflectă foarte bine aceste opere culturale, ştiinţifice.
Realizator: Zi frumoasă! În direct, la "Apel matinal", am fost în legătură cu academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. În Aula Academiei, astăzi, va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Academiei pentru cele mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale.


Etichete Apel matinalIoan Aurel Poppreședintele Academiei Române

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live