Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERNET CAFÉ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

3 Iunie 2020
Vizualizari: 3628
Comentează add

"Apel matinal" - Invitat: guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Ion Munteanu.

"Apel matinal" - Invitat: guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării

radio-romania-actualitati

 Foto: Arhivă/Irinel Călin.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (3 iunie, ora 8:31) - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Prohibiția pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial a tuturor speciilor de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale s-a încheiat oficial ieri, 2 iunie.

Să reținem însă că și după ridicarea prohibiției trebuie să luăm în calcul faptul că, dacă ajung în uneltele de pescuit, anumite specii de pești nu se pot reține.

Ce se întâmplă, însă, pe de-a întregul în Delta Dunării aflăm acum de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Ion Munteanu, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Bună dimineața!


Ion Munteanu: Bună dimineața dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră!


Realizator: A fost un an atipic sau, dacă vreți, o perioadă de prohibiție altfel decât până acum, din cauza sau datorită pandemiei de coronavirus. S-a întâmplat ceva în mod deosebit?


Ion Munteanu: A fost, fără discuție, un an deosebit, din mai multe puncte de vedere. Și o prohibiție nu la fel ca în alți ani. În primul rând a fost această pandemie, care a avut niște reguli stricte și pe care noi a trebuit să le respectăm și să le respecte și pescarii. Și altă motivație a fost iarna deosebit de blândă și nivelurile foarte mici ale apei din acest moment, care duc în final la o atenție foarte mare în utilizarea resursei pescărești.


Realizator: Foarte mulți dintre pescari merg în Delta Dunării. Puțini, însă, dintre ei reușesc să prindă pește. Care mai este situația apropo de fondul piscicol?


Ion Munteanu: Administrația în fiecare an efectuează o evaluare a resurselor pescărești, care stă la baza activității de management a resursei în anul următor. Și în anul acesta am demarat, începând din luna februarie, un astfel de studiu. Acest studiu ne spune și ne dă niște detalii vizavi de cotele de pescuit care vor trebui alocate atât pescuitului comercial, cât și celui de familie, cât și pescuitului sportiv. E adevărat că resursa este în momentul de față într-o situație în scădere, ca să spun așa, datorită mai multor factori. Așa cum v-am spus mai devreme, sunt niveluri deosebit de mici și peștele suferă din acest motiv, ceea ce...


Realizator: Știu că se fac și repopulări, mai ales cu specii mai rar întâlnite. Vă rog.


Ion Munteanu: Da. De asemenea, o influență foarte mare o au schimbările climatice; și asta este o rezultantă, nivelurile mici de apă și iernile atipice și nivelurile atipice sunt o rezultantă a schimbărilor climatice./asalar/atataru/ Și e adevărat, noi facem pentru moment și de 25 de ani, de fapt, facem un singur fel de repopulări și acestea sunt niște repopulări cu icre embrionate de șalău, pe care le facem în fiecare an, în luna aprilie, și care înseamnă 1.000 de cuiburi de șalău, care în trei ani aduc un aport la circa 25-30% în capturile de pește din Delta Dunării și în stocurile de pește, mă refer la șalău aici.


Realizator: Vă invit să lăsăm pescuitul deoparte, să vorbim de latura eco a Deltei Dunării, este un loc minunat. Doar cine nu a trecut prin Delta Dunării nu poate marșa pe această idee. Sunt proiecte ambițioase în viitorul apropiat și mă gândesc inclusiv la canalele colmatate. de care s-a tot vorbit, dar care au rămas la fel, de toate celelalte proiecte, apropo de regulamentul activităților pe plajele din rezervație?


Ion Munteanu: Da. Există în momentul de față în administrație un număr de șase proiecte din programul POIM care au ca scop exact ce ați spus dumneavoastră mai devreme. Adică, în primul rând trei dintre ele sunt tipic pentru conservarea unor specii și a unor habitate din Delta Dunării. E vorba de revizuirea planului nostru de management. Al doilea proiect important este împrejmuirea Pădurii Caraorman. Și un al treilea proiect, referitor la specii și la habitate, se referă la speciile pereclitate de pe teritoriul rezervației. Urmează un alt pachet de trei proiecte care sunt niște proiecte dedicate lucrărilor de refacere a circulației apelor. Deci, în final, sunt niște proiecte de decolmatări. Toate aceste proiecte au demarat anul trecut, în 2019, sunt rezultatul muncii noastre de foarte multă vreme și vor duce cele trei, de care vă spuneam, care au ca rezultat buna circulație a apei, vor duce la o calitatea a apei deosebită și o circulație a ei, și, fără discuție, circulația apei duce și la protejarea biodiversității și a speciilor de pești și a speciilor de păsări din Delta Dunării.


Realizator: Da, ar mai fi fost multe teme, poate chiar despre animalele din Delta Dunării, dar acum, pe final de interviu, am o rugăminte la dumneavoastră, cum ar suna o invitație pe care guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării le-ar adresa-o celor care vor să ajungă în Deltă?


Ion Munteanu: Invitația este clară, noi îi așteptăm pe teritoriul Rezervației cu drag, singura condiție este să se respecte regulile din Rezervație, să se respecte Legea Rezervației, care este o lege specială, să se respecte toate prevederile privind pescuitul sportiv și, nu în ultimul rând, să încercăm să facem eforturi pentru a proteja și locațiile în care ne aflăm, de a colecta deșeuri, de a le depune în locurile stabilite în localitățile din Delta Dunării.


Realizator: Iubiți Delta Dunării! Mulţumesc pentru prezența la "Apelul Matinal". Să nu uităm nici de permisele de acces în Deltă. Ion Munteanu, guvernatorul Rezervației Biosferei "Delta Dunării", a fost invitatul "Apelului matinal". Sper să ne mai reîntâlnim și de acum încolo.


Ion Munteanu: Oricând. Suntem la dispoziția presei.


Realizator: Mulţumesc frumos!

(RS)


Etichete exclusiv radioApel matinalguvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunăriiion munteanu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live