Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - Invitat: Florin Spătaru, ministrul economiei

"Apel matinal" - Invitat: Florin Spătaru, ministrul economiei
Foto: Arhivă.

Articol de RADOR, 30 Iunie 2022, 09:38

În contextul Războiului din Ucraina dar și al crizei guvernul are în vedere o serie de măsuri pentru sprijinirea economiei ajutorul se adresează companiilor românești care ar înregistra o scădere a cifrei de afaceri și perturbări ale lanțurilor de aprovizionare în special în ceea ce privește materiile prime și produsele schema a fost stabilită încă din în perioada pandemiei pentru a susține companiile care au avut pierderi în ședința de ieri a executivului fiind prelungite până la 31 decembrie programele de finanțare a mediului de afaceri invitatul apelului matinali este astăzi eu Florin Spătaru ministrul economiei Bună dimineața

Florin Spătaru: Bună dimineața!

Realizator, Daniela Petrican: Cum poate fi acum susținută economia? Practic, ce ați decis în ședința de ieri, cine poate beneficia de sprijin, în baza cadrului temporar de criză pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei?

Florin Spătaru: Ieri am prelungit schemele de ajutor de stat care erau deja în vigoare și care se adresau anumitor sectoare economice, în special IMM-urilor. Pe de altă parte, suntem în transparență decizională cu o altă schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, care va fi gestionată de Ministerul Economiei. Considerăm că în această perioadă este foarte important ca sectoarele economice principale din România să beneficieze de sprijinul statului pentru asigurarea acestor investiţii. Acest demers vine în urma discuţiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, care ne-a comunicat faptul că în urma creşterilor preţurilor la energie vor avea bugete din ce în ce mai mici pentru sectorul investiţional. În contextul tranziţiei energetice şi în contextul proiectelor mari de decarbonizare, sectorul economic are nevoie de acest sprijin şi Guvernul României şi-a asumat această responsabilitate de a veni cu proiecte concrete şi cu spjin concret pentru sectorul economic.

Realizator: Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică schema de ajutor de stat și pentru investiții destinate industriei prelucrătoare. Ce cuprinde și când ar urma să fie aplicată?

Florin Spătaru: Ea ar urma să fie aplicată începând cu data de 1 septembrie. Suntem în ultima fază, în care primim propunerile din partea sectorului economic şi din partea instituţiilor, celorlalte instituţii din Guvernul României, urmând ca săptămâna viitoare să intrăm în şedinţă de guvern să o aprobăm. Vorbim de 300 de milioane de euro, care sunt împărţite în doi ani. Schema va fi valabilă până la sfârşitul anului 2023, dar intenţia noastră este să o prelungim şi eventual să mărim acest cuantum până în 2025, pentru că industria prelucrătoare, aşa cum este ea menţionată în anexa la această propunere, are nevoie de un astfel de sprijin. Şi aici vorbim de o varietate destul de largă de sectoare, vorbim de prelucrarea materialelor electrice, vorbim de prelucrarea lemnului, prelucrarea pielăriei, textile, industria automotive şi vorbim de investiţii noi, dar şi de dezvoltarea de noi linii de producţie în ţară. Practic, vom acoperi un segment important, care va duce la obiectivul final pe care îl avem, de reindustrializare a României.

Realizator: Credeți că va putea fi realizată în timp util modernizarea portului Galați, dar și reabilitarea căii ferate care leagă România de Ucraina?

Florin Spătaru: Reabilitarea acelei căi ferate, care e realizată pe standard estic, este în curs de execuţie. Din informaţiile pe care le am şi discuţiile pe care le-am avut atât cu preşedintele Consiliului Judeţean şi cu primarul Galaţiului, obiectivul acela de finalizare a prelungirii liniei de cale ferată până la sfârşitul lunii august se va realiza.
Au fost probleme de aprovizionare, dar au fost finalizate. Practic, vom putea să aducem vagoanele care vin Ucraina, pe linie estică, vor putea fi aduse până în Portul Galați și atunci viteza de încărcare-descărcare va fi mult mai mare. Practic, e un demers, un demers extrem de important, în contextul actual și Portul Galați va putea juca un rol important în asigurarea fluxului logistic pentru sprijinirea Ucrainei și asigurarea cerealelor, în principal, dar și a altor bunuri din Ucraina, către alte țări.

Realizator: Și, mai exact, când vom putea prelua astfel traficul feroviar de mărfuri din Ucraina?

Florin Spataru: La sfârșitul lunii august, în acest an.

Realizator: Vorbeați recent de securitate industrială; atât a Europei, cât și a României, tot în contextul crizei din energie, dar și al războiului din Ucraina. Există planuri, decizii pentru conservarea și modernizarea unor unități în energetice, dar mai ales a unor unități de producție și ramuri industriale vitale, din punct de vedere strategic? Inclusiv și din Industria de Apărare?

Florin Spataru: Da, vreau să mă refer, în special, la sectorul sau zona de care se ocupă Ministerul Economiei. Da, avem planuri de dezvoltare, avem planuri de realizare a unor unități de producție, de prelucrare a materiilor prime. Pentru că România are în continuare materii prime pe care le exploatează, prin exploatări miniere, dar unitățile de prelucrare au fost închise la un moment dat. Practic asta facem în acest moment, suntem în discuții cu Comisia Europeană, de asigurarea a unor unități de prelucrare. Pe de altă parte, redeschiderea unor mine pentru care pot asigura materii prime, critice, în acest moment la nivel European reprezintă un obiectiv prioritar. Acest lucru nu se poate face decât prin intermediul, cu ajutorul, modificărilor legislative și cu ajutorul unui sprijin financiar consistent. Este discuția pe care am avut-o cu comisarul Breton, acum două săptămâni, în care m-am asigurat de sprijinul dânsului și a Comisiei Europene, pentru dezvoltarea unui astfel de concept. Prin asigurarea acestor materii prime și prelucrarea lor în România și în Uniunea Europeană, vom putea dezvolta lanțurile de valoare și reduce dependența de materii prime și de componente din țările asiatice, dar și din zona de conflict pe care o avem acum.

Realizator: Domnule ministru, având în vedere că am discutat și noi, astăzi, la Matinal, despre ieftinirea prețului la carburanți preconizată de mâine, unii ascultători ne-au scris mesaje că mai bine nu vorbim nu vorbim despre acești 50 de bani, fiind o ieftinire mult prea mică. Nu se putea mai mult?

Florin Spataru: Calculele bugetare realizate de cei de la Finanțe și împreună cu Ministerul Energiei au indicat faptul că o ieftinire sau asigurare a unei valori ceva mai mari ar putea duce la... ar putea avea un impact semnificativ în bugetul pentru 2022. Trebuie să țineți cont de faptul că în 2022 avem planuri ambițioase investiționale, care pot asigura dezvoltarea ulterioară a României. Tocmai de aceea, această primă măsură credem că, împreună cu măsurile care au fost deja luate, de plafonarea prețului la energie și la gaz, sunt si fac parte din pachetul social pe care România și-l poate permite în acest moment. Pe de altă parte, acești 50 de bani vor fi 50 de bani mai puțini la prețul pe care îl vedem în acest moment la pompă și cred că ăsta este un mesaj foarte important. Ceea ce însă va trebui să ne asigurăm este ca această compensare să se regăsească, practic, în prețul combustibilului și, de asemenea, să ne uităm foarte atent la asigurarea lanțului de aprovizionare, astfel încât combustibilul să... să avem stocuri suficiente de combustibil. Creșterea cantității de combustibil, cu siguranță, așa cum am discutat și de energie, cu siguranță, va duce la o reglare a piețelor.

Realizator: Și, apropo de investiții, hotelierii și nu numai, cei din domeniul Horeca, în general, au semnalat faptul că o creștere a TVA-ului de la 5% la 9% este prea mult pentru ei. De fapt, orice creștere de TVA se va resimți tot în buzunarul consumatorului. A fost evaluat impactul acestei creșteri? Nu știu, și cu bune și cu rele?

Florin Spătaru: Cu siguranță cei de la Ministerul de Finanțe au făcut un astfel de impact și când au venit cu propunerea de creștere a TVA-ului au evaluat rezultatele unei astfel de măsuri. Practic, sunt măsuri care vin să sprijine în continuare bugetul de stat și următoarele măsuri care ar putea fi luate la nivelul Guvernului.

Realizator: Vă mulțumim pentru prezența la Apel matinal la Radio România Actualități.

Florin Spătaru: Mulțumesc și eu. O zi bună!

Realizator: Invitatul Apelului matinal a fost astăzi Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic
Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul