Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: europarlamentarul Marian-Jean Marinescu

Apel matinal - Invitat: europarlamentarul Marian-Jean Marinescu
Marian Jean Marinescu. Foto. radiocraiova.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Mai 2022, 08:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 08:29) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu.


Realizator: România, Bulgaria și Croația trebuie să fie primite în spațiul Schengen, așa după cum o solicită Comisia Europeană în urma prezentării raportului său pe anul 2022 privind starea zonei de circulație liberă în Europa. Este prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport în urma strategiei privind spațiul Schengen, adoptată anul trecut. Documentul precizează că grupul celor trei țări a îndeplinit deja toate criteriile de aderare. În concluzie, Comisia Europeană propune Consiliului Uniunii Europene să ia o decizie la această problemă, subliniind importanța completării spațiului Schengen, aceeași solicitare fiind formulată și în cazul Ciprului, după finalizarea, cu succes, a procesului de evaluare. Invitatul 'Apelului matinal' este, astăzi, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu. Bună dimineața!


Marian-Jean Marinescu: Bună dimineaţa!


Cătălin Cîrnu: România a tot încercat, cred, de zeci de ori, să supună la vot aderarea la Schengen, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Acum avem și această solicitare a Comisiei Europene. Cum arată tabloul european?


Marian-Jean Marinescu: Comisia, în nenumărate rânduri, a cerut aderarea României şi Bulgariei, acum şi a Croaţiei, pentru că Croaţia a îndeplinit condiţiile tehnice de curând, deci această cerere din partea Comisiei a venit de foarte multe ori. Din păcate, decizia este la Consiliu sau, în sfârşit, cum vreţi să spuneţi, Tratatul prevede o decizie unanimă a Consiliului miniştrilor de Interne. Iar aici, de fiecare dată când România a vrut să pună pe agendă, României i s-a spus că nu există încă majoritate.


Daniela Petrican: Şi va avea mai multă greutate acum candidatura României pentru accesul în spaţiul Schengen, odată ce există această solicitare a Comisiei?


Marian-Jean Marinescu: Nu cred că va fi mai mult decât a fost înainte, şi preşedinta Comisiei Europene a solicitat acest lucru în câteva rânduri, în discursul în Parlament. Deci eu cred că trebuie să existe o acţiune diplomatică foarte-foarte intensă a României. Cred că în Olanda este un moment prielnic, este un guvern nou şi are /.../ să se obişnuiască opinia publică cu această decizie; Germania, guvern nou, în Franţa va fi guvern nou, preşedintele este reales /.../ deci cred că se poate face acum un demers diplomatic politic pentru a îndeplini ceva ce este de neînţeles de ce nu s-a întâmplat până acum. România a îndeplinit condiţiile tehnice din 2011, deci suntem la 11 ani şi s-au cheltuit foarte mulţi bani în special pentru securizarea frontierelor.

Cătălin Cîrnu: Din câte înţelegem, totul ţine de diplomaţie, până la urmă, sunt prograate şi discuţii între deputaţii Parlamentului European şi miniştrii afacerilor interne. Cred că în 2 iunie are loc Forumul Schengen, iar viitorul Consiliu Schengen va avea loc în 10 iunie. Credeţi că s-ar putea înregistra progrese şi poate, cine ştie, să se ia vreo decizie?


Marian-Jean Marinescu: Nu ştiu amănunte legate de discuţiile între România şi, vă spuneam, cele trei state care, în această perioadă, pe rând, s-au împotrivit intrării în Schengen. Cu excepţia anului 2012, când am avut un moment prielnic, a existat şi o scrisoare către Comisie, în care se cerea, se menţiona /.../ în toamna anului 2012 pentru transportul aerian şi în 2013 pentru graniţele terestre - cred că ştiţi ce s-a întâmplat în 2012, politic, şi din cauza aceasta nu s-a mai întâmplat. Deci cred că cei care ştiu amănunte despre cele trei state membre pot să spună mai multe decât mine. Eu pot să spun că parlamentul nu are niciun fel de problemă în această /.../ a cererii de aderare a celor două state şi, apoi, trei state în zona Schengen.

Daniela Petrican: Dar care au fost până acum argumentele amânării deciziei de primire a României?

Marian-Jean Marinescu: La început erau argumente legate de situaţia în justiţie, situaţia corupţiei în România, iar apoi, datorită tot politicienilor din aceste state, care spuneau că dacă /.../ Bulgaria intră în Schengen, va fi un aflux de cetăţeni către ... români sau bulgari către statele respective, lucru complet neadevărat, pentru că nu se schimbă nicio regulă, deci opinia publică a fost ... în Olanda, în general, împotriva aderării. Numai că cei care au greşit, cei care au imprimat această impresie în opinia publică, politicienii olandezi /.../, ar trebui să-şi schimbe şi să recunoască că au greşit şi să spună ceea ce trebuie făcut să intre România si Bulgaria şi Croaţia în zona Schengen.


Cătălin Cîrnu: Să le reamintim totusi ascultătorilor noştri care ar fi avantajele obţinerii statutului de ţară membru în spaţiul Schengen pentru România.


Marian-Jean Marinescu: Economic ar fi un avantaj foarte mare. Uitaţi-vă, nu neapărat din cauza agresiunii ruseşti, sunt cozile de camioane la graniţe, înttodeauna se întâmplă acest lucru. Deci economic, ar fi un mare avantaj, pentru că investitorii nu ar mai ţine cont de aceste situaţii şi, cred eu, ar fi un punct favorabil pentru universităţi să vina în România./denisse/ Pentru cetățean va fi avantajul că nu va arăta un document la granița de ieșire din România sau la granițele de intrare în statele din Schengen pe aeroporturi. Deci ... și politic, în primul rând, ca imagine este un avantaj clar, fără niciun fel de discuție. Deci, cred noi /.../ acest lucru. Am dovedit în nenumărate rânduri că avem granițe securizate, am colaborat cu toate instituțiile europene, cu /.../, da, cu Frontex-ul, cu toată lumea, încă dinainte de 2011, fiind sistemele electronice de vize, de toate celelalte cum erau atunci /.../. Deci, am lucrat în aceste sisteme dinainte de 2011. Deci, nu avem niciun fel de motiv, din punct de vedere tehnic, să nu intrăm. Din punct de vedere politic văd că lucrurile s-au schimbat foarte mult în această perioadă. Ne putem uita și la rapoartele de progres, la acel punct pe care sunt, din Mecanismul de Cooperare și Verificare, mai sunt puncte de îmbunătățit, dar cred că una peste alta nu există motive majore pentru refuzarea intrării României în Schengen.


Daniela Petrican: Pentru că sunteți coordonatorul Comisiei de transport pentru grupul PPE din Parlamentul European și v-ați aflat și de curând în România, ce credeți - țara noastră poate deveni un centru logistic regional, în condițiile în care autoritățile române, dar și Uniunea Europeană caută soluții pentru a fluidiza traficul de mărfuri dinspre Ucraina?


Marian-Jean Marinescu: Ca să fie mai clar, m-am aflat de curând în România, însoţit în România /.../ întotdeauna. M-am aflat de curând în România cu o delegație a Comisiei de transport din Parlamentul European, am condus această delegație. Da, am avut întâlniri și cu primul ministru, și cu ministrul transporturilor, Comisia de transport din Senat, care au ajutat și au organizat programul pentru această delegație. Am fost în Portul Constanța, ne-am întâlnit cu oamenii de afaceri din Constanța. Am fost și la Tulcea, am văzut punctele de frontieră de la Isaccea și Giurgiulești. Bineînțeles, pe subiecte de transport. Am discutat și despre Deltă. Cred că putem să devenim un asemenea punct de logistică. Ucraina are nevoie, în acest moment, și sunt foarte multe state din afara Uniunii, care au nevoie de produse din Ucraina, și cred că noi am putea să avem un rol major în această privință. Am luat câteva puncte, pe care le transmitem Comisiei pentru a fluidiza traficul, mai ales la granița... la cele două puncte de frontieră. Cred că lucrurile se mișcă în această direcție. Portul Constanța s-a... deja, să spunem, adaptat la situația actuală și lucrurile s-au îmbunătățit. Mai trebuie făcute câteva lucruri și, după câte ne-a spus și primul ministru, și ministrul transporturilor, se lucrează la aceste puncte.


Cătălin Cîrnu: Mai avem o singură curiozitate pe final de interviu, dacă în delegația pe care ați condus-o și care a vizitat inclusiv portul Constanța se afla și un reprezentant al Țărilor de Jos, al Olandei?

Marian-Jean Marinescu: Da, se afla o doamnă din grupul ECR, căreia i-am spus toată povestea Schengen. Nu știam că o să fiu la radio astăzi, dar i-am spus toată povestea Schengen, pentru că o știu foarte bine, am lucrat foarte mult la acest subiect atunci, și a spus că va face cât poate ea, bineînțeles, demersurile necesare. De fapt, și grupul PPE știe tot timpul că face aceste demersuri și s-au făcut. Avem săptămâna viitoare congresul PPE din Olanda și o să i-au legătura cu șeful partidului din PPE, de centru-dreapta, pentru a-i îndemna încă odată să facă demersurile necesare în Olanda pentru a da un semnal pozitiv.


Cătălin Cîrnu: Mulțumim pentru discuția pe care am purtat-o astăzi la "Apel matinal". Invitatul a fost Marian-Jean Marinescu și discuția s-a centrat pe ultima veste, după ce Comisia Europeană a solicitat ca România, Bulgaria și Croația să fie primite în spațiul Schengen. România - cunoșteam și am verificat acest amănunt - își făcuse temele încă din urmă cu 11 ani. Dacă am intra în spațiul Schengen, atunci economia ar putea avea parte de un reviriment.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
România 26 Aprilie 2024, 17:09

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile - când se aşteaptă un trafic mai aglomerat...

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile