Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

18 Octombrie 2021
Vizualizari: 354
Comentează add

Profesor doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, este invitatul de astăzi al Apelului Matinal.

Apel Matinal - Invitat, Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor

catalin-cirnu

 Foto arhivă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie, ora 08:22) - Apel Matinal - Realizator: Cătălin Cârnu - România se situează pe locul doi în lume privind decesele la milionul de locuitori provocate de virusul SARS CoV-2. Numărul de îmbolnăviri continuă să crească, iar la nivel național în acest moment nu mai sunt paturi ATI libere pentru persoanele confirmate. Pe fondul controverselor, gradul de vaccinare rămâne scăzut și în aceste condiții. Președintele Colegiului Medicilor avertizează că va susține cu toată tăria inclusiv sancţionarea oricărui medic care prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific periclitând astfel sănătatea publică. El a subliniat că susțină dreptul la liberă exprimare și informare, dar trebuie să existe dreptul de a avea și acces la o informație corectă. Tocmai de aceea, profesor doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, este invitatul de astăzi al 'Apelului Matinal'. Bună dimineața!
Daniel Coriu: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Le spun și ascultătorilor, la 8:30 de minute aveați raportul, tocmai de aceea am făcut rocada cu Presa internațională. Revenim însă la situația de astăzi din România. Cum putem să luăm, în actualele condiţii epidemiologice, cea mai corectă decizie apropo de toate sursele de informare, și mă gândesc la cei care nu s-au vaccinat din două rațiuni: unii care nu cred absolut deloc în SATS CoV-2 şi ceilalţi care după un an şi jumătate încă tot ezită.
Daniel Coriu: Trebuie să plecăm de la realitatea există, trebuie să recunoaștem că România se află într-o situație dramatică. Avem un număr foarte mare de infecii, avem un număr mare de pacienți în secțiile de terapie intensivă, un număr mult prea mare față de posibilitățile noastre și ceea ce este cel mai dureros este că avem un număr foarte mare de decese evitabile. Spun decese evitabile pentru că sunt decese care nu ar fi trebuit să se întâmple, spun pentru că marea majoritate a acestor decese se întâmplă la pacientii nevaccinaţi, peste 92% din aceste decese sunt la persoane nevaccinate. Vaccinarea ar fi trebuit să evite acest deces. Cum s-a ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, mesajul medicilor. Ţara noastră a ajuns deja un exemplu negativ la nivel internaţional. Ce avem de făcut? Bineînţeles să oprim transmiterea infecţiei virale, să respectăm strict normele sanitare, dar cel mai important lucru: vaccinare, vaccinare, vaccinare! Şi trebuie să recunosc cu mare tristeţe, exact cum aţi şi spus în deschiderea emisiunii, că la acest fapt s-a ajuns şi din cauza unor medici.
Realizator: Aici este problema. Mă scuzaţi. de-a lungul verii, de-a lungul acestei perioade am tot avut invitaţi din lumea medicală, incusiv pe ultimul ministru al Sănătăţii, îmi amintesc că am vorbit cu noul manager al Spitalului 'Matei Balş', Cătălin Apostolescu, Raed Arafat, am avut săptămâna trecută un psiholog, dar vocea medicilor, culmea, s-a făcut auzită abia acum, când valul 4 a venit cu forţa unui tsunami peste noi, în schimb vocea medicilor antivaccinişti a fost cu totul alta. De ce oare?/amirea
Daniel Coriu: De ce? Pentru că probabil mesajul lor a fost mai bine primit. Dar mesajul nostru este plictisitor. A aduce dovezi ştiinţifice nu reprezintă neapărat o curiozitate pentru oamenii obişnuiţi. Dar! Dar... Dar... Noi nu trebuie să mai permitem acestor medici să facă acest lucru, pentru că un medic care iese în spaţiul public are o mare responsabilitate. Medicul, în spaţiul public, are un rol social important, este un profesionist, exprimă o opinie medicală, el transmite o informaţie corectă, bazată pe dovezi ştiinţifice. Nu are voie să emită opinii personale, nevalidate ştiinţific. Acesta este motivul pentru care noi am decis să intervenim şi să cerem o modificare legislativă care să permită suspendarea medicului, suspendarea dreptului de liberă practică în timpul anchetei disciplinare.
Realizator: Şi cum se va putea lua o astfel de decizie?
Daniel Coriu: Această decizie va fi luată de o comisie disciplinară care va constata existenţa faptelor şi în momentul în care s-a declanşat ancheta, suspendarea îşi produce efectele.
Realizator: Domnule profesor, de ce s-a aşteptat atât? Pentru că avem, nu dăm nume, dar avem medici gastroenterologi, de exemplu, şi ştiţi exact la cine mă refer, oftalmologi, mai sunt şi alţii, dar nu au spus niciodată nimic contra vaccinului exact cei care au lucrat sau o fac în Terapie Intensivă, medici infecţionişti, cei de la spitalele pneumo.
Daniel Coriu: Aveţi perfectă dreptate. Puteţi să spuneţi că noi intervenim prea târziu. Dar, noi, încă din vară, din iunie - iulie, am încercat să pregătim acest moment. Am avut numeroase întâlniri la CNCA, la Ministerul Sănătăţii, /.../ aceste probleme, am încercat să implementăm certificatul verde, am văzut ce se întâmplă în Franţa, am văzut ce se întâmplă în Italia, am văzut ce se întâmplă în Grecia, al acel moment ei deja pregăteau valul patru, deja introduceau certificatul verde, paşaportul verde, deja se vorbea despre vaccinarea obligatorie, testarea obligatorie la personalul medical. Din nefericire, chiar dacă în Ministerul Sănătăţii era pregătit un document spre Parlament, acel lucru nu s-a întâmplat. De ce? Văd că acum toţi se grăbesc să-l adopte, dar este puţin cam târziu.
Realizator: Este târziu, chiar că trebuie să depăşim cumva această pandemie, dar revin la problemele de până acum şi cel mai recent este cazul de la Giurgiu, unde într-o familie de patru oameni, doamna, fata era medic, le-a spus părinţilor şi fratelui să se vaccineze, niciunul nu a vrut să o facă, toţi trei s-au prăpădit./eendrefy
Şi cel mai recent este cazul de la Giurgiu, unde într-o familie de patru oameni, doamna, fata era medic, le-a spus părinţilor şi fratelui să se vaccineze, niciunul nu a vrut să o facă... Toţi trei s-au prăpădit. Ei bine, sunt medici care în continuare nu vor să se vaccineze și nu vorbesc despre cei la care făceam referire, întrucât sunt cei mai vocali. Cum ajungem până la urmă ca cetățeanul de rând să fie sigur că singura șansă să scape de SARS-CoV-2 și de problemele grave ale COVID-19 este se vaccineze? De fapt, aici e cheia, cred.
Daniel Coriu: Aici este rolul nostru, al tuturor, nu numai al medicilor. Noi transmitem mesajul, dar nu este rolul nostru, al tuturor, ca acest mesaj să ajungă unde trebuie. Un studiu OMS publicat în septembrie arată că 30% din populație s-a vaccinat și crede în vaccin, 17% se află în partea cealaltă, sunt aşa-numiţii antivaccinişti convinşi, iar la mijloc, restul populației care este nehotărâtă. Noi acolo trebuie să facem. Orice om care este convins să se vaccineze este un om care va fi salvat, potențial salvat de la deces. Acest rol este o misiune a noastră, a tuturor. Nu putem să implicăm numai un segment social, numai medicii sau numai ziariștii, cu toții trebuie să facem eforturi în această direcţie.
Realizator: Da, un efort la car ne raliem și noi. O întrebare - știu că intrați, aveți acum raportul de gardă - o întrebare venită de la una dintre ascultătoare. Se pot vaccina mamele care alăptează?
Daniel Coriu: Din informații pe care le am eu, da. Dar cel mai corect e să vorbească cu medicul obstetrician, care cunoaşte mult mai bine situaţia.
Realizator: Mulțumesc! Mulţumesc pentru pentru toate aceste precizări!
Daniel Coriu: Cu plăcere! La revedere!
Realizator: Invitatul de astăzi a fost profesor doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
 

Etichete Daniel Coriupreședintele Colegiului Medicilor din Româniaapel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live