Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

11 August 2021
Vizualizari: 1762
Comentează add

Exclusiv RRA: "Apel Matinal" - Invitat: Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

"Apel Matinal" - Invitat: Ciprian Teleman, ministrul cercetării

radio-romania-actualitati

Ciprian Teleman. Foto: https://www.facebook.com/ciprian.teleman.plus

"Apel Matinal" - Invitat: Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 august, ora 8:28) - Realizator: România va continua să susțină colaborarea cu Agenția Spațială Europeană, unde are participări clar definite, atât la misiunile spațiale, realizarea rachetelor Ariane 6, Vega C și naveta Space Rider, sateliții Sentinel, Truths, Novacom, misiunile Proba 3 și Hera, precum și rețeaua de observare a Terrei, sistemele de navigație satelitară, inclusiv programele tehnologice de vârf.

Ce presupune acest lucru, aflăm acum de la invitatul de astăzi al 'Apelului Matinal", Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării. Bună dimineața!


Ciprian Teleman: Bună dimineaţa şi tuturor ascultătorilor RADIO ROMÂNIA, unul dintre puținele mele posturi favorite.


Realizator: Cum se reflectă această colaborare științifică la nivel european asupra industriei, instituțiilor, companiilor și economiei românești?


Ciprian Teleman: În momentul ăsta, destul de bine. E un ecosistem care implică și mediul academic, dar și industria și un ecosistem în dezvoltare. Cu toate sincopele financiare pe care le-a generat România, totuși, programele au continuat. Sunt peste 1200 de oameni implicați în aceste programe, unele proiecte sunt desfășurate integral în România, altele sunt în colaborare cu alte entități industriale sau de cercetare, deci, suntem într-un trend crescător.


Realizator: Şi ce oferă României participarea la programele Agenției Spațiale Europene?


Ciprian Teleman: Multe, multe beneficii. În primul rând, faptul că creează valoare adăugată în România. Banii investiți în astfel de proiecte au o valoare adăugată foarte mare. Sunt verticale, industriale, cu valoare adăugată. Ştiţi, noi ne uitam la ţara noastră, la alte industrii, să facem lohn, ceva cu valoare adăugată foarte mică. Tehnologiile avansate generază /.../ și asta e bine, pe termen lung...


Realizator: Am să vă rog să repetaţi, pentru că s-a întrerupt. Ce generează?


Ciprian Teleman: Generează valoare adăugată, cu factor de multiplicare mare, adică un, să spunem așa, un euro investit poate genera în schimb 15 euro valoare adăugată și știm bine că ne plângeam că multe industrii lucrează lohn, cu valoare foarte mică, adică profit foarte mic, însă tehnologiile avansate pot fi o zonă industrială care să pună România în altă poziție decât cea de acum.


Realizator: Dar câte unități, câţi specialiștii din România sunt implicați acum în colaborarea științifică la nivel european și mai ales în programele Agenției Spațiale Europene?

Ciprian Teleman: Peste 1.200, peste 1.200 şi lucrăm acum în aproape 70 de proiecte ale Agenţiei Spaţiale.


Realizator: Ne puteţi spune care sunt cele mai importante programe?


Ciprian Teleman: Sunt foarte multe. Păi, de exemplu, aş identifica sistemul de monitorizare, să spun aşa, al deşeurilor cosmice. Spaţiul s-a aglomerat cu resturi ale unor obiecte spaţiale lansate şi care nu mai sunt utilizate. Aceste obiecte trebuie monitorizate, pentru că pot produce incidente cu sistemele satelitare de care avem nevoie. Toţi folosim Waze sau Google Maps sau alte sisteme prin satelit și în România avem câteva stații care monitorizează permanent și, uitaţi-vă, acum câteva luni era pe traiectorie de incidenţă un deșeu cosmic și unul din sateliții Galileo. 42% din datele care au evitat, care au dus la evitarea unei coliziuni au fost generate de staţiile din România. Apoi, ce să spun, proiectele de monitorizare a defrișărilor, ştiţi bine, programul SUMAL. Există sateliţi care fac ridicări şi analize pe imaginile satelitare preluate şi se poate observa foarte repede unde sunt modificări sau, de exemplu, sateliţi care monitorizează scufundările sau ridicările suprafeței Pământului. Putem monitoriza cu precizie de centimetri unde se pot produce alunecări de teren sau scufundări sau în zone rezidenţiale. Sunt enorm de multe aplicații.


Realizator: Ce presupune din punct de vedere financiar această implicare a României în programele științifice europene?


Ciprian Teleman- Țările care fac parte din, care sunt membrele ale Agenți Spațiale își asumă o anumită contribuție. Principiul după care funcționează Agenția Spațială este de a returna acești bani care sunt asumați de fiecare țară prin contracte care se derulează în țara respectivă și rata de recuperare este de până la 95%. Adică, să spunem că România contribuie cu 10 milioane de euro, 9,5 milioane se întorc în contracte care se derulează în acea țară. Este principiul fair return. Şi fiecare țară se angajează cu o anumită sumă. Noi nu suntem nici printre țările care au o contribuție foarte mare așa cum, hai să spunem, sunt Franța, Germania, unde la per capita contribuțiile sunt în jur de 14 euro per locuitor. România are o contribuție undeva la 2 euro pe an raportat la populația țării, dar sunt Belgia, de exemplu, aproape 18 euro pe an per locuitor, Germania 14. Sunt alte valori. Contribuţia noastră din bugetul total al ESA este de 0,7%.

Realizator: Ați vorbit de proiecte de digitalizare. Cum arată aceste proiecte la noi, de altfel, obiectivele prioritare ale Planului de Redresare pentru Europa?

Ciprian Teleman: Da. În momentul ăsta suntem foarte aproape de încheierea negocierilor cu Comisia Europeană. Digitalizarea este unul dintre capitolele care nu a suferit modificări de fond. Comisia ne-a spus de la bun început că suntem pe direcția bună și în linii mari, înseamnă următorul lucru, înseamnă standardizarea tuturor aplicațiilor guvernamentale, adică un singur standard, preluăm modelul Estoniei și a felului în care arată datele, înseamnă infrastructura cloud-ului guvernamental, care va putea fi folosit de autoritățile publice atât ca infrastructură, dar şi ca un magazin de aplicaţii pe care autorităţile publice le vor putea utiliza direct din cloud-ul guvernamental, înseamnă zona de securitate cibernetică, pentru că amenințările sunt din ce în ce mai mari și dumneavoastră dați ştiri și alte surse media zilnic despre atacuri sau ştiri care să ne prevină că putem face anumite greşeli şi, de asemenea, o zonă de creștere a competențelor digitale, atât pentru mediul public, cât și pentru mediul privat şi, de asemenea, o altă direcție de sprijin a mediului privat pentru a parcurge această etapă de transformare digitală. Așa că avem patru piloni care însumează în jur de 1,8 miliarde de euro, dar pe lângă aceștia mai sunt și alte ministere care au bugete, cum ar fi Ministerul Educației pentru "România educată", componența de digitalizare, Ministerul Mediului. În principal, la noi sunt proiectele sau reformele Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii, Ministerului Justiției, identitate electronică, care e un proiect al MAI şi cu noile cărţi de identitate. Cam astea sunt în pachetul pe care l-a gestionat ministerul digitalizării.

Realizator: Da. Vorbind de cercetare, dar și de inovare, respectiv dezvoltarea noilor tehnologii - o ultimă întrebare. Ați răspuns oarecum la ea, dar am să vă rog foarte pe scurt să ne spuneți care este potențialul disponibil acum în România și care sunt instituțiile și domeniile prioritare unde merită să investim într-un moment în care evoluţia noilor tehnologii este decisă pentru viitor?

Ciprian Teleman: Păi noi avem deja, să spunem, o structură după performanță a institutelor de cercetare și vedem că foarte bine funcționează cele din domeniul aerospațial. De asemenea, noile tehnologii /.../ din domeniul informaticii, de asemenea, biotehnologiile sunt tehnologii de viitor în care va trebui să investim, chimia, microelectronică, avem foarte multe direcții și, cum să spun, specialiștii noștri acum lucrează mult în proiecte conduse de alte entități, dar ar fi bine să fim noi cei care propunem proiecte și /.../ cercetători din alte ţări să lucreze în proiectele noastre. Spre asta ne îndreptăm strategic.

Realizator: Vă mulțumim pentru prezența la "Apel matinal". Invitatul de astăzi a fost Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.


Etichete exclusiv radioCiprian Telemanministrul cercetăriiapel matinal(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live