Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - Invitat: Cătălin Giulescu, șeful DEP

Invitatul "Apelului matinal" este astăzi chestorul de Poliție Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEP).

 "Apel matinal" - Invitat: Cătălin Giulescu, șeful DEP
FOTO: MAI.

Articol de Radio România Actualităţi, 03 August 2021, 09:37

Primele cărți de identitate electronice din România sunt în această săptămână la Cluj-Napoca în cadrul unui proiect pilot pe care autoritățile vor să-l extindă la nivelul întregii țări.

Noile acte electronice de identitate vor avea dimensiunile unei card bancar, iar pe lângă datele cuprinse într-o carte obișnuită de identitate vor stoca și alte informații digitale ale posesorului. Documentul va putea fi eliberat și pentru copii încă de la naștere și va costa aproximativ 70 lei.

Invitatul "Apelului matinal" este astăzi chestorul de Poliție Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEP). Bună dimineața!

Cătălin Giulescu: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.

Realizator: Ş noi vă mulțumim că sunteți pe frecvențele noastre. Vor fi schimbării fundamentale față de actele curente?

Cătălin Giulescu: Da, cu siguranţă. Am iniţiat un proiect care presupune schimbarea fundamentală a actualelor acte de identitate, sub mai multe aspecte. În primul rând sub aspectul securității. Folosim aici o tehnologie de producție. Trebuie să spun că această carte electronică de identitate este confecționată de partenerii noștri din Compania Națională Imprimeria Națională, datele sunt înscrise pe carte de către colegii noștri de la Centrul Național Unic de personalizare a pașapoartelor simple din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte, iar noi colectăm datele de la cetățeni și prin administrarea bazelor de date creăm seturile de date necesare pentru personalizare.

Realizator: Concret, ce date vor fi incluse în noile cărți de identitate și cât de sigure vor fi aceste noi documente?

Cătălin Giulescu: Legislaţia prevede un anumit se de date. De regulă sunt cele care sunt înscrise şi astăzi pe actuale cărţi de identitate, la care se adaugă data naşterii, pentru că cetățenii, în special cei care își exercită dreptul la liberă circulație în UE, au formulat restricţii în care au arătat că data nașterii este esențială, iar în statele în care își exercită acest drept este oarecum dificil să extragă data nașterii din CNP, ok. Semnătura olografă este pe documentat, și asta este o altă condiție impusă la nivelul altor state membre în care cetățenii circulă, acestea fiind două elemente de notate, plus acel spațiu electronică în care sunt stocate informațiile. Acest suport electronic conține, potrivit unor reguli impuse de UE prin regulamentul 157 din 2019, care de ieri a început să producă efecte juridice pe teritoriul UE, adică se aplică direct, vorbim de imaginea facială și de imaginea a două amprente. Pe lângă funcția de bază a actului de identitate a cărți electronice de identitate, aceea de legitimare , de stabilire a identității, prin aceste elemente înscrise pe carte avem și cea de a doua funcție documentul de călătorie.
Cu această carte electronică de identitate, cetățenii vor putea să își exercite dreptul la liberă circulație în Uniunea Europeană, inclusiv prin traversarea acelor porți de control automat la frontiere. Trebuie spus şi faptul că actuala legislație ne obligă să înlocuim... prin emiterea cărţii electronice de identitate, să înlocuim actualul card naţional de sănătate şi, prin înscrierea unui certificat digital în suportul de stocare al cărţii, cetăţenii vor beneficia şi de servicii eguvernare. În opinia mea, acesta este un prim element care va stimula administrația publică să deschidă așa-numitele ghișee virtuale, în sensul în care actualele ghișee tipice pe care le avem în administraţia publică vor trebui să fie dublate de cele virtuale, pe care cetăţenii le vor accesa de la distanță.


Realizator: Dar, am spus că este un proiect-pilot. În această săptămână vor fi primele cărți de identitate electronice, la Cluj-Napoca. Când va începe efectiv emiterea și eliberarea noilor cărți de identitate la nivelul întregii țări?

Cătalin Giulescu: Proiectul potrivit Legii 162 din 2020, termenul de implementare al acestui proiect este de 18 luni. În sensul în care de la emiterea primei cărți de identitate, legea stabilește un termen de 18 luni până la generalizare. Ce ne-am propus noi este, în primul rând, inițierea emiterii cărţii de identitate pentru persoanele majore. Probabil într-un interval de două luni vom începe să le emitem pe cele pentru grupa de vârstă 14 - 18 ani. Acolo certificatul digital, de care spuneam, trebuie..., este un picuț diferit și mai avem de lucru întrucât aceste persoane nu au capacitate de exercițiu deplină, după care într-un interval de două luni vom începe să emitem și pentru grupa de vârstă 0 - 14 ani, acelea fiind opționale, doar dacă părinții își doresc pentru copii emiterea acestor cărți electronice de identitate, care vor putea să călătorească în străinătate. Deci, intr-un interval de aproximativ patru-cinci, luni vom pune în circulație doar aici în Municipiul Cluj-Napoca aceste cărți electronice de identitate pentru toate grupele de vârstă. Le vom testa în utilizare, pentru că pe noi ne interesează să vedem cum interacţionează cetățenii cu infrastructura pe care noi o punem la dispoziție pentru a seta toate elementele.

Realizator: Dar spuneți-mi un lucru! Este obligatorie preschimbarea cărții de identitate?


Cătalin Giulescu: Schimbarea cărţii de identitate nu este obligatorie. Regulamentul de care vă spuneam mai devreme stabilește un termen de tranziție până la data de 3 august 2031. Deci, în continuare, începând chiar de astăzi, la nivel naţional se vor emite în paralel şi cărţile de indentitate în formatul actual, dar vor avea teremen de valabilitate până maxim 3 august 2031, astfel, la momentul respectiv, natural, pe parcursul expirării acestora, să se treacă natural la cartea electronică de identitate.

Realizator: Şi cei care vor să aibă noua formă, cei din Cluj-Napoca, ce trebuie să facă? Unde să se adreseze?

Cătalin Giulescu: Există o platformă de programare specială pentru cartea electronică de identitate, pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca vor găsi un link dedicat, deci pe site-ul primăriei există un programator pentru actualele cărţi de indentitate şi un link dedicat pentru cărţile electronice de identitate, în fiecare zi se deschide o nouă posibilitate de programare pentru o zi. Trebuie să spun că, ieri, la ora 18:45 programările erau complete pentru următoarele 30 de zile. În dimineaţa aceasta s-a deschis o nouă zi, există şi astăzi posibilitatea pentru probabil 3 septembrie, pentru programări şi noi ne-am propus ca, începând cu data 15 septembrie, dacă testele tehnice iniţiale ne permit, să mărim ritmul de programare, astfel încât ne-am propus ca anul acesta, doar în municipiul Cluj-Napoca să emitem 5.000 de cărţi electronice de indentitate, asta înseamnă până la finalul lunii decembrie.

Realizator: Dar spuneţi-mi un lucru, dacă mie îmi expiră cartea de identitate la anul, eu pot acum să optez pentru cea nouă?

Cătalin Giulescu: Potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii pot opta oricând pentru preschimbarea documentului de indentitate actual, indiferent de perioada rămasă până la expirare, dar, aşa cum am precizat şi în comunicatele pe care le-am dat ieri, îi stimulăm pe cetăţenii cărora le-a expirat, vor avea întâietate cetăţenii cărora le expiră documentul de identitate, dar nu-i vom refuza nici pe cei care vor să-şi preschimbe anticipat documentul de indentitate.

Realizator: Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal"! Invitatul de astăzi a fost chestorul de poliţie Cătalin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

(RS)

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
România 19 Aprilie 2024, 23:38

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş

La altitudini mai mici, pericolul este redus, de gradul întâi.

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii