Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: Adrian Oros, ministrul agriculturii

România înregistrează în acest an producții record de grâu și de floarea soarelui cu o creștere semnificativă față de anul 2020.

Apel matinal - Invitat: Adrian Oros, ministrul agriculturii
Ministrul agriculturii, Adrian Oros. FOTO: facebook.com/nechitaadrianoros.

Articol de Cătălin Cîrnu, 19 August 2021, 10:47

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 august, ora 08:28) - Apel matinal - Realizator: Cătălin Cârnu - România înregistrează în acest an producții record de grâu și de floarea soarelui cu o creștere semnificativă față de anul 2020. Lipsa unor unități de procesare la nivel național conduce însă la vânzarea materiei prime către țări din Uniunea Europeană și nu numai. În plus, într-un recent raport privind culturile agricole la nivel internațional, România a fost singura țară cotată cu un rating de recoltă de nivel excepțional, o poziție care arată potențialul deosebit de care beneficiem în acest moment. Discutăm pe această temă și nu numai alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Bună dimineața!

Adrian Oros: Bună dimineaţa!

Realizator: Domnule ministru, ce înseamnă aceste performanțe pentru agricultura, dar și pentru fermierii din România?

Adrian Oros: Ratingul excepțional pentru recolta agricolă din 2021 acordat României iată că este confirmat de rezultatele obținute de către fermierii români. Aceasta, în opinia mea, reprezintă trei lucruri. În primul rând că este nevoie de apă - anul acesta am avut apă, și că trebuie urgent să avem o strategie finanțată consistent pentru a gestiona apa, în general, dar și apa pentru agricultură; apoi demonstreazăde potențialul imens pe care îl are agricultura românească, dar demonstrează și faptul că fermierii români pot contribui esențial la securitatea alimentară și că ei, atunci când au acces la apă, știu să facă agricultură performantă şi să aibă producţii semnificative. Asta am învăţat noi anul acesta comparativ cu anul trecut, când nu a fost apă suficientă și în unele zone din țară a fost o secetă pedologică foarte mare, iar producţiile au scăzut semnificativ.

Realizator: A fost o secetă cumplită, da, într-adevăr în 2020. S-a tot discutat şi se tot discută de ani buni despre irigații, despre sisteme de irigații, știm bine ce s-a întâmplat şi cu PNRR. Până la urmă, când se vor rezolva astfel de probleme sau, altfel spus, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în acest moment derulează astfel de proiecte privind măcar în sectorul irigațiilor?

Adrian Oros: Sigur, toate aceste prouecte se derulează, dar se derulează într-un anumit ritm, pentru că banii alocaţi nu sunt suficienţi şi atunci când a început acest program de reabilitare as infrastructurii de irigaţii, în 2017, sigur, s-a făcut o lege care spunea că trebuie cheltuit un miliard de euro în 4 ani pentru a reabilita sistemul de irigaţii care să deservească o suprafaţă de un milion de hectare. S-au alocat în primii 3 ani 526 de milioane, respectiv 170 şi ceva de milioane pe an - foarte puţin. Anul trecut şi anul ăsta am dat mai mult, 300 de milioane, tot puţin faţă de cât ar fi fost necesar. De aceea eu m încercat să prind aceste lucrări de irigaţii în PNRR pebtru că avem nevoie de sume mai consistente şi investite cât mai urgent. Noi continuăm să căutăm resurse, am lansat şi o invitaţie către cei care vor să vină într-un parteneriat public privat cu noi, pentru că am observat că în ultima perioadă tot mai multă lume - şi aici mă refer şi la investitori privaţi, dar şi la companiile de stat care activează în domeniul energiei verzi cumpără terenuri ca să monteze acele panouri solare./amirea/sdm2/ I-am invitat să monteze acele panouri solare pe suprafaţa canalelor noastre - sunt diverse soluţii... Am avut întâlniri cu foarte multe entităţi care se ocupă cu așa ceva și în contrapartidă să repare, pe banii lor și pe soluțiile noastre, să repare aceste canale de irigații.

Realizator: Da... Montarea panourilor solare duce la eliminarea terenurilor arabile, să le spunem așa. Dar vorbeaţi de bani mai devreme; se așteaptă rectificarea bugetară. Ştiu că și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a cerut suplimentarea bugetului ministerului. Care sunt domeniile vizate?

Adrian Oros: Păi, sigur, în primul rând am cerut bani pentru a acoperi acciza la motorină - acolo era o restanță, pentru registrele genealogice la animale, pentru finalizarea acordării ajutorului național tranzitoriu, dar și pentru suplimentarea atât pentru lucrările de îmbunătățiri funciare, cele la care ne refeream, dar și la sistemul național antigrindină, pentru că şi acolo anul acesta au fost suplimentare cu acest sistem național antigrindină și acolo mai avem nevoie de bani. Acestea ar fi cele mai mari, cele mai mari urgențe.

Realizator: Ne bucurăm de recorduri pe care le-am semnat, iată, le-am înregistrat în acest an 2021 cu producții record de grâu, dar există acest paradox, și nu de ieri, de azi, România este grânarul Europei, dar a ajuns să importe pâine și asta pentru că de fiecare dată grâul pleacă în exterior și de acolo, pe bani mai mulți, apropo de deficitul comercial, se întorc produse congelate. Credeți că se poate rezolva la un moment dat această problemă?

Adrian Oros: Da, sigur că poate rezolva și singurul mod în care statul poate interveni este să intervină prin a sprijini pe cei care doresc să facă investiții în depozitare și procesare. Şi noi tocmai am lansat în această perioadă programul de tranziție pe 2021-2022, unde din cele 3,2 miliarde euro alocate pentru următorii doi ani pentru investiții am prins 1.100.000.000 doar pentru depozitare și procesare în fermă. Adică fermierii, sigur, unii singuri care sunt mai mari, ceilalți care sunt mici neapărat în cooperative sau grupuri de producători, să acceseze bani cu o intensitate de sprijin între 50 până la 90% bani europeni, pentru a-şi face aceste facilități de depozitare și procesare, unde să aducă valoare adăugată producției primare care, iată, ei reuşesc să o facă atunci când condițiile pedoclimatice le permit. Deci asta facem în această perioadă, finanțăm consistent și sprijinim pe cei care doresc să investească în depozitare și procesare./ilixandru/dstanesc

Realizator: Şi dacă tot aţi amintit de finanţări, mai devreme am ascultat un reportaj din judeţul Ialomiţa cu crescători de bovine. Anul acesta, din câte am înţeles de la ei, subevnţia a devenit simbolică. În trecutul apropiat, valoare era de 100 de euro pentru fiecare cap de bovină. Cum s-a ajuns la această sumă?

Adrian Oros: Este foarte bine că m-aţi întrebat. Acest ajutor naţional tranzitoriu, pentru că vorbim aici de "subvenţia mică", aşa cum spun fermerii... Sunt două tipuri de subvenţii, este "subvenţia mare", care o dăm ca sprijin cuplat zootehnic, din bani europeni, care este mult mai consistentă şi, care, se primeşte în fiecare an, şi "subvenţia mică", acest ajutor naţional tranzitoriu, care trebuia să se finalizeze, conform negocierilor, începute, atunci, în 2007, la intrarea în Uniunea Europeană, să se finalizeze în anul 2020. Anul trecut, în timpul negocierilor cu Comisia Europeană pentru viitoarea politică agricolă comună, cinci ţări, printre care şi noi, am negociat să putem da în continuare această "subvenţie mică" sau "ajutor naţional tranzitoriu" şi pentru perioada 2021 - 2027 şi anul trecut am reuşit să dăm în cuantumul normal cu care fermierii erau obişnuiţi. Anul acesta, pentru că bugetul a fost doar 60%, şi această subvenţie se dă din bugetul naţional, ea a fost diminuată şi, de asemenea, aşteptăm rectificarea de buget ca să facem o completare. Dar aici este foarte important de spus, pentru că sunt foarte mulţi femieri supăraţi pentru această "subvenţie mică" pe care n-au primit-o şi pe care nici n-o să o primească, pentru că era vorba de anul istoric 2013 şi foarte mulţi fermieri, adică 17.000 de fermieri primeau această subvenţie în mod nemeritat, pentru că în 2013 ei erau înregistraţi cu un anumit număr de animale, iar acum nu mai au niciunul, şi au primit timp de 7-8 ani această subvenţie. Am transformat această subvenţie anul acesta în sprijin pentru COVID, astfel încât doar cei care au animale acum în ferme primesc, în următoarele săptămâni, această subvenţie. Şi supărarea cea mare vine mai ales din această parte a fermierilor care nu mai au bovine.

Realizator: Altfel spus, s-a plătit acea sumă de 100 de euro pe cap de bovină pentru animalele înregistrate în urmă cu ceva ani...

Adrian Oros: 2013.

Realizator: ... în 2013, iar acum subvenţia a devenit simbolică, de aproximativ 1 euro, pe lângă ajutorul de care vorbeaţi, legat legat de pandemia de coronavirus?

Adrian Oros: Da, a devenit simbolică pentru cei care nu mai au animale, doar figurau...

Realizator: În acte.

Adrian Oros: ... în baza de date cu animale în 2013. Pentru ceilalţi, subvenţia va fi mult mai mare decât 1 euro, dar mai mică decât de obicei, până la rectificarea bugetară, dar vor primi doar cei care acum au animale în ferme.

Realizator: Să aşteptăm rectificarea bugetară şi cu siguranţă ne vom reîntâlni şi aici, la "Matinal". Mulţumesc pentru prezenţă!

Adrian Oros: Şi eu vă mulţumesc!

Realizator: Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros. Aşteptăm rectificarea bugetară şi cu siguranţă ne vom reîntâlni cu ministrul agriculturii, tocmai pentru că fermierii, care, între timp, ne-au trimis şi foarte mesaje, vor să cunoască şi alte amănunte.

Transcriere realizată de agenția de presă RADOR.

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
România 25 Aprilie 2024, 17:00

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern

În cadrul ședinței de guvern, care s-a desfășurat la Timișoara, au fost aprobate mai multe acte normative.

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
România 25 Aprilie 2024, 16:48

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate

Două blocuri de locuințe au fost evacuate preventiv. S-a format un crater cu adâncimea de aproximativ doi metri pe o...

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
România 25 Aprilie 2024, 15:58

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița

Fermierii spun că ajutorul venit de la stat este binevenit, în condițiile în care acești porci se cresc mult mai greu.

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
România 25 Aprilie 2024, 15:43

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti.

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
România 25 Aprilie 2024, 15:20

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv

Guvernul a aprobat 7 proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba.

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv