Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 August 2019
Vizualizari: 296
Comentează add

Oficial un număr de 700.843 de cetățeni români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

"Apel matinal" cu președintele Autorității Electorale Permanente

radiojurnal

Oficial un număr de 700.843 de cetățeni români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS, pașaport simplu electronic pentru românii din străinătate.

Pentru exercitarea dreptului de vot al conaționalilor noștrii organizatorii au pus la dispoziție cel puțin două formule de exprimare: votul la secţie și cel prin corespondență.

Ca să votezi ca român în străinătate trebuie să te înregistrezi electronic până la data de 11 septembrie, anul curent. În cadrul unui interviu la RRA, președintele Autorității Electorale Permanente Constantin-Florin Mitulețu-Buică a fost întrebat ce trebuie să facă un român din străinătate care dorește să voteze la alegerile din noiembrie?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: În paşi simpli: Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit legii, a înființat platforma "votstrăinătate.ro", pe care cetățenii se pot înregistra pentru a crea o secție de votare la cel puțin 100 de cetăţeni pe localitate sau pe grup de localităţi sau cea mai eficientă procedură de vot la distanță: vot prin corespondență. La fel cetățenii se înregistrează pe aceeași platformă, "votstrăinătate.ro", şi actele de votare și buletinul de vot se duce la el acasă, la cetățean.

Realizator: Până vineri, 9 august, pe portalul "votstrăinătate.ro" se înregistraseră peste 10.400 de români, 5.471 pentru a vota la o secție de votare și 4.937 pentru votul prin corespondență. Acum să ne spuneți dumneavoastră dacă e mult, e puțin?

Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La acest moment sunt 16.203 de cereri depuse pe platforma Autorităţii Electorale Permanente - 8.224 pentru o secție de votare, 7.979 pentru votul prin corespondență. Având în vedere că în 2016 au fost 9.000 și ceva de alegători care au cerut votul prin corespondență, acum, la aproape două săptămâni de la înregistrare, sunt 8.000. Speranța mea este că va crește solicitarea pentru votul prin corespondență, cât și pentru secția de votare dar, într-adevăr, nu suntem mulțumiţi ca autorităţi. Eu, ca preşedinte al Autorităţii, am văzut coadă la secția de votare de la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul consultativ convocat de preşedintele României, unde au reuşit să voteze aproape 400.000 de cetățeni. În principiu mi-aş dori ca cel puţin aceşti cetăţeni care au suferit și au stat la secția de votare sau cel puțin cei care nu au reușit să voteze, că au fost câteva mii de cetățeni care nu au reuși să voteze, să se înregistreze, să le trimitem buletinele şi actele de votare acasă, respectiv votul prin corespondenţă, care este la fel cu o procedură de vot foarte eficientă la distanţă.

Realizator: Ştiu că la granițele țării continuă campania prin care toți românii care vin în țară, măcar pentru a-și petrece o perioadă din vacanță, sunt informați, primesc şi broșuri - apropo de acest portal "votstrăinătate.ro", dar o teamă printre unii români din străinătate este alimentată și de culegerea informațiilor personale care ar ajunge la ANAF, de exemplu, pentru recuperarea unor creanțe. Este posibilă și o astfel de situație?
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Nu este posibilă o astfel de situaţie, doarece evidența AEP, numită Registrul Electoral, este doar la dispoziția AEP și, la acest moment, așa cum arată cadrul legislativ, nu mai au acces autoritățile publice locale și alte autorități la informațiile din registru, ci sunt disponibile doar Autorității şi Ministerului Afacerilor Externe pentru acest proces electoral, dar, în general, doar pentru procesele electorale.

Realizator: Spuneţi-ne dacă la votul expediat prin corespondență plicurile se pot rătăci?
Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Dacă vorbim de o procedură simplificată prin care Poșta Română..., Autoritatea Electorală Permanentă prin intermediul Poștei Române comunică documentele de votare pentru votul prin corespondență și există procedura simplificată ca actele să se întoarcă tot pe cheltuiala statului prin intermediul Poștei Române la Biroul Străinătate pentru votul prin corespondență există și posibilitatea ca cetățeanu să trimită actele de votare la Misiunea Diplomatică, fie prin poștă, fie să le depună personal la cea mai apropiată misiune diplomatică, acolo unde are statul gazdă.

Realizator: Cu siguranță toți ascultătorii noștri din diaspora, evident care sunt pe frecvențele Radio România Actualități - "românia-actualități.ro" este adresa de online - au luat, iată, la cunoştinţă de toate aceste precizări. Vă mulțumim pentru prezență la "Apel matinal". Să știți că am intrat și eu pe portal "votstrăinătate.ro"; pot să garantez, el funcționează la parametrii optimi.


Etichete apel matinalalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live