Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

13 Decembrie 2021
Vizualizari: 463
Comentează add

Invitatul "Apelului Matinal" a fost consilierul prezidențial Luminița Odobescu din cadrul Departamentului Afaceri Europene al Președinției României.

Apel matinal - Consilierul prezidenţial Luminiţa Odobescu

catalin-cirnu

 Luminița Odobescu. Foto: Agerpres

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 decembrie, ora 8:30) - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Diplomația energetică poate fi, mai ales pe fondul evoluțiilor tot mai complicate din ultima perioadă, una dintre soluțiile viitorului, iar dacă România are în vedere atingerea independenței energetice, în câțiva ani, așa cum afirmau recent liderii de la București, recursul la experiența școlii diplomatice românești în domeniu este mai mult decât necesară. Mărturiile a peste 60 de personalități importante în relațiile internaționale, diplomația energetică, dar și memoria Holocaustului au contribuit la pregătirea Trilogiei Mihnea Constantinescu, Emblematic România, despre care vorbim astăzi, într-un context european extins, cu invitatul "Apelului Matinal", consilierul prezidențial Luminița Odobescu din cadrul Departamentului Afaceri Europene al Președinției României. Sărut mâna, doamnă.

Luminiţa Odobescu, consilier prezidenţial: Bună dimineaţa şi mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Ne reîntâlnim aici, la Matinal, cred, după aproximativ doi ani de când România a avut președinția Uniunii Europene, sper că vă amintiţi acele momente extraordinare pentru ce a însemnat România la nivelul Uniunii Europene. Dar am o curiozitate, apropo de diplomație: cât de mult contează fiecare negociere, fiecare contact pe care oamenii din diplomație îl au în anumite momente ale întâmplărilor de pretutindeni?
Luminiţa Odobescu: Este foarte importantă astăzi. Ne aducem cu toţii aminte despre Mihnea Constantinescu și nu este simplu să vorbim despre Mihnea Constantinescu, despre omul de excepție, despre diplomatul excepțional care a fost Mihnea Constantinescu. Nu este simplu, pentru că amintirea lui este prezentă, iar cuvintele nu pot să reflecte întotdeauna ceea ce simțim, însă știm cu toții că ne lipsește; ne lipsește răbdarea, calmul, capacitatea lui de a aduna oamenii, de a-i ghida și de a găsi soluții. Și revin la întrebarea dumneavoastră... Acestea sunt momente evident unice în viața unui diplomat, negocierile... De la Mihnea am învăţat întotdeauna că e foarte important să discutăm cu toată lumea, să găsim soluții, iar noi, ca diplomaţi, practic, suntem obligați să lăsăm ușa deschisă și evident să ne consultăm întotdeauna cu partenerii noştri strategici de la Bruxelles sau de la Washington. Sunt câteva elemente cu care aş vrea să încep discuţia noastră, pentru că e foarte dificil să îl definim pe Mihnea diplomatul și avem aceste principii clare şi simple care ni le-a lăsat nouă, tuturor celor care am lucrat cu el în Ministerul de Externe./csimion/gpodea/
Realizator: Este foarte interesant ceea ce îmi spuneți, să le reamintesc ascultătorilor mai puțin familiarizați că ambasadorul Mihnea Constantinescu ar fi împlinit 60 de ani. S-a stins acum trei ani, dar, repet, ceea ce este foarte interesant, cam toți, nu am auzit pe nimeni vorbind altfel decât aţi făcut-o dumneavoastră în cele două minute anterioare, despre un ilustru reprezentant al diplomației din România. Ce ar mai trebui reținut în actualul context internațional tot mai dificil, raportându-ne, evident, la cel care a fost ambasadorul Mihnea Constantinescu?
Luminița Odobescu: Mihnea Constantinescu a fost întotdeauna adeptul securității energetice, un subiect de actualitate, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă astăzi la nivel internațional sau în plan european, iar conceptul de securitate energetică ca parte, până la urmă, a securității noastre în general este esențial și cu toţii am fost, pot să spun, educați în acest fel./dpop/gpodea/ Mihnea ne-a ajutat și a fost extrem de implicat în fixarea acestor obiective legate de diversificarea surselor de energie și de reducerea dependenţelor. Vorbesc despre Mihnea pentru că a fost colegul meu și nu pot să vorbesc decât despre el ca un prieten drag, prezent în activitatea noastră de zi cu zi. El a jucat un rol esențial în ceea ce a însemnat consolidarea sistemului energetic național, pentru că avea experiență, avea profilul necesar și avea și autoritatea. El a fost cel care a creat acest grup la nivel înalt pentru securitate energetică, unde a adus împreună la masa negocierilor pe toți decidenții din sector, de la administrație, autorități, companii./dpop/ În acest grup de lucruri discutam periodic dosarele de actualitate, chestiunile esențiale legate de securitatea energetică. Odată ce ajungeam la o concluzie, erau supuse, evident, spre aprobare și odată aprobate, practic toată lumea vorbea cu o singură voce. Coerența era asigurată în relațiile cu partenerii externi, negocierile de la Bruxelles, pentru că a fost periodic implicat în negocierile de la Bruxelles pentru asigurarea acestui obiectiv de securitate energetică nu numai la nivel național, dar și la nivel european. Discuțiile, evident, erau extrem de detaliate, îmi aduc aminte că am învățat foarte multe detalii tehnice./dpop/gpodea/ Toată lumea se pregătea în detaliu pentru aceste reuniuni și, ceea ce spuneam, întotdeauna, odată ce aveam o decizie, vorbeam cu toții aceeași voce în relația cu partenerii noștri externi.
Realizator: Da, ar fi minunat să se întâmple în toate sectoarele de activitate așa. Dar îmi amintesc, totuși, că ați fost ambasador al României la Uniunea Europeană, sunteți un diplomat de carieră și vă întreb: cât de important este pentru viitorul continentului, pentru viitorul Europei mai ales acest segment energetic în soluționarea unor crize care apar, și mă gândesc chiar și la cea identitară, în relațiile cu Bruxellesul în tot ceea ce se întâmplă la final de an 2021?
Luminița Odobescu: Sectorul energetic este esenţial pentru viața de zi cu zi. Ați văzut și dumneavoastră impactul creșterii prețurilor la energie din ultima perioadă, asupra consumatorilor, dar și asupra competitivității economiei, a competitivității companiilor. Efectul este unul direct și este nevoie să găsim soluții imediate, pe termen scurt, dar și pe termen lung și chiar soluții care să țină cont, în contextul actual, și de obiectivele noastre în materie de schimbări climatice. Avem foarte multe propuneri legislative la momentul actual pe masă, care sunt în curs de negociere la nivel european. Acest subiect va fi din nou dezbătut de către liderii europeni, la Consiliul European din această săptămână, care arată încă o dată importanța sectorului energetic, cum am spus, pentru viața noastră de zi cu zi, pentru că atunci când avem securitate energetică, practic, putem să vorbim și de o securitate a economiei noastre în general.
Realizator: Apropo de angrenajul politic și diplomatic european, în acest moment care ar trebui să fie obiectivele României sau care sunt ele?
Luminiţa Odobescu: Obiectivele României sunt legate evident de modernizarea sectorului energetic naţional. Resursele financiare există prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care urmează să fie implementat în perioada următoare, dar nu numai prin Planul Național de Redresare şi Reziliență, sunt și fondurile europene care sunt puse la dispoziție. În egală măsură este extrem de important să urmărim, la nivel european, acest obiectiv de diversificare a resurselor energetice, de investiții în resurse regenerabile și de reducere a dependențelor de către actorii externi.
Realizator: Vă mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal".
Luminiţa Odobescu: Şi eu vă mulţumesc şi vă mulţumesc că ne-aţi dat ocazia să vorbim din nou despre Mihnea Constantinescu. Ştim cu toții cât de important a fost pentru el sectorul energetic și este important ca astăzi să ne aducem aminte de cel care a fost colegul nostru Mihnea Constantinescu.
Realizator: O scurtă evocare, într-adevăr, a unui ambasador de excepție. Despre securitatea energetică am vorbit alături de invitatul de astăzi, Luminița Odobescu, din cadrul Departamentului Afaceri Europeane al Președinției României, cu multă cu multă emoție în glas.
 

Etichete Apel matinalonsilier prezidenţialLuminiţa Odobescu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live