Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERNET CAFÉ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

4 Octombrie 2015
Vizualizari: 1279
Comentează add

Documentarul pune în undă poveștile unor oameni care și-au dedicat întreaga viață înțelegerii, cercetării și prezervării acestui element esențial vieții

APA ESTE VIAȚĂ APA ESTE VIAȚĂ - Conține audio

sorina-man

 

Toată lumea știe că fără apă viața nu este posibilă. Cu toate acestea mulți oameni ignoră acest adevăr și continuă să risipească ori să polueze această resursă vitală. Este nevoie de mai multă educație?

Ce se întâmplă în zona Deltei Dunării și a Mării Negre?

Mihaela Cândea, director executiv al organizației ecologiste Mare Nostrum,  spune cu tristețe :"Impresia generală este că marea înghite toate deșeurile noastre. Ea face acest lucru dar cu un preț. Marea este un ecosistem destul de bine închegat care de multe ori ne-a arătat că se descurcă și singură, numai că în anumite momente , ca orice organism care se luptă cu boala, obosește și nu mai poate."

Figură emblematică a Deltei Dunării, multiplu campion olimpic și mondial, o legendă a sportului românesc - Ivan Patzaichin avertizează : "Delta s-a schimbat mult în ultimii 50 de ani și dacă nu facem nimic special pentru a o proteja probabil că nepoții sau strănepoții noștri o vor cunoaște doar din poze." El este acum și campion al acțiunilor de prezervare a acestei minuni a naturii și este convins că puterea exemplului în educație este determinantă.

O parte semnificativă a României se confruntă cu fenomenul aridizării iar activitățile umane sunt cauza principală. Defrișările exagerate, suprasolicitarea solului, poluarea chimică sunt principalii factori antropici. Tot mai multe comunități se confruntă cu lipsa cronică a apei, chiar și în zonele deluroase. Ce e de făcut? De strategii nu ducem lipsă. Specialiștii spun că soluțiile sunt cunoscute dar ....nu sunt puse în practică. 

AUDIO (varianta în limba română, difuzată joi 1.10.2015, sub genericul DOCUMENTARELE RRA)

Documentarul are și o variantă în limba engleză, o producție cu care Radio România a contribuit la realizarea proiectului internațional Radio Everyone.

WATER is LIFE...

You can learn it from the books but it's more convincing from life itself. Listening to people dedicating their entire life to understanding, researching and preserving the wonders of the sea, rivers and pounds in Romania gives you a strong argument for joining the club! An invitation for every listener!

 
When, on the other hand, one ignores or breaches the natural laws preserving the gift of water, one gets into the realm of poverty and trouble. That too is a lesson of life learned the hard way by some communities in Romania.
 

So, WATER IS LIFE, provided we are wisely taking good and loving care of it.

AUDIO ( varianta în limba engleză)


Etichete exclusiv radiodocumentarRadio EveryoneRadio RomâniaapăMarea NeagrăDelta DunăriiMare NostrumOlteniadeșertificarearidizareirigații

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live