Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anul şcolar vine cu schimbări pentru elevi şi părinţi

Luni sunt aşteptaţi la şcoala aproape trei milioane de elevi, dintre care 127.000 la clasa pregătitoare şi 186.000 în clasa a XII-a.

Anul şcolar vine cu schimbări pentru elevi şi părinţi
Foto: Arhivă.

Articol de Paul Poteraşi, 16 Septembrie 2012, 14:31

Elevii se întorc de luni la şcoală.

Pentru că şcoala începe mai târziu cu o săptămână faţă de cum era programat, la 17 septembrie şi nu la 10 septembrie, elevii vor trebui să recupereze această săptămână în primăvară, când vor avea o vacanţă cu o săptămână mai scurtă.

Ministerul educaţiei a hotărât că în luna aprilie 2013, elevii să aibă numai o săptămână de vacanţă şi o altă săptămână de activităţi extracurriculare, denumită "Să ştii mai multe, să fii mai bun!", în care nu vor merge la şcoală, ci la muzeu.

Luni sunt aşteptaţi la şcoala aproape trei milioane de elevi, dintre care 127.000 la clasa pregătitoare şi 186.000 în clasa a XII-a.

Potrivit redactor Radio România Actualităţi, Cristina Iliescu, noul an de învăţământ vine cu o premieră: clasa pregătitoare se mută de la grădiniţe la şcoala generală, potrivit noii legi a educaţiei, intrată în vigoare anul trecut.

Achiziţionarea mobilierului şcolar adecvat vârstei copiilor din clasa pregătitoare nu este finalizată la această dată.

Furnizorii nu au respectat prevederile contractuale, fiecare director de şcoală fiind nevoit în această situaţie să găsească soluţii temporare.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Fedorca, susţine că peste 1.500 de bănci nu vor ajunge în şcoală.

"Asta nu înseamnă că aceşti copii nu vor avea bancă. Au luat cu împrumut de la alte unităţi care aveau în plus, au luat de la grădiniţe care au avut grupă pregătitoare mobilierul până ce acest mobilier va ajunge", a spus Stelian Fedorca.

Adaptarea grupurilor sanitare vârstei copiilor nu este nici ea soluţionată la această dată.

Aceasta intră în responsabilitatea primăriilor, care susţin că nu dispun de fonduri suficiente pentru a rezolva această problemă, astfel încât copiii din clasa pregătitoare vor folosi aceleaşi toalete pe care le vor folosi şi adolescenţii de 16-18 ani.

Oficialii ministerului educaţiei susţin că la clasa pregătitoare vor preda numai cadre didactice calificate şi instruite special pentru această clasă.

În clasa pregătitoare, copiii vor învăţa tot ceea ce le este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I.

Nu vor da niciun fel de testări, nu vor primi note sau calificative.

Noul an ar putea veni cu bacalaureatul profesional

Noul an şcolar ar putea veni şi cu un nou examen de bacalaureat pentru elevii care vor absolvi în acest an clasa a XII-a.

Senatul, care este for decizional în această privinţă, a amânat pentru săptămâna viitoare un vot în privinţa proiectului de lege care introduce bacalaureatul profesional.

Rezultatele slabe obţinute şi anul acesta la examenul de bacalaureat au determinat ministerul educaţiei să propună introducerea unui aşa numit bacalaureat profesional, un examen mai puţin dificil care să le permită elevilor să acceadă mai uşor pe piaţa muncii.

Senatorii opoziţiei au criticat marţi această iniţiativă, pe care o consideră o cale spre legiferarea mediocrităţii.

Bacalaureatul naţional rămâne în aceeaşi structură şi cu acelaşi conţinut ca în ultimii trei ani.

Bacalaureatul profesional introdus printr-un amendament dă acces la piaţa muncii, a afirmat ministrul învăţământului, Ecaterina Andronescu.

"Dacă bacalaureatul naţional prin diplomă reprezintă permisul de acces în învăţământul superior, bacalaureatul profesional dă doar dreptul de acces pe piaţa muncii şi, în plus, prin modul în care este gândit ca şi conţinut, adaugă, la competenţe, competenţe profesionale pentru cel care obţine o asemenea dipomă", a declarat Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi: Bac-ul profesional, "permisul de acces pe piaţa muncii".

Sistemul de învăţământ "ar trebui să facă o analiză sinceră şi lucidă"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a adresat, sâmbătă, un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar, arătând că se roagă lui Dumnezeu să îi binecuvinteze pe elevi, profesori, preoţi şi părinţi, dar şi pe toţi cei care, într-un fel sau altul, sunt angajaţi cu multă dăruire în actul educaţional şi de formare spirituală.

Patriarhul a subliniat că sistemul de învăţământ ar trebui să facă o analiză sinceră şi lucidă, în contextul rezultatelor deosebit de slabe înregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50 la sută.

"Cauzele eşecului din şcoala românească sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost şi vor mai fi analizate de specialiştii din diverse instituţii abilitate, în special inconsecvenţa şi instabilitatea sistemului educaţional.

"La acestea se mai adaugă şi criza spirituală şi morală din societatea românească", arată patriarhul în mesajul transmis şcolii.

PF Daniel consideră că lipsa de valori perene, de repere credibile şi de motivaţii solide din societatea şi şcoala românească a atins cote alarmante, iar acumularea de valori intelectuale este tot mai mult înlocuită cu acumularea de bunuri materiale, "încât astăzi nu mai valorează mult o cultură aleasă, ci doar o avere frumoasă".

"Iar dictonul "cine are carte, are parte", nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregătiţi sunt prea puţin plătiţi.

"Prin urmare, acum "cine are carte, pleacă departe", adică în străinătate", a mai arătat patriarhul în mesajul său.

PF Daniel subliniază că tinerii şi copiii sunt cei mai vulnerabili la schimbările societăţii, iar abandonul şcolar, destrămarea familiilor, sărăcia, şomajul, plecarea părinţilor la muncă în străinătate, delicvenţa şi violenţa juvenilă, nesiguranţa zilei, incertitudinea viitorului se constituie în tot atâtea cauze ale crizei educaţiei în şcoală şi în familie.

Probleme în unele judeţe la începutul anului şcolar

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cristina Sabău, în cinci comune din Bistriţa-Năsăud sunt microbuze şcolare pentru transportul elevilor, dar nu sunt şoferi care să le conducă.

Este vorba de comunele Budacu de Jos, Ilva Mică, Miceştii de Cîmpie, Parva şi Milaş unde, din cauza posturilor blocate, nu au putut fi angajaţi şoferi, dar prefectura Bistriţa-Năsăud a cerut deblocarea unor posturi pentru a se putea face angajări.

În Bistriţa-Năsăud sunt 76 microbuze şcolare din care 62 sunt în stare de funcţionare, respectiv 47 în proprietatea primăriilor şi 15 în proprietatea şcolilor.

Şi în judeţul Teleorman există anumite probleme după cum ne-a precizat corespondentul Radio România Actualităţi, Emil Talianu.

În anul scolar 2012-2013 în judeţul Teleorman, din cele 385 de unitaţi de învaţamânt existente, 43 nu au obţinut autorizaţia sanitara de funcţionare.

Cauzele - nu s-a reuşit aducerea apei curente şi realizarea canalizării.

De fiecare unitate de învăţământ va răspunde un poliţist

Odată cu începutul anului şcolar 2012/2013, ministerul administraţiei şi internelor a adoptat o nouă strategie de asigurare a măsurilor de ordine publică şi siguranţă în preajma unităţilor de învăţământ.

Măsurile avute în vedere vizează, în special, creşterea responsabilităţii unităţilor de Poliţie, în cooperare directă cu reprezentanţii şcolilor şi liceelor.

În acest sens, va fi desemnat câte un poliţist responsabil pentru fiecare unitate de învăţământ, aceştia urmând să facă parte şi din Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, constituită la nivelul unităţii şcolare.

Poliţistul va lua contact cu directorii şcolilor, cu responsabilii firmelor de pază, acolo unde acestea există, şi vor realiza împreună o analiză de risc privind vulnerabilităţile în ceea ce priveşte siguranţa copiilor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Strategia comună de acţiune a Poliţiei şi Jandarmeriei, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor care privesc ordinea publică, cuprinde măsuri concrete de sporire a siguranţei în zona şcolilor, prin patrulare.

Astfel, poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi în zona şcolilor şi liceelor la momentele intrării şi ieşirii de la ore, vor verifica modul cum este asigurată paza internă la şcolile care au astfel de sisteme şi vor desfăşura acţiuni preventive, inclusiv aspecte ce ţin de siguranţa rutieră.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
România 24 Aprilie 2024, 22:34

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României

Achiziţiile publice și regimul de penalizare a plăţilor întârziate sunt domeniile reclamate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției