Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bac-ul profesional, "permisul de acces pe piaţa muncii"

Începând cu 2013, cei ce nu doresc să susţină bacalaureatul naţional vor putea opta pentru o nouă formă de recunoaştere a studiilor liceale, aşa-numitul "bacalaureat profesional".

Foto: arhivă Agerpres.

Articol de Paul Poteraşi, 06 Septembrie 2012, 11:47

În ultimii ani, în lunile iunie şi iulie, o ştire deschide buletinele în mod constant: liceenii iar au picat în masă la examenul de bacalaureat.

"Rata de promovabilitate" - adică raportul dintre cei ce iau examenul faţă de cei ce îl susţin - s-a deteriorat de la an la an, vârful fiind atins anul acesta, când aproximativ unul din doi candidaţi a luat bac-ul.

Cei ce nu au luat examenul nu sunt primiţi la facultate şi, spun autorităţile, nici nu sunt angajaţi uşor.

Ceea ce este exact motivul menţionat de guvern pentru introducerea, începând cu anul şcolar 2012-2013, a aşa-numitului "bacalaureatului diferenţiat".

Practic, elevii pot susţine două tipuri de bacalaureat. Pe lângă cel de până acum, e introdus unul mai uşor, cu mai puţine materii de verificat.

"Acces la slujbe"

Introducerea bacalaureatului profesional ar permite angajarea absolvenţilor de liceu pe piaţa muncii, dar nu le va permite acestora înscrierea la facultate, spune ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu

"Mulţi tineri sunt şomeri pentru că angajatorii sunt reticenţi când vine vorba de angajarea unui absolvent de liceu care nu a promovat bacalaureatul", declară doamna Andronescu.

Soluţia găsită pentru rezolvarea situaţiei este introducerea bacalaureatului profesional care va permite angajarea absolvenţilor, dar nu şi admiterea lor la învăţământul superior.

--fb1"Măsura se va aplica categoric şi universităţilor particulare. Ordonanţa de urgenţă prevede clar că se aplică învăţământului superior”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Ministrul educaţiei a declarat că alegerea tipului de bacalaureat susţinut, profesional, mai uşor, sau naţional cum este cel de acum, rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor.

"Bacalaureatul, aşa cum a fost anul acesta şi anul trecut, rămâne. Ca atare, adăugăm această formă, care vine în sprijinul celor care doresc să intre direct pe piaţa muncii.

"Deci bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piaţa muncii. Bacalaureatul naţional este permisul de acces spre învăţământul superior", a afirmat Ecaterina Andronescu.

Proiectul susţinut de Ecaterina Andronescu prevede că bacalaureatul profesional va avea în comun cu bacalaureatul naţional examenele orale de limba română şi de limba străină, precum şi competenţele digitale, susţinute de toţi absolvenţii în acelaşi timp.

După aceste examene, bacalaureatul profesional va mai include susţinerea unui proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţie antreprenorială, disciplină comună tuturor liceelor.

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a subliniat faptul că un elev care a optat pentru bacalaureatul profesional îl poate susţine oricând şi pe cel naţional dacă vrea să facă o facultate.

Cum ar putea arăta bacalaureatul în 2013?
Bac-ul profesionalBac-ul naţional

Probe comune

  • Proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română
  • Proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba maternă
  • Proba orală de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu
  • Proba de competenţe digitale
Susţinerea unui proiectProba scrisă la limba şi literatura româna
Probă practicăProba scrisă la limba şi literatura maternă
Examen scris la educaţie antreprenorialăProba obligatorie a profilului
Proba la alegere a profilului şi specializării

Sindicatele "aprobă introducerea bac-ului profesional"

Secretarul de stat în ministerul educaţiei, Stelian Fedorca, a declarat că sindicatele din învăţământ sunt de acord cu introducerea bacalaureatului profesional alături de cel naţional.

După 2-3 ani se va vedea dacă bacalaureatul profesional i-a ajutat pe absolvenţii de liceu.

Reuşita sau eşecul acestei măsuri vor fi dictate cel mai probabil de piaţa muncii, a precizat la Radio România cercetătorul Ciprian Fartusnic, de la Institutul de Ştiinţe al Educaţiei.

"Evident că în acest moment mai este nevoie de intervenţii pentru a pregăti această măsură.

"Ar fi nevoie de o analiză riguroasă a tuturor elementelor implicate pentru a vedea care sunt problemele care au condus la situaţia dificilă cu care se confruntă mulţi dintre cei care au dat bacalaureatul şi anul acesta şi anul trecut", a precizat Ciprian Fartusnic.

Cercetătorul de la Institutul de Ştiinţe al Educaţiei este de părere că elevii vor fi mulţumiţi şi vor valorifica această măsură atât timp cât va exista o strânsă legătură între tot ceea ce înseamnă lumea educaţiei şi angajatori în cea a muncii.

"Este foarte posibil ca piaţa muncii să valideze sau să invalideze o astfel de decizie şi nu lumea educaţiei", a spus Ciprian Fartusnic.

Bacalaureatul profesional, un fel de "bac cu buletinul"

Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, cataloghează varianta bacalaureatului profesional drept o măsură greşită, susţinând că prin această metodă executivul vrea să ia voturile celor celor care au picat examenul.

"Este o măsură total greşită, un fel de "bac cu buletinul". Bacalaureatul trebuie să fie trecut de cei care învaţă.

"Actualul guvern vrea să dea bacalaureatul şi celor care nu îl merită. I-a întrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat bacul dacă li se pare normal aşa ceva?

"Cred că este pentru a lua voturile celor picaţi la bac. Oamenii aceştia chiar nu înţeleg nimic", a afirmat pentru Agerpres Daniel Funeriu.

Fostul ministru al educaţiei a afirmat că speră ca plenul Senatului să nu voteze această propunere.

Potrivit lui Daniel Funeriu, printr-o astfel de măsură cei de la Putere reuşesc să "arunce în ridicol" diploma de bacalaureat, despre care spune că de doi ani de zile devenise o "mândrie".

"După ce trei ani am păstrat stabilitatea, şi nu am schimbat de la an la an bacalaureatul, iar vine fiecare ministru cu experimente care dau instabilitate.

"Varianta corectă a bacalaureatului diferenţiat este prevăzută de legea educaţiei şi urma să intre în vigoare pentru elevii care încep clasa a IX-a", completează fostul ministru al educaţiei.

Promovabilitatea la bacalaureat a scăzut în drastic în ultimii ani

Măsura introducerii bacalaureatului profesional a venit după ce doi ani la rând, după introducerea camerelor de supraveghere, promovabilitatea la examenul de maturitate în vară a fost sub 50 la sută.



Astfel în sesiunea din vara a bacalaureatului din 2011, primul an în care au fost introduse camerele de supraveghere, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de 45,72%.

Anul acesta promovabilitatea la examenul de maturitate a fost în sesiunea din vară de 44.26 la sută, mai mică decât în anul precedent.

În a doua sesiune de examen rata de promovare a examenului a fost de 24,27%.

Conform ministerului educaţiei, la sesiunea august-septembrie a bacalaureatului 2012 s-au înscris 99.442 de elevi, au fost prezenţi 85.160 de elevi şi au promovat examenul 20.622 de elevi.

Cum arată bacalaureatul în străinătate?

Bacalaureatul profesional nu este o invenţie românească.

Acest examen există şi în Franţa, în Anglia şi în Germania.

Potrivit corespondentului Radio România, Roxana Vasile, în Franţa, bacalaureatul, care difera în funcţie de filiera, este de trei tipuri: bacalaureatul general, bacalaureatul tehnologic şi bacalaureatul profesional.

Bacalaureatul general, preferat de cei mai mulţi elevi, verifică gradul de cultură acumulată pe parcursul studiilor liceale; nu permite integrarea imediată în câmpul muncii, ci doar continuarea studiilor în facultăţi sau în clasele pregătitoare, premergătoare marilor şcoli.

Bacalaureatul tehnologic permite fie integrarea în viaţa activă, fie continuarea studiilor superioare.

Bacalaureatul profesional permite inserarea rapidă în viaţa activa şi continuarea studiilor superioare ; cu toate acestea, gradul de reuşită al acestor elevi este cu mult inferior celor de la filierele generală şi tehnologică.

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor