Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Peticilă

28 Decembrie 2009
Vizualizari: 1554
Comentează add

Un bilanţ la sfârşit de an pentru cotaţia valutelor şi influenţa lor asupra românilor.

Anul economic 2009

mihai-peticila

După un sfârşit de 2008, zbuciumat de alegeri parlamentare şi reconfigurări ale scenei politice, plus o serie de tensiuni sociale generate de legi promise şi amânate, în luna ianuarie cotaţiile valutare au avut cea mai rapidă creştere în raport cu moneda euro. În doar 13 zile, cursul a sărit de la 3,98 – cât era în prima zi a anului – la 4,29.

Deprecierea cu 30 de bani a monedei noastre în faţa celei europene a creat multe necazuri pentru că a dus apoi la scumpiri în lanţ ale unor produse şi servicii. Cauzele căderii au fost punctate apoi de analiştii economici: România nu avea încă o lege a bugetului iar criza economică pe care atâţia oficiali o anunţau departe de ţara noastră şi nicidecum în pericol să ne afecteze, muşca deja din exporturile noastre şi stopa investiţiile străine. Autorităţile s-au convins cu greu de gravitatea situaţiei şi abia în luna martie presedintele Traian Basescu a adresat un mesaj în care preciza că Romania are nevoie de un credit extern.

În toată această perioadă cursul a rămas foarte sus şi a atins chiar nivelul maxim al anului – 4,31 de lei pentru un euro. Aprilie a adus o gură de oxigen pentru moneda noastră – a fost atunci o apreciere puternică dată de optimismul care a cuprins investitorii şi mediul economic odată cu semnarea acordului stand by cu FMI, Comisia Europeană şi banca Mondială, prin care aveam să primim 20 de miliarde de euro împrumut, plus monitorizare şi un pachet de măsuri anti-criză convenite cu fondul. Cursul ajunsese la o nesperată valoare de 4,11 lei.

Până în septembrie, însă, cursul valutar a crescut încet şi firesc... odată cu rata şomajului, cu numărul de firme desfiinţate sau a căror activitate a fost suspedată. O perioadă au stagnat şi exporturile iar importurile se diminuau vizibil pentru că românii s-au oprit şi ei din cumpărarea mărfurilor străine reducând deficitul balanţei de plăţi cu 75%. Aşa că s-a creat un paradox oarecum benefic pentru că nu mai exista presiune pe curs.

Deşi economia era la pământ şi se anunţa intrarea din punct de vedere tehnic, în recesiune, toată vara a existat suspiciunea că Banca Naţională a susţinut cotaţia la un nivel „suportabil” prin intervenţii succesive pe piaţa interbancară. Guvernatorul Mugur Isărescu nu a confirmat aşa ceva dar a spus clar că nu va lăsa leul să se ducă în bălării.

Trimestrul patru din 2009 a adus cea mai mică inflaţie pe care am avut-o până acum şi, odată cu ea, o revenire uşoară a economiei. Criza încă există dar semnele arată că apogeul ei a trecut. Investitorii au început să prindă din nou curaj pentru a continua să parieze pe afacerile din România. Deja românii s-au obijnuit să aibe un curs de 4,2 - 4,25 de lei pentru un euro, pentru că aceasta este marja medie de fluctuaţie din ultima jumătate de an.

Cursul care încheie anul este de 4,2 lei în condiţii de optimism date printre altele şi de faptul că datoria externă pe termen scurt a scăzut, iar rezerva valutară a BNR este la un maxim istoric.

Mai multe subiecte din emisiunea Matinal puteţi găsi aici.


Etichete economiecurs valutarbilantmugur isarescubanca nationalaleueuro

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live