Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 29 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Leu

2 Ianuarie 2019
Vizualizari: 878
Comentează add

Anul 2019 va apropia România de implementarea tehnologiei 5G. Aceasta prevede viteze mai mari decât cele din prezent pentru internetul mobil.

Anul 2019 va apropia România de implementarea tehnologiei 5G

adriana-leu

Foto: Arhivă Reuters.

Anul 2019 va apropia România de implementarea tehnologiei 5G. Aceasta prevede viteze mai mari decât cele din prezent pentru internetul mobil.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, ANCOM, Sorin Grindeanu, spunea recent că, după jumătatea anului 2019 se va organiza licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G. 

Sorin Grindeanu a explicat că perioada aleasă pentru licitarea frecvenţelor 5G a fost stabilită pentru a genera cât mai mulţi bani la bugetul statului. El a dat exemplul licitaţiei frecvenţelor 4G, organizată în a doua jumătate a lui 2012, când statul a câştigat aproximativ 700 de milioane de euro. Tehnologia 5G este, aşadar, o resursă care nu poate fi ignorată, a precizat preşedintele ANCOM.

Sorin Grindeanu: Vom avea documentaţia legată de ceea ce ar trebui să se întâmple la această licitaţie, finalizată până la jumătatea anului, astfel încât până la finalul anului să putem ţine această licitaţie.

Dincolo de aportul financiar direct, tehnologia 5G va genera, în România, până în anul 2023, peste 250 de mii de locuri de muncă, mai spunea Sorin Grindeanu. La acestea se vor adăuga alte beneficii de 4,7 miliarde de euro. 5G permite o viteză mobilă a internetului de până la 10 ori mai rapidă decât 4G.

Cu alte cuvinte, vom putea descărca un film în doar câteva secunde. Tehnologia va putea fi folosită în cele mai diverse domenii, precum la maşinile care se conduc singure sau la operaţiile chirurgicale la distanţă.

Un operator român de telefonie mobilă a făcut deja primele teste experimentale ale vitezei 5G şi a ajuns la o rată impresionantă de transfer, de până la 3 Gigabiţi pe secundă. Sorin Grindeanu a precizat că se doreşte ca serviciile 5G să figureze în oferta operatorilor locali de telefonie mobilă în anul 2020.


Etichete Româniaimplementarea tehnologiei 5G

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live