Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

8 Octombrie 2021
Vizualizari: 227
Comentează add

Reprezentanţii ANRE spun că unele ţări europene au luat măsura de a compensa factura consumatorilor, însă niciuna nu a aplicat plafonarea.

ANRE: Plafonarea preţului energiei ar trebui să fie exclusă din discuţii

bogdan-isopescu

 Foto: radioiasi.ro

Jucătorii din energie, dar şi experţi din domeniu afirmă că declaraţiile guvernanţilor privind plafonarea preţului energiei dau semnale dezastruoase în piaţă, iar efectele pot viza întreaga economie.
 
Ei susţin că măsuri mult mai bune ar fi compensarea facturilor sau eliminarea ori reducerea unor taxe, cum ar fi acciza sau TVA-ul.
 
Inclusiv reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie spun că plafonarea ar trebui să fie exclusă din discuţie.
 
Reprezentanţii ANRE spun că unele ţări europene au luat măsura de a compensa factura consumatorilor, însă niciuna nu a aplicat plafonarea. Deşi statul are posibilitatea legală de a plafona preţurile pentru 6 luni, măsura ar fi o nouă intervenţie brutală pe piaţa liberă, Autoritatea are alte propuneri.
 
Zoltan. Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Suportarea de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni, sau chiar de 1 an a costurilor furnizorilor cu certificatele verzi şi bonus de cogenerare, care să nu mai fie încărcat în factură, să fie plătit de la bugetul de stat, vine cu o reducere cu aproximativ 90 de lei pe megawatt-oră.
 
Furnizorii spun că simplele declaraţii privind plafonarea, au efecte negative pentru piaţă, dar aplicarea acestei măsuri va afecta investiţiile în energie şi, în final, întreaga economie.
 
Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Lumea gândeşte de două ori, de trei ori, înainte să facă o investiţie, din cauza acestui risc legislativ major. Să fie într-o piaţă liberă, corectată cu toată piaţa europeană şi să declari că iei măsuri de limitare a pieţei? Este ceva dezastruos pentru economie.
 
Unii experţi spun că imediat după declaraţiile premierului privind posibila plafonare, preţul gazelor pe bursa din România a crescut cu 27 de procente.
 
Dumitru Chiseliţă: Este greu de spus dacă există sau nu există o corelaţie între cele două elemente, dar, cel puţin, să spunem, un element de suspiciune îl regăsim.
 
Jucătorii din piaţă spun că măsura compensării în limitele unui consum este preferabilă plafonării, din două puncte de vedere: nu afectează piaţa liberă şi se presupune că ajută anumiţi consumatori, în special pe cei cu venituri mai mici.

Etichete energiegazepretplafonare(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live