Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

10 Septembrie 2012
Vizualizari: 1493
Comentează add

Salariaţii adunaţi în faţa combinatului din Râmnicu Vâlcea vor să afle dacă va fi acordat capitalul de 40 de milioane de euro necesar pentru repornirea activităţii.

Angajaţii de la combinatul Oltchim au reluat protestele

mihaela-enache

Proteste ale sindicaliştilor Oltchim. Foto: Arhivă Agerpres.

Aproxmativ 200 de persoane angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea au reluat proteste în paralel cu discuţiile conducerii Oltchim care caută în continuare soluţii de finanare a societăţii, transmite corespondetul România Actualităţi, Ana Maria Cârstea.

Pierderile înregistrate în ultimii ani şi întârzierea procesului de privatizare au dus la suspendarea activităţii la mijlocul săptămânii trecute atunci când problemele de la Oltchim au ajuns în prin planul activităţii economice interne.

Salariaţii adunaţi în faţa combinatului din Râmnicu Vâlcea aşteaptă să se ştie dacă se va acorda acel capital de 40 de milioane de euro necesari pentru repornirea activităţii integrale aici la Oltchim pentru că trebuie precizat faptul că în momentul de faţă instalaţiile de avarii sunt doar cele care funcţionează în momentul de faţă.

Restul au fost oprite din cauza faptului că Oltchim are o foarte mare datorie faţă de firma de electricitate. În aceste condiţii salariaţii spun că nu vor intra la muncă, mai mult de atât aşteaptă totodată şi decizia demisionării liderului de sindicat Mihai Diculoiu pe motvi că acesta nu i-a reprezentat şi au spus că nu vor pleca de aici şi nu vor renuna la proteste până când Mihai Diculoiu nu îşi va da demisia.

De fapt aceasta a fost şi condiţia pentru a reintra la muncă chiar dacă spuneam nu funcţionează în momentul de faţă decât instalaţiile de avarie.  

Întâlniri pe acelaşi subiect al problemelor financiare de la Oltchim sunt programate şi la Bucureşti între ministrul economiei şi reprezentanţi ai principalelor bănci din România cu scopul de a se găsi bani pentru plata salariilor restante şi pentru asigurarea capitalului de lucru pe o perioadă de o lună până la privatizarea societăţii.

Trebuie spus că protestele lor încă de miercurea trecută nu au fost fără nici un rezultat pentru că încă de vineri au început să se dea eşalonat timp de o lună de zile banii restanţi dar şi tichetele de masă restante.

Totodată conducerea aşteaptă ca în urma discuţiilor să se găsească o firmă interesată să preia întregul combinat la pachet cu Rafinăria Artechim de la Piteşti şi totodată să se plătească şi creanţele foarte mari pe care le înregistrează Oltchim de foarte mult timp motiv pentru care din 2008 funcţionează la 40% din capacitatea societatea de aici din Râmnicu Vâlcea.

Acţiunile Oltchim sunt suspendate la tranzacţionare pe Bursa de Valori

În Vâlcea, acţiunile Oltchim sunt suspendate luni la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti ca urmare a întâlniri Adunării generale extraordinare a acţionarilor.

Un anunţ în acest sens a fost postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Se vorbeşte despre grave, aşa numite efecte pe orizontală ale suspendării activităţii de la Oltchim, despre firme a căror activitate depinde de funcţionarea societăţii, implicit despre numeroşi angajaţi şi despre familiile lor ale căror venituri sunt grav afectate.

Însă în ultimii ani, numele Oltchim a fost mai frecvent asociat cu echipa feminină de  handbal, susţinută de combinat, al cărei existenţă însăşi este incertă în acest moment.  

Cea mai bună echipă de club din ţară, finalistă acum doi ani în Liga campionilor ar putea să-şi anuleze participarea în supercompetiţia continentală la cîteva luni după ce vestiarul de la Vâlcea a fost populat cu o sumedenie de vedete.

Bugetul clubului Vâlcea se va goli în câteva săptămâni şi e de presupus că handbalistele de top de la Oltchim vor pleca în toate cele patru zări în căutare de resurse financiare, o decizie mai mult decât logică, a informat redactorul Mugur Corpaci.

Preşedintele Petre Berbecaru recunoaşte că situaţia e complicată, dar că şefii clubului au câteva planuri de rezolvare a acestei chestiuni. 

"Bineînţeles că există un plan A în care, dacă privatizarea care va avea loc acum, în cursul lunii septembrie, se face cu un investitor care doreşte să continue activitatea handbalistică nu este nici o problemă, vom continua. În situaţia în care investitorul nu doreşte să investească în handbal noi am declanşat şi directorul general a declanşat de altfel iniţierea unui plan B, în care echipa să fie susţinută financiar pe de o parte de autorităţile locale, pe de altă parte de sponsori din Râmnicu Vâlcea şi din toată ţară.

"Luând în calcul chiar şi ideea de a funcţiona chiar şi în altă localitate şi bineînţeles că există şi o perspectivă puţin mai sumbră, dar care eu sper să nu ajungă la ea, aceea de a nu găsi susţinere financiară nici în acest plan B şi în această situaţie de a participa mai departe în competiţie doar cu jucătoarele care doresc să activeze în cu totul alte condiţii financiere", a declarat Petre Berbecaru. 

Acesta mai spune că dispariţia Oltchim-ului ca echipă de top poate fi foarte uşor asimilată cu  retragerea Barcelonei din fotbal.

O apropiere relativ corectă în condiţiile în care Vâlcea şi-a creat o trupă formidabilă cu care să atace câştigarea Ligii campionilor.

Toate visele de mărire s-ar risipi într-o singură clipă dacă nu se vor găsi finanţatori care să susţină acest proiect excepţional, unic până la urmă în sportul de la noi.

Lipsa banilor oricum a dus încet, dar sigur, la prăbuşirea acestui fenomen social, aşa că dispariţia Oltchim-ului nu va face decât să mai pună o piatră de moară la gâtul sportului.

O investiţie strategică pare să fie soluţia ideală cu ceva mai mult de o lună de startul Ligii Campionilor.  


Etichete OltchimprotestesindicatRâmnicu Vâlcea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live